Kultúra

Csernus Tibor-emlékkiállítás nyílik Szegeden

Csernus Tibor-emlékkiállítás nyílik Szegeden

2009. július 13., hétfő
Csernus Tibor-emlékkiállítás nyílik Szegeden

Egyfajta keresztmetszetet kaphatnak Csernus Tibor, a XX. század második felének egyik legkiemelkedőbb magyar származású festőművésze életművéből azok, akik ellátogatnak a szegedi Reök-palotában szerdán nyíló kiállításra - közölte Fertőszegi Péter művészettörténész az MTI-vel.

A szeptember 25-ig látható tárlaton bemutatott több mint harminc alkotás között

Csernus Tibor

életművének minden fontos korszakából szerepel néhány kép - mondta a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány gyűjteményéből összeállított kiállítás kurátora. Az anyag válogatása során a rendezők ügyeltek arra is, hogy a stiláris sokféleség mellett a kiállításon megjelenjenek mindazon témák, melyek a Kossuth-díjas, kétszeres Munkácsy-díjas festőt élete során foglalkoztatták. A Reök-palota második emeleti termeiben berendezett tárlat látogatói a 2007 őszén elhunyt művész olajfestményei mellett pasztellekkel és akvarellekkel is találkozhatnak.

Fertőszegi Péter

elmondta: a mintegy háromtucat alkotás között szerepel néhány szür-naturalista kép Csernus Tibor magyarországi korszakából. A Képzőművészeti Főiskolán

Bernáth Aurél

tanítványaként végzett festőművész 1964-ben Párizsba emigrált és a hetvenes évektől a hiperrealizmus foglalkoztatta. Művészetében a nyolcvanas években egy nagy stílusváltás következett be:

Caravaggio

inspirálására sötét, fény-árnyék kontrasztos, bibliai témájú képeket kezdett el festeni. A kilencvenes évektől újra kivilágosodnak képei és közvetlen környezetét, többek között a párizsi kávéházak világát örökíti meg, az ezredforduló után pedig ezek mellett irodalmi témákkal is foglalkozik. Csernus Tibor 1927-ben született Kondoroson és életének 81. évében hunyt el Párizsban. 1952-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán. Több jelentős nemzetközi tárlata után első magyarországi kiállítása 1989-ben volt a Műcsarnokban, majd 2006 első napjaiban nyílt meg a budapesti Kogart Házban egy egész életművet bemutató tárlat. A művész hagyatékát a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány vásárolta meg a festő örökösétől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.