Másfél milliárd forintot visz el a megyétől a „csomag”

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sajtajvalsagkezelesA Csongrád Megyei Önkormányzat büdzséjéből 2010 év végéig a számítások szerint mintegy másfél milliárdnyi beruházásokra, működésre, fejlesztésekre fordítható forintot emel ki a költségvetésből a Bajnai-csomag.  A megszórító intézkedések hatásait Magyar Anna, a megyei közgyűlés és Gonda János, a pénzügyi bizottság elnöke ismertette.

„Az ország 3184 önkormányzata a polgárok utolsó mentsvára, hiszen pályázati alapok, támogatások segítségével kaphattak közvetve, vagy közvetlenül komoly segítséget az emberek a megyei és a települési önkormányzatoktól, ezzel szemben az új áfa-törvény 25 milliárdot emel át a központi kasszába, oda, ahol eddig sem értettek a gazdálkodáshoz” – vezette fel a problémát Magyar Anna. „Ezzel szemben az ÁSZ 2008-as jelentésében ‘jó gazdának’ minősítette a megyét” – fűzte hozzá. Az elnök ismertette azokat a pénzügyi segítségeket,amit a megyei önkormányzat adott az elmúlt időszakban, és a megvonások után ezekre például már nem lenne képes. Ilyen többek között a szentesi légimentőbázis támogatása, az ÓNTE, a deszki és a makói kórház fejlesztése.

Csongrád megye települései 70 milliárd EU-forrást hívhattak le az Új Magyarország terv keretében. De mivel az unió nettóban finanszíroz, a jövőben a 25 százalékos áfa miatt jelentős likviditási akadályok merülhetnek majd fel a pályázatoknál.

A konkrét számok tekintetében megtudhattuk, hogy az áfa-emelés, az önkormányzati finanszírozás és az egészségügyi hozzájárulások csökkenése, illetve a járuléknövekedés miatt 2009-ben 338 millió, 2010-ben további 1 177 435 millió deficitet szenved a költségvetés, ez összesen közel másfél milliárd forint.

Előző sztori

A Cigányszerelemmel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada

Következő sztori

Elhagyták az SZDSZ-t a fiatalok