Vélemény

Már készülnek a kommünikék

Már készülnek a kommünikék

2009. június 8., hétfő
Már készülnek a kommünikék

Azt már most lehet látni, hogy a vasárnapi (korántsem össznépi) választások abszolút nyertese a semmilyen listán és nyomtatványon nem szereplő NEM Párt, mely - mivel nincs tagsága, nincsenek szimpatizánsai, ezért programot sem alkot, és mindezért nem is szavazhat rájuk senki, de ezt a senkire szavazást jó sokan teszik, a társadalom túlnyomó részét alkotva.

Ez a "várjunk már este 10-ig az eredmények közlésével" EU-s norma engem némileg meglepett: sőt, betett nekem! Kérem, hol itt az izgalom fokozása, pedig választani ilyen sokan, ilyen komoly kérdésben ritkán szoktunk (illetve négyévente, mert az Európai Unió egészére nem követeltek még előrehozott választást)! Szóval ráérek este tízig, meg amúgy is sejteni lehet az eredményeket, meg reggelre ígértem jegyzetet, mit halogassak? Leírom most, amit gondolok. És a végén, ha szükséges persze jelzem hol tévedtem, ha, amennyiben…. Azt már most lehet látni, hogy a vasárnapi (korántsem össznépi) választások abszolút nyertese a semmilyen listán és nyomtatványon nem szereplő NEM Párt, mely mivel nincs tagsága, nincsenek szimpatizánsai, ezért programot sem alkot, és mindezért nem is szavazhat rájuk senki, de ezt a senkire szavazást jó sokan teszik, a társadalom túlnyomó részét alkotva. Kíváncsi vagyok a szegedi eredményre: mennyivel tértünk el az országos átlagtól a szavazási hajlandóságot illetően. Ez a tény (tovább bontva szavazókörökre) különösen jól mutathatja a szegedi városrészek választási aktivitását. Az ugyanis, hogy hányan nem mentek el szavazni, döntő a szegedi pártok általános tevékenységének megítélését illetően, de az olyan morzsacsipegető pártok életben maradásának biztosítására is, mint az MDF és az SZDSZ. Mert e két párt amennyiben nem jut európai képviselői mandátumhoz, bizony elveszíti közéleti jelentőségét, és a jövőben csak másokkal összefogva biztosíthatják parlamenti jelenlétüket (ha ugyan, pont ezért nem veszítik el egyre szűkülő szavazóbázisukat). Meg az is érdekel persze, miként szerepel a Jobbik itt szűkebb pátriámban, szintén az országos adatokhoz viszonyítva: erősödött-e a Fidesz szapulásával, vagy netán valóban ez a szavazatszerzés biztos módja? Na meg az szegedi MSZP csendes, szinte csak a saját biztos szavazók megtartására koncentráló, láthatatlan kampánya vajon mire vezet? Meg lehet-e bújni az ijesztgetések mögött? Nos mindezt még nem tudom, az országos eredmények várhatóan nem térnek el sokban az előzetes felmérésektől, földindulásszerű Fidesz- (és tegyük hozzá: KDNP-) győzelem várható a leadott szavazatok tükrében. De abban is biztos vagyok, hogy már most velem egy időben, a pártközpontokban a szövegírók szintén szorgosan írják a tuti szövegeket: lesz magyarázat mindenre! Ki fogják „számítani”, ki fogják mondani például, hogy a szavazóképes lakosságot az urnák előtt egyedül képviselő szavazók közel sem reprezentálják a teljes társadalmat, sőt: torz képet festenek, mert mennyivel becsületesebb, nem hallgatva az uszító, már-már fasisztoid szavakra, az otthonmaradással tiltakozniuk a jobb érzésű, a kormányt támogatni kívánó, esetleg a konzervatív jobboldaltól rettegni kényszerülő állampolgároknak! És akkor már este háromnegyed tízkor sejthetem, mit tartanak majd az előrehozott választásokról az érintettek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.