Közélet

Lendvai: Megújuló baloldal kell minden szinten

Lendvai: Megújuló baloldal kell minden szinten

2009. június 12., péntek
Lendvai: Megújuló baloldal kell minden szinten
lendvaiildiko1

Lendvai Ildikó, az MSZP pártelnöke szegedi látogatásán új baloldali arculatot és fiatal neveket ígért a 2010-es önkormányzati választásokra. Lendvai szerint vissza kell szerezniük a baloldali szavazók bizalmát. A Szegfű Klubban a pártelnök Ujhelyi István, a párt alelnöke és Kozma József, az MSZP szegedi vezetőjének társaságában tartott sajtótájékoztatót.

„Az EP-választás eredménye három fontos dologra ébresztett rá minket" - kezdte Lendvai mindjárt az elmúlt vasárnapi voksolás lesújtó eredményének értékelését. „Először is látni kell, hogy sok baloldali érzelmű ember elbizonytalanodott abban, hogy képes-e az MSZP képviselni érdekeiket. Nem látják tisztán, milyen is a mai magyar szocialista politika. A kongresszusunk többek között erre a problémára is keresni fogja a választ" - mondta a pártelnök, majd úgy folytatta, hogy a másik értékes tapasztalat az, hogy bár az EU-átlaghoz képes megfelelő volt a szavazók száma, de az eddigi magyar eredményekhez képest viszont alacsony. Lendvai ezt úgy értékelte, hogy a választók kétharmada időt kért. Kivár. A harmadik, a sajtó által is citált jelentős probléma a Jobbik, a radikálisok eredményes szereplése - fejezte ki aggodalmát a politikus. Lendvai szerint az elsődleges felelősség nem a szocialistáké, hogy kiengedték a szellemet a palackból, de mégis fel kell tenni a kérdést, hogy a Jobbikra szavazó 14 százalék miért voksolt a radikálisokra, hiszen bizonyos, hogy nem agresszív, kirekesztő polgárokról van szó. A pártelnök úgy látja, hogy a Jobbik által megfogalmazott kérdések aktuálisak, de a rájuk adott válaszaik bűnösek. Ezért itt a baloldalnak kell megtalálnia e kérdésekre a helyes feleletet.

Egy elhibázott MSZP-s politika?

Lendvai Ildikó

kitért arra is, hogy a kongresszuson több dolgot kell tisztázni. Egyrészről a már fent említett baloldali identitás esetleges torzulásait, vagyis, hogy a kis emberek miért nem érzik igazán magukénak a bal oldali politikát. Az MSZP hét éves reformpolitikája miért nem volt népszerű, egyértelmű, sikeres; viszont ki kell tartani a változások mellett, egy modern baloldalnak követnie kell a világot, de értékrendet is szolgáltatnia kell. Lendvai szerint ezekről a kérdésekről érdemes majd vitázni. „Továbbá ki fogjuk jelölnünk a 2010-es választás menetrendjét" - így a politikus. „Új, fiatal arcokat kell keresnünk a párt vezetésébe épp úgy, mint a miniszterelnöki székért vívott csatába. És a kormánynak is meg kell fogalmaznunk konkrét javaslatainkat."

A baloldali minimumok

A SZEGEDma.hu azon kérdésére, miszerint nem lehet, hogy azért pártoltak el a baloldali szavazók az MSZP-től, mert az már évek óta nem tud semmilyen baloldali eszmerendszert megfogalmazni, amely mértékül szolgálna döntéseinél, ehelyett csak egyes érdekcsoportok, tőkések kívánságai szerint lavíroz, a pártelnök úgy felelt, hogy bizony le kell fektetni bizonyos baloldali minimumot. Négy ilyen alapértéket fogalmazott meg Lendvai Ildikó. Az egyik a munkahelyek, a munka védelme mindenekelőtt. A másik, hogy soha ne alakulhasson ki társadalmi válság. Vagyis, hogy bármilyen gazdasági probléma merüljön is fel a világban, tartósan ne szenvedjenek az emberek. A harmadik, hogy az arányos közteherviselésre mindig ügyelni kell. Most ez ügyben hozott intézkedések az állami vezetők, cégvezetők bérének, prémiumainak korlátozása. És végül, hogy ne hagyjuk, hogy bizonyos népcsoportokból bűnbakot csináljanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.