Kultúra

Olimpiai aranyak a Móra Ferenc Múzeumban

Olimpiai aranyak a Móra Ferenc Múzeumban

2009. június 12., péntek
Olimpiai aranyak a Móra Ferenc Múzeumban
olimpiaikiall

Olimpiai aranyesőt „él meg" a napokban a Móra Ferenc Múzeum. Kamarakiállítás keretében a pekingi ötkarikás küzdelmek aranyérmeit állítják ki a közgyűjteményben. Az érdeklődők megtekinthetik a kajak-kenus Vajda Attila és Kovács Katalin, illetve a vízilabdás Varga Tamás olimpiai aranyérmeit, de része a pénteken nyílt tárlatnak Janics Natasa több pekingi relikviája is.

A SZEGEDma.hu munkatársa,

Miklós Péter

történész-muzeológus rendezte kamarakiállítás

Kovács Katalin

olimpiai bajnok jelenlétében nyílt meg a Móra-múzeum dísztermében. A tárlaton fotósunk,

Gémes Sándor

képei is megtekinthetőek. A pekingi olimpián szerzett három magyar olimpia aranyérem mindegyikének van Csongrád megyei vonatkozása.

Vajda Attila

Szeged-Szőreg lakosa, a Kovács Katalinnal olimpiát nyert

Janics Natas

a is Szegeden él, s a mindeddig a szegedi pólósokat erősítő

Varga Tamás

Pekingben is tagja volt a legendás,

Kemény Dénes

irányította vízilabda-válogatottnak. A Móra Ferenc Múzeum szakemberei úgy gondolták, egy esztendővel a pekingi ötkarikás játékok után immáron közgyűjteményben van a helyük a szegedi kötődésű aranyérmeknek, relikviáknak. A sportlegendák egy bő hónapra kölcsönadták a múzeumnak a féltve őrzött büszkeségeket, így a július 19-ig nyitva tartó kamarakiállításon bárki megtekintheti az eddig csak a televízióból ismert aranyérmeket. A tárlaton az olimpiai aranyakon túl megszemlélhetik a sportszerető érdeklődők azt a fényképezőgépet, mellyel Janics Natasa megörökítette a pekingi hétköznapokat, de része a kollekciónak a szegedi kajak-kenus lány negatív dopping tesztjét tanúsító jelvény és a versenyek ideje alatt használt Natasa-zokni is. Látható lesz a Vajda Attila által 2008-ben elnyert „Év Sportolója" díj és Varga Tamás pekingi olimpiai kabalája, amely egyben az aranyérmes férfi vízilabda-válogatott szerencsehozó tárgya volt. Megtekinthető továbbá Kovács Katalin Pekingben viselt kajakos ujjatlan dressze - a gyártási címkén fekete tintás kézírássál K. Katica felirat szerepel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.