Közélet

Kerényi János: A Fidesz demokratikusan működő párt

Kerényi János: A Fidesz demokratikusan működő párt

2009. június 24., szerda
Kerényi János: A Fidesz demokratikusan működő párt
kerenyi

Komoly hullámokat kavart a szegedi Fidesz múlt csütörtöki tisztújítása, melynek során a szavazók újraválasztották Gyimesi László elnököt. A SZEGEDma.hu cikkéhez rekordszámú hozzászólás érkezett, s szerkesztőségünket egyéb úton is rengetegen keresték meg különböző sérelmeket panaszolva. Az ügyben felhívtuk Kerényi Jánost, a Fidesz regionális igazgatóját.

Mint arról a SZEGEDma.hu is beszámolt, múlt csütörtökön a szegedi Fidesz-szervezetben is lezajlott a tisztújítás. A megyeházán tartott gyűlésen a korábbi elnököt,

Gyimesi Lászlót

kétharmados többséggel választották újra

Balogi Dániel

önkormányzati képviselővel szemben. A következő napok során több mint 130 hozzászólás érkezett

írásunkhoz

, s szerkesztőségünket telefonon és személyesen is sokan megkeresték a gyűlés jogszerűségét kifogásolva. Többen arra panaszkodtak, annak ellenére, hogy tagjai a szegedi Fidesznek, nem engedték őket szavazni csütörtökön. Egyes hozzászólóink 50-200 „elküldött" emberről írtak. Mások azt vetették föl, olyanok is részt vettek és voksoltak a tisztújításon, akik tagságához viszont kétség férhet. Hogy eloszlassuk olvasóink kétségeit, kedden felhívtuk

Kerényi Jánost,

a párt regionális igazgatóját, hogy a részletekről érdeklődjünk.

Komoly sajtófigyelem - különleges intézkedések

„A Fideszre komoly sajtófigyelem irányul az elmúlt időszakban, hiszen hatalmas fölénnyel nyertük meg az EP-választást, utcahossznyi előnnyel vezetünk a közvélemény-kutatásokban, jó esélyünk van tehát a kormányra kerülésre. Ráadásul ebben az évben tartottuk meg az országos kongresszust, most esedékes a központi és a helyi tisztújítás. Szerettük volna megelőzni azokat a jogi problémákat, bonyodalmakat, melyek más pártok (így az MDF, SZDSZ és az MSZP) kongresszusát, illetve az ahhoz kapcsolódó beléptetési hullámot kísérték, ezért különleges intézkedéseket léptettünk életbe. A kongresszusi küldötteket külön mandátumvizsgáló bizottság világította át. Szegeden is alaposan vizsgáltuk az újabb belépéseket, hogy azok mindenben megfelelnek-e az alapszabálynak" - tájékoztatta portálunkat Kerényi. A regionális igazgató elmondta: éppen jogi okokból nem tudták egyelőre elfogadni a június 14-i gyűlésen felvettek tagságát. Ami az átjelentkezéseket illeti, úgy fogalmazott, azokat a fogadó szervezet elnökségének kell jóváhagynia, s ez tudomása szerint sok esetben még nem történt meg, ezért az érintettek értelemszerűen nem vehettek részt a tisztújításon. Minden körülményt figyelembe véve született meg az a döntés, hogy a tisztújításra szóló meghívók május 22-i postázásakor érvényes országos, központi tagnyilvántartást veszik alapul.

A panaszokat belső úton bírálják majd el

„Összességében logisztikai szempontból elégtelent kell adnom a helyi szervezetnek, sokkal több asztalra lett volna szükség a regisztrációhoz, hogy elkerüljük a tumultuózus jeleneteket a megyeházán" - jegyezte meg kritikusan Kerényi. Hozzátette ugyanakkor: demokratikus körülmények között történt a választás, Gyimesi Lászlót nagy többséggel erősítették meg. Mi a helyzet abban az esetben, ha valaki meghívót kapott a gyűlésre, mégsem engedték, hogy részt vegyen azon? - kérdeztük. A regionális igazgató úgy felelt: mivel a Fidesz demokratikusan működő párt, ha ilyen eset előfordult, az érintett jogorvoslatért fordulhat a helyi csoportelnökhöz és az etikai bizottsághoz. Ugyancsak ezt az utat javasolja azoknak, akik szerint olyanok is részt vettek és szavaztak múlt csütörtökön, akik nem tagjai a szegedi Fidesznek, nem rendelkeznek tagsági kártyával. Mindennemű kifogást írásban kell benyújtani, de alaposan alá kell támasztani - mondta Kerényi János. A regionális igazgató szerint teljesen normális egyébként, hogy a különböző posztokért versengés folyik a Fideszben, hiszen így lehet egészséges a kiválasztás. A jelenlegi politikai helyzetben érthetőnek tartja, hogy a belső ellentétek jobban a felszínre kerülnek, azonban azt üzeni a tagoknak: az egység megőrzése mindennél fontosabb. „Kérem azokat, akik tagságát még nem sikerült megerősíteni, belépési nyilatkozatukat tartsák fönn a következő taggyűlésig. Természetesen rajtuk kívül is szeretettel várunk mindenkit a Fidesz soraiba" - zárta a beszélgetést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.