Sport

Nagyszerű szezont zárt az SZTE-Szedeák

Nagyszerű szezont zárt az SZTE-Szedeák

2009. június 4., csütörtök
Nagyszerű szezont zárt az SZTE-Szedeák
szedeak11
Eredményes idényt tudhat mögött az SZTE-Szedeák kosárlabda-egyesület, hiszen mind a felnőttek, mind pedig az utánpótláscsapatok remekül helytálltak, sőt, sokszor erőn felül teljesítettek bajnokságukban. Kardos Péter elnök értékel, s beszél az előrelépés lehetőségeiről.

A SZEGEDma.hu a napokban beszámolt róla:

hatodik helyen végzett

az országos serdülőbajnokság nyolcas döntőjében az SZTE-Szedeák gárdája. A

Simándi Árpád

vezette serdülők szép sikerével gyakorlatilag lezárult a szezon a szegedi klub számára, ebből az apropóból kértük értékelésre

Kardos Péter

elnököt.

2008/2009: Pazar eredménysor a kicsiktől a felnőttekig

A sportvezető úgy fogalmazott: véleménye szerint az idei eredmények is bebizonyították, az egyesület szakmailag jó úton halad, s látja az előrelépés lehetőségét is. Az elmúlt három évben sikerült létrehozni azt a szilárd alapokon álló piramist, melyre a szegedi férfi kosárlabda bátran építkezhet a következő időszakban. Természetesen az egyik legfontosabb feladat, hogy a minőségi munka mögé sikerüljön megteremteni az ehhez illő anyagi hátteret.

nyilas1

Olvasóink szeptembertől májusig követhették portálunkon az SZTE-Szedeák felnőttegyüttesének

(alsó képünkön)

útját az NB I/B-ben. A gárda szeretett volna negyeddöntőt játszani, ám a rajtnál kissé bennragadt, nehezen épületek be az új szerzemények, majd edzőváltásra is sor került. Februártól aztán fantasztikus sorozatot produkáltak Kovács Attiláék, így végül

sikerült odaérniük a 9. helyre

, ami azt jelenti, hogy négyet léptek előre az újoncév 13. pozíciójához képest. A juniorok a 13. helyen zárták bajnokságukat, az U20-as csapat

(a középső képen)

bronzérmet szerzett

az országos döntőben, a kadett korosztály éppen hogy lecsúszott a dobogóról,

negyedikként zárt

, a serdülők hatodikok lettek, a gyermekcsapat pedig a 7. legjobbnak bizonyult az országban. Nyugodtan csettinthetnek az SZTE-Szedeák vezetői, szurkolói, a kosárlabda Tisza-parti szerelmesei!

A piramis alja szilárd – fókuszban az egyéni képzés

„Az utánpótlásunk egyre eredményesebb, egyre szélesebb, erre már bátran építhetünk. Két-három évvel ezelőtt indult el a bázisiskolai szerződésrendszerünk a 11 év alattiakkal, illetve a 11-12 év közötti gyerekekkel, kilenc iskolai csapatot támogatunk ennek keretében. Azzal, hogy szélesebb a bázis, többen kosaraznak, értelemszerűen nagyobb a merítés is, több az ügyes, tehetség srác, aki a látókörünkbe kerül. A piramis alja tehát szilárd. Ezt több okból is rendkívül fontosnak tartjuk: egyrészt saját utánpótlásunk miatt, másrészt a sportág népszerűsítése szempontjából, harmadrészt pedig valljuk: csak akkor van értelme egy sportegyesületet működtetni, ha tenni tudunk azért, hogy minél több fiatal sportoljon, mozogjon” – mondta az elnök. Kardos Péter hozzátette: minden korosztályuk igazán kiváló eredményt ért el az országos bajnokságban, ami egy ilyen, viszonylag szerény körülmények között dolgozó klub esetében komoly fegyverténynek számít. Az SZTE-Szedeák éves szinten 24-25 milliós büdzséből gazdálkodik, bizony nehéz versenyezni a 100-200 millió forintos költségvetésű klubokkal... Természetesen nem akarnak itt megállni, nem ülnek a babérjainkon – szeretnének tovább fejlődni. „A hét elején tartottunk egy szakmai értekezletet az edzők részvételével, s arra a megállapításra jutottunk, hogy némiképp át kell szerveznünk az egyéni képzés rendszerét. Fontos, hogy megmaradjon a ránk jellemző stílus, a csapattaktikai elemek átadása továbbra is komoly hangsúlyt kapjon, ám mégis úgy érezzük, az egyéni képzés intenzitásának növelésében kell most igazán előrelépnünk. Tesszük ezt a következő időszakban annak tudatában, hogy mindez akár a (rövid távú) eredményesség rovására is mehet korosztályos együtteseinknél, hiszen fő célunk, hogy a felnőttcsapatba minél jobban beilleszthető, integrálható, jól képzett kosarasokat neveljünk. Edző kollégáink készek a feladat megoldására” – beszélt a tervekről Kardos Péter.

Együtt tartanák a felnőttegyüttest

szedeak22

Hogyan értékeli a felnőttgárda NB I/B csoportos 9. helyét? Az utánpótláscsapatok közül melyik okozta a vezetőség számára a legkellemesebb meglepetést? Ezeket a kérdéseket is feltettük az elnöknek. Kardos Péter úgy fogalmazott: sajnos nehézkesen indult a szezon a felnőtteknél, ám az idény második felére összeállt a gárda, beépültek az új és a régi-új emberek, kialakult az az egységes, ütőképes alakulat, melyet nyáron elképzeltek. Az utolsó tizenkét meccséből tizenegyet győztesen vívott meg a

Bonifert Domonkos

vezette legénység, ami jól jelzi, hogy az alakulat többre hivatott. Az elnök így mindenképpen előrelépést vár a következő évtől, ami legalább a felsőházi rájátszásba kerülést jelenti. Ennek érdekében azon dolgoznak, hogy együtt tartsák, illetve a lehetőségekhez mérten megerősítsék a keretet. Ami az utánpótlást illeti, Kardos Péter a legdicséretesebbnek a juniorok országos 13. helyét nevezte. Mint elmondta, szívet melengető az U20-asok országos bronzérme vagy a kadett 4. hely, ám a junior volt az a korosztály, mely messze felülmúlta a korábbi évek eredményességét. Az együttes csupán egy hajszállal maradt el a legjobb nyolcba jutástól (többen közülük pedig tagjai voltak a bronzos U20-as gárdának). „Látszott rajtuk, hogy szisztematikus munkával milyen sokat fejlődtek az utóbbi időben” – büszkélkedett a sportvezető. Legalább ilyen szép sikereket jövőre is, SZTE-Szedeák!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.