Konferencia Horthy Miklósról – szülővárosában

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

horthy1Szombaton Horthy Miklós szülővárosában, Kenderesen a Horthy Miklós Társaság és a város önkormányzata tudományos konferenciát rendezett az egykori kormányzóról és a nevével fémjelzett huszonöt éves korszakról. A kenderesi konferencián szegediek is szép számmal vettek részt, akik a rendezvény után lerótták kegyeletüket Magyarország kormányzójának sírjánál. A Horthy-kriptában Rózsavölgyi József és Miklós Péter helyezett el koszorút.

Szombaton Horthy Miklós szülővárosában, Kenderesen a Horthy Miklós Társaság és a város önkormányzata tudományos konferenciát rendezett az egykori kormányzóról és a nevével fémjelzett huszonöt éves korszakról. A Horthy-kastély kertjében felállított, több száz fő befogadására alkalmas sátorban tartott rendezvényen tizenkét előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Az eseményt megtisztelte jelenlétével a kilencvenkettedik évében járó özvegy Horthy Istvánné gróf Edelsheim-Gyulai Ilona asszony, Horthy Miklós menye is.

Takaró Mihály irodalomtörténész, Szakály Sándor történészprofesszor, Gedai István, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatója mellett Halmágyi Pál, a makói múzeum igazgatója és Miklós Péter szegedi történész, a SZEGEDma.hu publicistája is az előadók között volt.

Portálunk munkatársa a Horthy-korszak magyar nacionalizmusáról és az abban az időszakban felbukkanó – egymástól meglehetősen eltérő – nemzetfelfogásokról tartott referátumot, Halmágyi pedig a Horthy család és a Ford Művek kapcsolatáról (ifj. Horthy István, későbbi kormányzóhelyettes jó ideig az amerikai autógyár mérnökeként dolgozott) beszélt.

A Horthy-konferenciák sora két éve kezdődött. Az első a budai Várban, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában került megrendezésre. A második rendezvény helyszíne – mint arról portálunk is részletesen beszámolt – Szeged volt, míg az ideinek Kenderes. A tervek szerint jövőre Kaposvár ad otthont a Horthy Miklós Társaság által szervezett konferenciasorozatnak.

A kenderesi konferencián szegediek is szép számmal vettek részt, akik a rendezvény után lerótták kegyeletüket Magyarország volt kormányzójának sírjánál. A Horthy-kriptában Rózsavölgyi József (a szegedi Fidesz elnökségi tagja) és Miklós Péter (a KDNP szegedi szervezetének ügyvezető alelnöke) koszorút helyezett el (képünkön).

Előző sztori

Kajak-kenu válogató – Kovács és Janics is négy számban indulhat az Eb-n

Következő sztori

MSZP-s belharcok: Botka felfelé bukik?