Egészség

Daganatos betegségek kezelését segítő program indult Szegeden

Daganatos betegségek kezelését segítő program indult Szegeden

2009. június 11., csütörtök
Daganatos betegségek kezelését segítő program indult Szegeden
cttechnologia1

A daganatos betegségek, elsősorban a májban jelentkező tumorok diagnosztikája és kezelése válhat gyorsabbá és pontosabbá annak a számítógépes szoftvernek köszönhetően, melyet közösen fejlesztenek ki a General Electric Healthcare (GEHC) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói - közölte Fidrich Márta, a GEHC helyi irodájának vezetője csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

A statisztikák alapján a daganatos halálozási okok között a májdaganatok a harmadik helyen állnak, és más eredetű tumorok esetén rendkívül gyakori az áttét keletkezése a májban, amely sok esetben korábbi halálozást okozhat, mint az elsődleges daganat - mondta a szakember az uniós támogatással megvalósuló, 221 millió forintos költségvetésű, hároméves kutatási programról tartott tájékoztatón. A májdaganatok felismerése nehézkes, a tumorok körülhatárolását jelenleg gyakran kézzel végzik az orvosok a CT-felvételeken. A Szegeden fejlesztendő szoftver automatikusan azonosítja a daganatokat és terápiás megoldást is kínál majd - tudatta a kutató. A program újdonságát a GEHC korábbi fejlesztésén alapuló, Duál Energiás CT többletinformációjának gyakorlati alkalmazása jelenti. A módszer lényege két különböző energiájú átvilágítás használata a CT-felvételek készítésekor. Mivel az egyes anyagok röntgenelnyelési együtthatója eltér a két energiaszinten, így a hagyományos CT-vel szemben lágyszövetet pontosabban lehet azonosítani. Ez megkönnyíti a hajszálerek, vagy tumorok észlelését, aminek kulcsszerepe van a daganatok kiterjedésének megállapításakor, illetve az azokat tápláló erek meghatározásakor - magyarázta a szakember. A kifejlesztendő informatikai eszközökkel megtervezhetővé válnak majd a műtéti beavatkozások, nyomon követhető lesz a kemoterápiás kezelések eredménye, s segít majd az élődonoros transzplantációk előkészítésében is - mondta

Fidrich Márta.

A programban a GEHC hét kutatómérnöke dolgozik, a három egyetemi egységben - az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén, az onkológiai, illetve a radiológiai klinikán - pedig egyenként öt-hat kutató, PhD-hallgató és rezidens dolgozik majd a kutatásokon - tudatta a GEHC szegedi irodájának vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.