Gasztro

Terítéken a zöldborsó

Terítéken a zöldborsó

2009. június 30., kedd
Terítéken a zöldborsó
borso

A nyárelő íze. Megunhatatlan, mivel számtalan módon főzhetjük. Íme egy-két húsmentes és húsos ízvariáns: rakva, pürésítve, görögösen, paprikásként vagy immár klasszikusnak nevezhető borsólevesként. Vigyázat, még olyan zsenge, finom a borsó, hogy duplán annyit kell belőle vásárolni, mint érett korában. Pláne, ha nyersen is be-bekapkodunk belőle pucolás közben!

Finom borsóleves

Hozzávalók:

- 30-40 dkg zöldborsó - 2 szál sárgarépa - 2 szál fehérrépa - 1 fej hagyma -1 db zöldpaprika - ételízesítő, só - petrezselyem - olaj - 1 tojás - liszt

Elkészítés:

borsoleves

A zöldségeket kockára vágjuk és kevés olajon addig pirítjuk, míg a sárgarépában lévő cukor kezd karamellizálódni, amitől még finomabb és szebb színű lesz a leves. A borsóval is tovább pirítjuk egy kicsit, majd felöntjük kb. másfél liter vízzel. Ízesítjük ételízesítővel (vagy húsleveskockával), hozzáadjuk egészben a hagymát, a zöldpaprikát, szükség szerint még sót és lefedve készre főzzük. 1 tojásból, lisztből, sóból és apróra vágott petrezselyemből nagyon lágy galuskát készítünk, amit a levesbe szaggatunk. (Nem szabad nagyon kikeverni, mert gumiszerű lesz, csak éppen egy kicsit.) Még szórunk a levesbe petrezselymet és már kész is.

Sajtos rakott zöldborsó

Hozzávalók:

- 60 dkg zöldborsó - 6 szelet csirke, vagy pulykamell - 3 szál sárgarépa - 30 dkg rizs - 3 tojás sárgája - 2 dl tejföl - 10 dekányi reszelt sajt - kikenéshez margarin

Elkészítés:

rakottborso

60 deka kifejtett, megmosott zöldborsót, 30 dkg rizst és 3 szál megtisztított, kockákra vágott sárgarépát külön-külön megpárolunk. Egy mély tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és egy sor főtt rizst terítünk bele, amit 2-3 dekányi reszelt sajttal meghintünk. 3 tojás sárgáját 2 deci tejföllel simára keverünk, és ezzel a sajtos zöldborsó tetejét meglocsoljuk. Ezt követően egy sor kockákra vágott párolt sárgarépa következik. A tetejére előzőleg olívaolajon átpuhított husiszeleteket fektetünk, melyeket zöldborsóval borítunk be. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére borsó kerül, melyet a maradék tojásos tejföllel nyakon öntünk és reszelt sajttal bőven meghintünk. 15-20 percre forró sütőbe toljuk, hogy kissé átsüljünk, és a tetején a sajt megpiruljon.

Zöldborsópüré sültek mellé

Hozzávalók:

- 1 kg zöldborsó - 1 kiskanál cukor - 4 evőkanál tejszín - 1 evőkanál margarin

Elkészítés:

borsopure2

6 személyre 1 kiló kifejtett, megmosott zöldborsót 2,5 deci enyhén sós vízben - amelybe 1 kiskanál cukrot is szórtunk - puhára főzzük. Ezután a levével és 4 evőkanál tejszínnel együtt áttörjük. Így azok is megehetik, akiknek a zöldborsó héja nehezen emészthető. (Egyébként turmixolhatjuk is.) Végül 1 evőkanál margarinnal elkeverem. Sültek, fasírtok mellé tálaljuk.

Zöldborsópaprikás galuskával

Hozzávalók:

Paprikáshoz: - 50 dkg zöldborsó - 4 db vöröshagyma - 5 pár virsli - őrölt pirospaprika - bors ételízesítő Galuskához: - 30 dkg liszt - 1 tojás - só - olaj - víz

Elkészítés:

A megtisztított hagymákat apró kockára daraboljuk, olajon megpároljuk. A frissen kifejtett zöldborsót beleöntjük és tovább dinszteljük. Meghintjük ételízesítővel, pici borssal, pirospaprikával, majd felöntjük vízzel, hogy bőven legyen leve. Belerakjuk a virslit, majd körülbelül 25 percig főzzük. Közben elkészítjük a galuskatésztát: a lisztbe beleütünk egy tojást, sót, olajat és vizet adunk hozzá, hogy ne legyen kemény tészta. Ezután beleszaggatjuk a galuskát a fövésben levő paprikásba.

Görögös borsó

Hozzávalók:

- 1 fej vöröshagyma - 1/2 kg zöldborsó - 2-3 burgonya - 1 doboz darabos paradicsomkonzerv vagy 4 darab paradicsom - só, bors, friss kapor - olivaolaj - feta sajt

Elkészítés:

gorogosborsosalata

A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, fűszereket. Belerakjuk a borsót, belevágjuk nagy darabokra a burgonyát, esetleg 1 répát. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, lefedjük és 20 percig főzzük. Amikor elpárolog a víz és megfőnek a zöldségek, elkészült az étel. Fontos, hogy maradjon alatta szósz! Feta sajttal és kenyérrel fogyasszuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.