Közélet

Feszül, feszül az MSZP

Feszül, feszül az MSZP

2009. június 23., kedd
Feszül, feszül az MSZP

Nem született megállapodás, de folytatják az egyeztetéseket annak a hétfő esti találkozónak a vezető szocialista politikus résztvevői, akik Lendvai Ildikó pártelnök kezdeményezésére ültek össze. A sajtó által öregek és fiatalok küzdelmének titulált erőpróbán kongresszusi technikákról és az Országos Választási Bizottságról vitatkoztak. A háttérben az ország számára a tét: az országgyűlési választás időpontja – írja cikkében az inforadio.hu.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke - Szekeres Imre és Kiss Péter elnökhelyettesekkel együtt azért kezdeményezte a megbeszélést, hogy kitalálják annak módját, miként integrálódhatnának a párt jelenlegi irányítási mechanizmusába az úgynevezett fiatalok. Sajtóhírek szerint a megbeszélésre meghívták Botka László szegedi polgármestert, Hagyó Miklós budapesti főpolgármester-helyettest, Ujhelyi István alelnököt, Mesterházy Attila frakcióvezetőt, Molnár Csaba kancelláriaminisztert, Ficsor Ádám titkosszolgálati minisztert, Szabó Imre környezetvédelmi minisztert, Puch László pártigazgatót és Veres János elnökségi tagot is. Meg nem erősített információk szerint az érintettek elutasították a megállapodást, és továbbra is a bizalmi szavazást támogatják.

A két lehetőség

A patthelyzet megoldására két alternatíva vetődött fel. Az egyik szerint, amelyet végül "a fiatalok" elvetettek, kibővítették volna a párt múlt héten létrehozott országos választási bizottságát, hogy abba tisztújítás nélkül is bekerülhessenek "a fiatalok". Egy másik forgatókönyv szerint rögzítenék: senki sem akar előre hozott választást, mert nem akarják a kormányt veszélyeztetni, ezért egy olyan politikai menetrendet alkotnának, mely szerint csak a költségvetés elfogadása után - amelyet előrébb hoznak a szokásos decemberi elfogadáshoz képest - lenne egy olyan kongresszus, amelyen miniszterelnököt jelölnének, országos listát állítanának és tisztújítást tartanának.

Július 4. a megújulás napja?

A viták lényegében egy héttel ezelőtt, az MSZP elnökségi ülésén kezdődtek. Újhelyi István ott azt javasolta, hogy az országos vezetés a július 4-i kongresszuson kérjen bizalmi szavazást maga ellen. Az indítványt végül leszavazták, de a kedélyek azóta sem nyugodtak meg. Többek között felmerült az is, hogy a kormány mielőbb hozza tető alá a jövő évi költségvetést, utána pedig a szocialista párt ne álljon az előre hozott választás útjába. De az "öregek" képviseletében Lendvai Ildikó és Kiss Péter is elutasította a javaslatot. A "trojka" harmadik tagja, Szekeres Imre a napokban a Hirszerzőnek arról beszélt, el tudja képzelni, hogy a kongresszus a kormányzás folytatásáról is dönteni fog. Véleménye szerint arra kell válaszolni, hogyan lehet politikai felelősséget vállalni, kormányozni, eközben pedig szocialista pártként megjelenni a választók előtt. Az MSZP elnökhelyettese azt mondta, hogy miután a parlament június 29-én elfogadja az adótörvényeket, hozzáláthatnak a jövő évi költségvetés tervezéséhez. Egyúttal azt is el kell dönteni, hogy annak megszavazása után akarnak-e még kormányozni – áll az inforadio.hu cikkében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.