Kultúra

Kiállítás: Dömötör-díjak a múzeumban

Kiállítás: Dömötör-díjak a múzeumban

2009. június 8., hétfő
Kiállítás: Dömötör-díjak a múzeumban

Idén tizenegyedik alkalommal adták át a „Szegedi Oscarnak" is nevezett Dömötör-díjakat a Szegedi Nemzeti Színházban. A díj színházi elismerés, a szegedi közönség tisztelgése a teátrum művészei előtt. Az idei díjátadó gála azért is különleges volt, mert Elekes Zoltán ötletgazda az eddigi díjak egy-egy példányát adta át a Móra Ferenc Múzeum igazgatójának, Zombori Istvánnak. A díjak már láthatóak a Kultúrpalota kupolacsarnokában megrendezett kamara-kiállításon - tájékoztatott Medgyesi Konsantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

A Dömötör-díjat 1998-ban alapították, és azóta minden évben tíz kategóriában adják át a Szegedi Nemzeti Színház legkiválóbb művészeinek. A jelöltek közül a közönség szavazatai alapján kerülnek ki a győztesek, valamint a szakmai kuratórium évente egy-egy életműdíjat is átad. A civil díjból mára városi kitüntetés lett, komoly megbecsültségre tett szert. A Dömötör- díjat minden év májusának utolsó szombatján adják át egy különleges gálaműsor keretében a Nemzeti Színházban. Maga a díj Szeged egyik legpatinásabb, legrégebbi műemlékét, a Dömötör- tornyot ábrázolja, mely a „szegediség" jelképévé vált. Az elmúlt tizenegy évben több művészt is felkértek a szobor elkészítésére, így az első díjat Herczeg Tamás készítette el: egy a toronyról készült üvegplasztikát kaptak a kitüntetettek. Később Beliczai Mária szobrászművész Dömötör- tornyot ábrázoló bronz domborművét adták át a művészeknek. Legutóbb pedig Bánvölgyi László alkotta meg a díjat, mely Szent Demetert ábrázolja jobbjában lándzsával, bal kezében pedig a róla elnevezett torony kicsiny másával. A 2009-es gálaesten a Dömötör-díj ötletgazdája, Elekes Zoltán az eddigi díjak egy-egy példányát adta át ünnepélyes keretek között Zombori Istvánnak, a Móra Ferenc Múzeum igazgatójának. Ezeket a plasztikákat fotódokumentációval együtt állították ki a Kultúrpalota kupolacsarnokában. A kamara-kiállítást egész nyáron megtekinthetik az érdeklődők - tudatta a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.