Közélet

Feloszlatta a Magyar Gárdát a bíróság

Feloszlatta a Magyar Gárdát a bíróság

2009. július 2., csütörtök
Feloszlatta a Magyar Gárdát a bíróság
jobbikjun4

A Fővárosi Főügyészség kezdeményezésére a mai napon kihirdetett ítéletével feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet a Fővárosi Ítélőtábla – adta hírül a Magyar Nemzet. Az ítéletet a bíró a 2007. december 9-én, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulás által okozott jogszabálysértő rendezvénnyel indokolta.

Az ügyészség vádiratában az szerepelt, hogy a Magyar Gárda tevékenységét az egyesületi joggal visszaélve végzi, működése pedig a cigány népcsoport szabadságának és jogainak sérelmével jár. A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet a Fővárosi Bíróság 2008. decemberében elsőfokon, nem jogerősen feloszlató ítéletét emelte jogerőre most másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla. A tavalyi ítélethirdetéskor a bíró indoklásában az szerepelt, hogy a Magyar Gárda által létrehozott mozgalom olyan tevékenységnek adott keretet, amely Tatárszentgyörgyön jogszabályba ütköző rendezvénybe torkollott. Az ott elhangzott beszédek többnyire a „cigánybűnözésről” szóltak, és ezzel megsértették a cigány kisebbség méltóságát.

Az egyesület után a mozgalmat is feloszlatták

A mostani ítélet indoklása szerint egy demokratikus társadalomban a közösség számára hasznos célok nem valósíthatók meg a demokrácia értékrendjét sértő eszközökkel, ezért az Ítélőtábla a Magyar Gárda Mozgalmat – mint a feloszlatott egyesület szerves részét – szintén megszüntetésre kötelezi. Az ítélőtábla megállapításában olvasható, hogy a gárda felvonulásai Tatárszentgyörgyön és más etnikai feszültségek által sújtott kistelepüléseken sértették mások jogait és szabadságát, „mert a helyszínen meglévő konfliktusok megoldása helyett azokat tovább szították (...), az erőszak veszélyét váltották ki”. A bíróság úgy fogalmazott: a közrend és köznyugalom a gárda felvonulásainak színhelyein megbomlott, és így sérült a kényszerűségből ott tartózkodó személyek biztonsághoz és szabadsághoz való joga is.

Strassbourg-ig is elmennek

Gaudi-Nagy Tamás

, az egyesület jogi képviselője és

Vona Gábor

, az egyesület elnöke az ítélethirdetés után bejelentették, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz és a strassbourgi bírósághoz fordulnak. Mindketten megerősítették: az egyesület megszűnt, de a gárda tagjai folytatják tevékenységüket. Vona megítélése szerint az eljárás tétje az volt, hogy a másodfokú bíróság képes-e ellenállni a hazai és a nemzetközi politikai nyomásnak, de ez sajnos nem sikerült. A Magyar Gárda ügye szimbolikussá vált, amit bírói úton nem tudnak megoldani. Az elnök szerint az ítéletnek „beláthatatlan következményei” lehetnek, hiszen a magyar társadalom igazságérzetével megy szembe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.