Írjon nekünk

Rúzs

Terítéken a zöldborsó

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

borsoA nyárelő íze. Megunhatatlan, mivel számtalan módon főzhetjük. Íme egy-két húsmentes és húsos ízvariáns: rakva, pürésítve, görögösen, paprikásként vagy immár klasszikusnak nevezhető borsólevesként. Vigyázat, még olyan zsenge, finom a borsó, hogy duplán annyit kell belőle vásárolni, mint érett korában. Pláne, ha nyersen is be-bekapkodunk belőle pucolás közben!





Finom borsóleves

Hozzávalók:

– 30-40 dkg zöldborsó
– 2 szál sárgarépa
– 2 szál fehérrépa
– 1 fej hagyma
-1 db zöldpaprika
– ételízesítő, só
– petrezselyem
– olaj
– 1 tojás
– liszt

Elkészítés:

borsolevesA zöldségeket kockára vágjuk és kevés olajon addig pirítjuk, míg a sárgarépában lévő cukor kezd karamellizálódni, amitől még finomabb és szebb színű lesz a leves. A borsóval is tovább pirítjuk egy kicsit, majd felöntjük kb. másfél liter vízzel. Ízesítjük ételízesítővel (vagy húsleveskockával), hozzáadjuk egészben a hagymát, a zöldpaprikát, szükség szerint még sót és lefedve készre főzzük.
1 tojásból, lisztből, sóból és apróra vágott petrezselyemből nagyon lágy galuskát készítünk, amit a levesbe szaggatunk. (Nem szabad nagyon kikeverni, mert gumiszerű lesz, csak éppen egy kicsit.) Még szórunk a levesbe petrezselymet és már kész is.

Sajtos rakott zöldborsó

Hozzávalók:

– 60 dkg zöldborsó
– 6 szelet csirke, vagy pulykamell
– 3 szál sárgarépa
– 30 dkg rizs
– 3 tojás sárgája
– 2 dl tejföl
– 10 dekányi reszelt sajt
– kikenéshez margarin

Elkészítés:

rakottborso60 deka kifejtett, megmosott zöldborsót, 30 dkg rizst és 3 szál megtisztított, kockákra vágott sárgarépát külön-külön megpárolunk. Egy mély tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és egy sor főtt rizst terítünk bele, amit 2-3 dekányi reszelt sajttal meghintünk. 3 tojás sárgáját 2 deci tejföllel simára keverünk, és ezzel a sajtos zöldborsó tetejét meglocsoljuk. Ezt követően egy sor kockákra vágott párolt sárgarépa következik. A tetejére előzőleg olívaolajon átpuhított husiszeleteket fektetünk, melyeket zöldborsóval borítunk be. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére borsó kerül, melyet a maradék tojásos tejföllel nyakon öntünk és reszelt sajttal bőven meghintünk. 15-20 percre forró sütőbe toljuk, hogy kissé átsüljünk, és a tetején a sajt megpiruljon.

Zöldborsópüré sültek mellé

Hozzávalók:

– 1 kg zöldborsó
– 1 kiskanál cukor
– 4 evőkanál tejszín
– 1 evőkanál margarin

Elkészítés:

borsopure26 személyre 1 kiló kifejtett, megmosott zöldborsót 2,5 deci enyhén sós vízben – amelybe 1 kiskanál cukrot is szórtunk – puhára főzzük. Ezután a levével és 4 evőkanál tejszínnel együtt áttörjük. Így azok is megehetik, akiknek a zöldborsó héja nehezen emészthető. (Egyébként turmixolhatjuk is.) Végül 1 evőkanál margarinnal elkeverem. Sültek, fasírtok mellé tálaljuk.

Zöldborsópaprikás galuskával

Hozzávalók:

Paprikáshoz:
– 50 dkg zöldborsó
– 4 db vöröshagyma
– 5 pár virsli
– őrölt pirospaprika
– bors
ételízesítő
Galuskához:
– 30 dkg liszt
– 1 tojás
– só
– olaj
– víz

Elkészítés:

A megtisztított hagymákat apró kockára daraboljuk, olajon megpároljuk. A frissen kifejtett zöldborsót beleöntjük és tovább dinszteljük. Meghintjük ételízesítővel, pici borssal, pirospaprikával, majd felöntjük vízzel, hogy bőven legyen leve. Belerakjuk a virslit, majd körülbelül 25 percig főzzük. Közben elkészítjük a galuskatésztát: a lisztbe beleütünk egy tojást, sót, olajat és vizet adunk hozzá, hogy ne legyen kemény tészta. Ezután beleszaggatjuk a galuskát a fövésben levő paprikásba.

Görögös borsó

Hozzávalók:

– 1 fej vöröshagyma
– 1/2 kg zöldborsó
– 2-3 burgonya
– 1 doboz darabos paradicsomkonzerv vagy 4 darab paradicsom
– só, bors, friss kapor
– olivaolaj
– feta sajt

Elkészítés:

gorogosborsosalataA hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, fűszereket. Belerakjuk a borsót, belevágjuk nagy darabokra a burgonyát, esetleg 1 répát. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, lefedjük és 20 percig főzzük. Amikor elpárolog a víz és megfőnek a zöldségek, elkészült az étel. Fontos, hogy maradjon alatta szósz! Feta sajttal és kenyérrel fogyasszuk.

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál