Szórakozás

Ötven kun település épít "Kun Halmot" Ópusztaszeren

Ötven kun település épít "Kun Halmot" Ópusztaszeren

2009. június 12., péntek
Ötven kun település épít "Kun Halmot" Ópusztaszeren

Ötven kun település összefogásával épül kunhalom az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A föld rendezése, a domb kialakítás már el is kezdődött a parkban.

A kunhalmok a Kárpát-medence alföldi területein található, mesterségesen létrehozott, jellegzetes földhalmok. Nagy részük temetkezőhely, sírdomb, őr- vagy határhalom volt. Egykor több tízezer kunhalom állt az Alföldön - mondta

Zelena András

, az emlékpark munkatársa. A kunhalmok mind prehisztorikusak, egy részük már a neolitikumban is lakott volt, sokat halomsírként építettek, a legfiatalabbak pedig a megyék, települések határait jelölték a középkorban és az újkorban. A kunhalom elnevezést a szakirodalomban Horváth István használta először a XIX. század elején, mivel ezeket a képződményeket a letelepedő kunok művének tulajdonította. Nem minden kunhalom köthető a kun identitáshoz, ezért is vezeték be a park munkatársai a "Kun Halom" fogalmát Ópusztaszer kunhalmának létrehozásakor. A szakember közölte, a kun identitástudat és hagyományőrzés jegyében létrejött egy konzorcium, amelyhez az Ópusztaszeri Történeti Emlékpark is csatlakozott. Az emlékpark kezdeményezésére ötven hazai kun település fogott össze: a kis- és nagykunsági települések közel 200 köbméter föld szállításával működnek közre az ópusztaszeri Kun Halom megépítésében. Mindegyik város vagy falu egy-egy teherautónyi - mintegy négy köbméternyi - saját, honi földjével járult hozzá a megvalósításhoz. A Kun Halom dombja 12,39 méter sugarú kört formáz majd, ami szimbolikus: a kunok 1239-ben IV. Béla király engedélyével költözhettek be hazánkba. Az emlékpark két kun szobrának -

Győrfi Sándor

alkotásainak - a domb fog talapzatot biztosítani úgy, hogy a szobrokat a Radnai-hágó felé néznek A domb tájolása és a szobrok elhelyezése is jelképes: az emlékpark ezzel adózik az Alföldre betelepült és idővel a magyar nemzet részévé lett kunoknak. A tervek szerint augusztusra már a fű is kinő a szeri Kun Halmon, szeptember közepén, a kunok első világtalálkozóján pedig már valamennyi kun település képviselője megcsodálhatja a közösen épített kunhalmot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.