Kultúra

A Béjart Ballet a Szegedi Szabatéri Játékokon

A Béjart Ballet a Szegedi Szabatéri Játékokon

2009. július 14., kedd
A Béjart Ballet a Szegedi Szabatéri Játékokon

A világhírű lausanne-i Béjart Ballet a Szegedi Szabadtéri Játékok fő vendége, a társulat kedd délután már a Tisza-parti városban próbál pénteki és szombati fellépésére. Gil Roman, az együttes vezetője Budapesten arról beszélt, hogy egy szabadtéri fellépés mindig kihívás, de egyúttal inspiráció is.

A 2007-ben elhunyt koreográfus és táncos fenomén,

Maurice Béjart

37 tagú társulata egy speciálisan a Dóm térre szerkesztett válogatással vendégszerepel Szegeden. A szabadtéri játékok számára nem azt a Szerelemtáncot hozzák, amellyel bejárták a világot, hanem annak főbb részleteit mutatják be. Az első, mintegy 45 perces összeállítás "ernyője" Béjart Rómeó és Júliája, de láthatók lesznek részletek a mester leghíresebb műveiből, így a 80 perc alatt a Föld körült is bemutatják, ennek alkotása közben érte a halál Béjart-t 2007 novemberében. A meghívó Pentaton ügynökség kérte, hogy a Bolerót is láthassa a szegedi közönség, ezt is táncolják, de nem a férfi, hanem a női szólistás verzió kerül színre. Előtte

Gil Roman

egyik kiemelkedő darabját adják, a Casino des Esprits címűt, amely a társulat alapításának ötvenedik évfordulójára készült. Gil Roman szerint arra a rituális szépségre, amelyet a műsor képvisel, bizonyosan hatással lesz a dóm előtti szakrális tér, ennek megfelelően rendezi színpadra a számokat. Beszámolt arról, hogy a társulat az év 80 százalékában turnézik, sok nagy és sok szabadtéri helyszínen lépnek föl, de ez nem befolyásolja döntően a munkájukat, hiszen hozzászoktak, hogy a melegben a bogarakat nyelik, hidegben pedig vacognak. Úgy fogalmazott, hogy feladata a folytonosság fenntartása; Béjart műveit az értékes, öreg borhoz hasonlította, amelyet időről időre elő kell venni. Célja a mester szándékának valóra váltása: az együttes friss darabokkal gazdagodva minél szélesebb repertoárt tudjon a magáénak.

Bátyai Edina

, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója megjegyezte, hogy a nagy érdeklődéssel várt vendégjáték illik a koncepcióba: páros években néptánc premierrel, a páratlanokban pedig kortárs táncbemutatóval rukkolnak elő.

Juronics Tamás

, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetője arról számolt be, hogy az ország talán legjobb gyakorlótermét még soha, senkinek nem adták kölcsön, de egy percig sem volt kérdés, hogy a Béjart Ballet Lausanne számára megtiszteltetés átengedni a termet. Bár a szegedi együttes szabadságon van, így közös gyakorlatra semmiképp nem kerülhet sor, tanulságos lesz látni a világ legkitűnőbbjei közé tartozó társulat művészeinek felkészülését. Maurice Béjart Maurice-Jean Berger néven született 1927-ben, Marseille-ben. Tehetsége annyira szembeötlő volt, hogy mindössze 14 évesen már a Párizsban, az Opéra National színpadán táncolt. 1953-ban megalapította első saját együttesét. 1987-ben Svájcba, Lausanne-ba költözött, ahol létrehozta legsikeresebb társulatát, a Béjart Ballet Lausanne-t.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.