/

Képviselőfánk – nem csak EP-választás idejére

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

semlor_2Küldd el az EP-be! Ezzel a címmel indított tájékoztatási kampányt az Európai Bizottság információs hálózata. Az „EU Képviselő Fánk” programsorozat célja, hogy növelje a választói hajlandóságot a fiatal felnőttek körében. A kezdeményezés csak az egyike azon akcióknak, melyekkel az európai intézmények a nyári választások részvételi arányát kívánják növelni.

E heti receptünk a fenti kezdeményezéshez hasonlóan azonban nemcsak a vasárnapi EP-választáson való részvételhez szeretne kedvet csinálni, hanem ennek a tradicionális édességnek az elkészítéséhez is, amelynek – biztosra vehetjük – sosem fog lejárni a mandátuma…

Hozzávalók:    

Az égetett tésztához:

– 15 dkg vaj
– 15 dkg liszt
– 15 dkg víz
– 5 egész tojás

A krémhez:

– 1 egész tojás
– 2 tojássárgája
– 12 dkg cukor
– 1,5 dl tej
– 2 dkg vaníliás cukor
– 3 dl tejszínhab

 Elkészítés:

kepviselofank_2A 15 dkg vajat és a 15 dkg vizet csipetnyi sóval habüstben felforraljuk, és forrás közben, állandó keverés mellett beleszórunk 15 dkg lisztet. Mérsékelt tűzön, folyamatosan-erőteljesen kevergetve addig pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza elválik az edény falától, azaz égetett tésztát készítünk. Lehúzzuk a tűzről, gyors mozdulatokkal belekeverünk egyenként 5 tojást, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.
Ekkor vajazott, lisztezett tepsibe dió nagyságú kis halmokat rakunk evőkanállal vagy nyomózsákkal. Forró sütőben lassan kisütjük, s egy kissé kiszárítjuk. 10 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a fánk összeesik!

Közben elkészíthetjük a töltelék vaníliakrémet a következető módon: 1 egész tojást, 2 tojássárgáját, másfél deci tejet, 12 dkg cukrot habüstbe teszünk és 3 dkg vaníliás cukorral sűrű krémmé hevítjük. Ezután lehűtjük, és óvatosan hozzákeverünk 3 dl keményre felvert tejszínhabot.
Ha kisültek a fánkok, tetejüket recés késsel levágjuk és rétegesen megtöltjük a krémmel. A „kalapját” visszatesszük, és vaníliás porcukorral megszórjuk, esetleg reszelt csokoládéval, narancshéjjal díszítjük.

Előző sztori

Könyvbemutató: Teljes a Baka-életműsorozat

Következő sztori

Utazás: Júniusi pihegés