Közélet

Deportálások - Botka: felejteni sem okunk, sem lehetőségünk nincsen

Deportálások - Botka: felejteni sem okunk, sem lehetőségünk nincsen

2009. június 28., vasárnap
Deportálások - Botka: felejteni sem okunk, sem lehetőségünk nincsen

Ma felejteni sem okunk, sem lehetőségünk nincsen - jelentette ki Botka László (MSZP) polgármester a szegedi és a Szeged környéki zsidók deportálásának 65. évfordulója alkalmából rendezett gyászistentiszteleten vasárnap a csongrádi megyeszékhely zsinagógájában.

"Hatvanöt évvel azután, hogy a sávos zászlók alatt csattogó bakancsban bemasírozott a lelkekbe az irracionális gyűlölet, ma a sávos zászlók, a csattogó bakancsok ismét megjelentek utcáinkon - mondta a politikus -, mert mindig van hatalmi törekvés, mely önmagában gyenge, s ezért az önigazoláshoz ellenségre van szüksége, bűnbakra, melyre rá lehet mutatni". "Most kell azt mondanunk, erre kell azt mondanunk, hogy elég! És senki ne mondja, hogy nincs köze hozzá, mert a sodródás, a nem vettem észre, a nem hittem, hogy komoly nem adott felmentést hatvanöt éve sem, s nem adhat felmentést ma sem" - hangsúlyozta

Botka László.

Lednitzky András

, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke emlékeztetett rá, a második világháborúban 5.242 szegedi hunyt el. Negyvennyolc százalékuk, 2.519 ember zsidó volt, közülük több mint hatszázan munkaszolgálat során pusztultak el. Az oktatás, a felvilágosítás, az események megértése, bemutatása akadályozhatja meg, hogy mindez újra megtörténhessen - mutatott rá az elnök. Beszédében Lednitzky András kitért arra is, a magyar parlament többszöri kísérlet ellenére sem foglalta törvénybe, hogy a holokauszt tagadása bűn, annak következményei vannak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.