Közélet

EP-választás - Rasmussen: az európai együttműködés nélkülözhetetlen

EP-választás - Rasmussen: az európai együttműködés nélkülözhetetlen

2009. június 3., szerda
EP-választás - Rasmussen: az európai együttműködés nélkülözhetetlen

Együtt kell kiállni a jövőért, az együttműködés Európa-szerte nélkülözhetetlen, hiszen egy ország csak akkor emelkedhet fel, győzheti le a válságot, ha a szomszédja is felemelkedik. Ha bezárulna az Európára nyíló kapu, az ország elszigetelődne, és kitenné magát a nemzetközi pénzügyi spekulációnak - mondta az Európai Szocialisták Pártjának elnöke szerdán Szegeden.

Poul Nyrup Rasmussen

a Magyar Szocialista Párt szegedi kampányzáró rendezvényén hangsúlyozta: nem lesz jobb az élet, és nem jönnek újabb változások, ha az emberek nem vállalnak benne szerepet. A

Bajnai Gordonnal

való találkozást - mint mondta - nagyon pozitívnak találta. Fájdalmas, de szükséges intézkedéseket kell a magyar miniszterelnöknek meghoznia, de ezt már ő is átélte - utalt saját miniszterelnökségének első évei a dán politikus. Az európai elnök a rendezvényt követő sajtótájékoztatón elmondta: szeretnék, hogy az elkövetkezendő parlamenti időszak a városok megerősödött együttműködéséről szólna. Emellett arra számítanak, hogy növekszik a fejlesztést elősegítő uniós források nagysága. Változások lesznek az európai szociális alapban is. Egyrészt a kis- és középvállalkozásoknak juttatott segítség és pénzügyi finanszírozás változik. Új források nyílnak meg oktatási célra - az Erasmus-program növelésével -, az infrastruktúraprojektek erőteljesebb finanszírozást kapnak, és határozottabb támogatás jut a kutatás-fejlesztésnek. A célok közé tartozik, hogy erőteljesebb szolidaritás jellemezze a közép-kelet-európai országok finanszírozását, s emellett új lehetőségeket jelenthetnek az eurókötvények is - emelte ki.

Gurmai Zita

, az Európai Szocialista Párt alelnöke a rendezvényen hangsúlyozta: azt szerették volna, ha az európai parlamenti választás arról szól, hogyan kezelhető Európában a válság, és hogy milyen legyen a jövő Európája. "Vasárnap a felelőtlenség és a felelős válságkezelés, valamit az önző konzervativizmus és a felelős Európa-kép csap össze" - hangoztatta, hozzátéve: a jobboldalon sem Magyarországon, sem Európában nincs elképzelés arról, mit kellene tenni, a szocialisták viszont tervekkel rendelkeznek, hisz az európai szocialisták konkrét válságkezelő tervet tettek le az asztalra. A párt készen áll arra, hogy eltakarítsa azokat a romokat, melyet az európai és amerikai konzervatívok hagytak maguk után - mondta. A cél, hogy az új Európa egyben szocialista Európa legyen, mely elképzelhetetlen méltányosság, esélyegyenlőség és igazságosság nélkül - hangoztatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.