/

Nincs visszaút – a kormány leszerződött a vagyonadóra

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az IMF-fel és az unióval kötött szerződésben a szocialista kormány vállalta a vagyonadó bevezetését. Ha a Bajnai-kabinet kihátrál az új teher mögül, Magyarország megszegi a megállapodást, és eleshet a mentőcsomag harmadik részletének lehívásától – tudta meg az Index.

A vagyonadó kivetését a szerződés májusi módosításában rögzítették. A dokumentum kijelöli azt is, hogy milyen mértékben csökkenthetők az élőmunka-terhek.

A hitelszerződés módosítására akkor került sor, mikor kiderült, hogy Magyarország nem fogja tudni tartani a korábban tervezett 3 százalékos költségvetési hiánycélt. A módosítást a tárgyalásokon minden fél elfogadta, de hivatalosan csak később hagyja jóvá az unió és a Valutalap.

A szerződés szerint a vagyonadónak értékarányosnak kell lennie, és központilag kell beszedni, de szól a megállapodás a szuperbruttósítás bevezetéséről, az 5 százalékos áfaemelésről és arról is, hogy a kormány csak adóátrendezést hajthat végre, adócsökkentést nem – írja az Index.

A hírportál teljes cikkét itt olvashatják el.

Előző sztori

Boldogasszony sugárút: kerékpárosok a járdára!

Default thumbnail
Következő sztori

Botka László lehet az MSZP új elnöke?

Legutóbbi hasonló cikkek