Egyetem

Hamarosan szóbeliznek az érettségizők

Hamarosan szóbeliznek az érettségizők

2009. június 2., kedd
Hamarosan szóbeliznek az érettségizők
erettsegi15

Egy hete befejeződtek az írásbeli érettségi vizsgák, és csütörtökön kezdődnek a szóbelik. Először az emelt szinten vizsgázók adnak számot tudásukról, majd 15-től a középszinten maturálók állnak a háromtagú bizottságok elé.

Néhány napos, hetes felkészülés után a végzős középiskolások csütörtökön megkezdik a szóbeli érettségi vizsgákat. Az emelt szintű szóbelik időszaka június 4-én indul és 10-éig tart. A diákok 166 vizsgahelyszínen, 1754 tantárgyi bizottság előtt adnak számot tudásukról. A középszintű szóbeli vizsgák június 15. és 26. között lesznek. Az írásbeli 16 napig tartott és 136 334 diák írta meg dolgozatát, 1354 helyszínen. A szóbeli vizsga - beleértve a tételhúzást is - reggel nyolc óra előtt nem kezdhető el, és legfeljebb tizennyolc óráig tarthat. A vizsgázónak legalább harminc perccel korábban meg kell jelennie a vizsga helyszínén, mint amely időpontban az a vizsgacsoport megkezdi a vizsgát, amelybe beosztották. A vizsgacsoport legfeljebb hat vizsgázóból állhat. Minden vizsgázónak - az idegen nyelv kivételével - vizsgatantárgyanként harminc perc gondolkodási időt kell biztosítani a felkészülésre. Ez alatt a vizsgázó jegyzetet készíthet, de gondolatait szabad előadásban kell elmondania. Egy-egy vizsgatárgyból a feleltetés időtartama - ha szabályzat másképp nem rendelkezik - középszintű vizsga esetén tizenöt percnél több nem lehet. A szóbeli vizsgán a tételt a vizsgázó húzza, és kiválasztja a tétel kifejtéséhez szükséges segédeszközt. A tételben szereplő kérdések megoldásának sorrendjét a vizsgázó határozza meg. Az érettségiző útbaigazítás és támogatás nélkül, önállóan felel, de ha elakad, vagy súlyosan téved, a vizsgabizottság tagjaitól segítséget kaphat, akik a tétellel kapcsolatosan a vizsgázónak kérdéseket tehetnek fel, ha meggyőződtek arról, hogy a vizsgázó a tétel kifejtését befejezte vagy a tétel kifejtésében elakadt, illetve súlyosan tévedett. A maturáló a tétel kifejtésében akkor szakítható félbe, ha súlyosan tévedett, vagy a rendelkezésre álló idő letelt. Az emelt szintű szóbeli vizsga történelemből például azt várja el a tanulóktól, hogy a történelmi jelenségeket és eseményeket problémaközpontúan mutassák be. Vagyis nem az a kívánalom, hogy a témaköröknél megjelölt konkrét ismereteknél sokkal több adatot, tényt ismerjen az ember, hanem az, hogy az elsajátított ismereteket alkalmazni tudja a vizsgázó. A tételcímek már jó ideje nyilvánosak, a diákok felkészülhettek. Az Oktatási Hivatal minden tanévben megjelenteti a hivatalos tematikát, amely a szóbeli vizsga tartalmi alapját képezi. A szakemberek a tematikát a részletes vizsgakövetelményekben megfogalmazott képességek, kompetenciák és tartalmi követelmények alapján állítják össze. Ezekhez rövid, általános használati útmutatót is mellékelnek, mely rövidsége ellenére is nagyon tanulságos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.