Szegedi közgyűlés: Toronyházak, rokonok és prostitúció

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kozgyules21A Bakay, Huszár, Rigó, Mura utcák által határolt területre tervezett lakópark építésével kapcsolatos változások kapcsán robbant ki a legélesebb vita a szegedi közgyűlés pénteki ülésén. Az érintett lakosok közül is többen megjelentek, de a baloldali frakció minden nyomás ellenére összezárt az ügyben. A Reök-palotában majdan működő étterem ügye is szóba került, s személyeskedésektől sem mentes szóváltást csalt a díszterembe.

Botka László cserbenhagyta Szegedet, amikor hétfőn a Parlamentben megszavazta a 13. havi nyugdíj eltörlését. Persze nem ez az első vagy az utolsó eset, hogy a polgármester tevékenyen részt vállal az emberek megsarcolásában, hiszen valós énje ott ül a fővárosban az MSZP frakciójában – kezdte napirend előtt Gyimesi László. A Fidesz szegedi elnöke azt javasolta Botkának, ne nagyon sétálgasson az utcán, ha a tervezett formában bevezetik az ingatlanadót is. A polgármester szerint viszont nem mehetnek olyan rosszul a dolgok Szegeden, ha városvezetésének hetedik évében sem tud komoly kritikát megfogalmazni az ellenzék, csak az ő személyét támadja. „Beleszülettem a demokráciába, a demokráciában nőttem fel, demokrata vagyok” – fogalmazott Botka. Az 1973-ban született szocialista politikus arról már nem szólt, hogy vajon történelmi ismertei koptak meg az elmúlt évek során, vagy új történelemtankönyvek kiadására készülnek-e odafönt…

Kalmár Ferenc, a KDNP frakcióvezetője azonban nem ragadt le az előző rendszerrel kapcsolatos kérdéseknél. 2002-ben évi 4-500 új munkahelyet ígértek, de hiába ért le az autópálya, ebben az ügyben semmit sem tudtak tenni a városházán – fogalmazta meg a kért konkrét kritikát.

Nem hatotta meg a baloldalt a lakók tiltakozása

Így szavaztak ők

A szegedi közgyűlés a lakosok tiltakozása ellenére megszavazta a Bakay, Huszár, Rigó, Mura utcák által határolt terület új szabályozásával kapcsolatos határozatot. Az ellenzék név szerint voksolást kért. Nemet mondtak 14-en: a Fidesz és a KDNP jelen lévő politikusai, az MDF-ESZE részéről Ványai Éva és Bakai Csaba, a független Balogh László, Csapó Balázs (Szegedért Egyesület) és Beck Zoltán (MSZDP).
Az MSZP-SZDSZ részéről mindenki az igen gombot nyomta meg, csak a terület képviselője, Lauer István tartózkodott.
Annál érdekesebb Apró-Juhász János esete: a 2006-ban önálló polgármester-jelöltet is állító Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület színeiben jobboldali kampányt folytató politikus nem először szavazott együtt a kormánypártiakkal. Most is voksával támogatta a baloldaliakat, miközben a vitában még arról beszélt, hogy a szabályozási terv jelen formájában alkalmatlan arra, hogy a közgyűlés elfogadja…

Az első napirendi pontban a szegedi épített örökség védelméről tárgyaltak a képviselők. Solymos László (MSZP) alpolgármester és Botka László kiemelték, Szegeden 390 ingatlan élvez helyi védelmet, ami jóval több, mint amit Pécs vagy Debrecen fel tud mutatni. Haág Zalán (KDNP) úgy fogalmazott: hibás szemlélet, hogy csak mementókat akarnak hagyni, s nyilvánvaló, hogy nincs gazdája a szegedi épített örökségnek. Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke pedig úgy vélekedett, inkább a műemléki védelemre kellene törekedni. A KDNP-s Juhász Gyulával együtt közös módosító indítványt is nyújtott be, melyet a polgármester nem támogatott. (A javaslattal egy későbbi cikkünkben részletesen foglalkozunk.)

Nagy Sándor (SZDSZ) alpolgármester terjesztette elő az építési szabályzat módosítását a Bakay, Huszár, Rigó, Mura utcák által határolt terület vonatkozásában. Mint arról a SZEGEDma.hu több írásban tájékoztatott, az ottani lakók régóta tiltakoznak az ellen, hogy többemeletes házakat építsenek a kisvárosias környezetbe. Lakossági fórumon fejtették ki érveiket, a pénteki közgyűlést megelőzően pedig a városháza előtt demonstráltak. A városvezetés álláspontja szerint az átépítés célja, hogy az ipari környezet helyett parkosított, kereskedelemmel és szolgáltatásokkal jól ellátott lakóövezet jöjjön létre a belváros közelében az egykori kábelgyár helyén. Nagy Sándor – és hozzá kapcsolódva később több alkalommal Botka László is – azt állította: a tervezési folyamat során figyelembe vették a lakossági véleményeket, ezek hatására történtek is módosítások az eredeti elképzelésekben. Azzal igyekeztek megnyugtatni a kedélyeket, hogy szellősen beépített zöldövezeti lakópark jön majd létre, melynek csak a belsejében építenek kétemeletesnél magasabb (akár 15 méteres) házakat.

Az ott élők aggodalmait azonban egyáltalán nem sikerült eloszlatni, a civilek által létrehozott Élhető Szegedért Egyesület képviselői a közgyűlésen is megjelentek. A Fidesz és a KDNP képviselői magukévá tették álláspontjukat, s azt igyekezték képviselni a hosszúra nyúló vitában. Több felszólaló – Gyimesi László, Juhász Gyula, Oláh János (Fidesz), Balogi Dániel (Fidesz), Kalmár Ferenc és a független Balogh László – is figyelmeztette a városvezetést: nem helyes, hogy egy magánbefektető érdekeit a végletekig kiszolgálva semmibe veszi 600 lakó akaratát. Pedig nem kérnek sokat, nem a lakópark kialakítása ellen van kifogások, mindösszesen nyugalmukat, kisvárosias környezetüket szeretnék megőrizni azzal, hogy szeretnék elérni: az építési magasság továbbra se lehessen 9,5 méternél több, a terület beépíthetőségét 43%-ban maximálják, s legfeljebb 380 lakás létesülhessen itt. Botka László hajthatatlan maradt, sőt, ahogy kezdett elfogyni a cérnája, ismét hallhattuk a már megszokott – kommunikációs stábja által igen komoly összegekért előregyártott – paneleket: az embereket félretájékoztatták a fejlesztésről, bizonyos erők saját céljaik kiszolgálása végett gerjesztenek feszültséget, a lakók egyébként megosztottak – egy jelentős részük máris köszönőlevelekkel bombázza a városházát a nagyszerű új szabályozási tervezet miatt…

A közgyűlés baloldali többsége végül megszavazta az előterjesztést – további részletek és érdekességek felső keretes írásunkban!

Balogh hozzátartozókról és ismerősökről

Az ebédszünetet követő délutáni ülésen a Reök-palota ügye gerjesztett indulatokat. A KNDP-frakció korábbi tagja, jelenleg független Balogh László – már reggeltől kezdve – több alkalommal szóba hozta, hogy az intézménytől tízmillió forintot vontak meg annak kapcsán, hogy továbbra sem nyitott meg a Reökben az étterem. Balogh szerint a városvezetés a – Szentgyörgyi Pál (MSZP) alpolgármester ismertségébe tartozó – vállalkozó érdekei szerint módosítgatja a szerződést, hiszen bár az nem tartotta be a megállapodást, mégsem kell kifizetnie a bérleti díjat. Igaz-e, hogy Pintér Ferenc (MSZP), a jogi bizottság elnökének közeli hozzátartozója szerződéses jogviszonyban áll a Reököt működtető szabadtéri játékok kht.-val? – kérdezte. Balogh szerint ebben az esetben újra kellene tárgyalni a szabadtéri igazgatóságán átmenő szerződéseket, melyekről a jogi bizottság elnöke is szavazott.

Válasz nélkül

A délutáni heves vitában két kérdésre nem kaptak választ az ellenzék tagjai. Így az ülésen nem derült ki: 1, Igaz-e, hogy Pintér Ferenc, a jogi bizottság elnökének közeli hozzátartozója szerződéses jogviszonyban áll a Reököt működtető szabadtéri játékok kht.-val?; 2, Elénekelte-e Botka László az Internacionálét az MSZP április rendkívüli kongresszusán?

Botka László személyeskedő gyalázkodásnak nevezte a képviselő szavait. Kifejtette: a vállalkozó nyilvános pályázaton nyerte el az étterem üzemeltetésének jogát, ám nem tudott megnyitni, hiszen jogvitában áll a várossal, melynek oka, hogy nem olyan műszaki állapotban vehette át a helyiséget, mint amilyen a szereződés szerint neki járt volna. Fontos lenne, hogy az étterem minél hamarabb vendégeket fogadhasson, hiszen a Reök addig valóban nem jut hozzá a bérleti díjhoz. A baloldal részéről többen figyelmeztettek: zárt ülések információi szivárog(hat)nak ki, így mindenki alaposan fontolja meg, mit hoz nyilvánosságra a vitában. A legmesszebbre Szentgyörgyi Pál ment, aki „politikai prostitúcióval” vádolta meg Baloghot: állítása szerint a városban arról beszélnek, a képviselőnek botrányokat kell gerjesztenie, hogy felkerülhessen a Fidesz listájára… Botka László az ülés végén úgy igyekezett lezárni a konfliktust, hogy a borfesztivál szombati megnyitójára meginvitálta egy pohár borra Baloghot és Pintért.

A szegedi közgyűlés pénteken egyebek mellett döntött arról, hogy 5 millió forintos prémiummal jutalmazza a Szeged Beton VE LEN-kupa-győztes vízilabdacsapatát. Kalmár Ferenc javaslatára 3,5 millió forintot szavaztak meg a Rókusi körút fásítására azzal, hogy Botka László felfüggesztheti ennek végrehajtását, ha kiderül, hogy ez csak uniós pénzekből valósulhat meg a tömegközlekedési nagyprojekten belül. Az ellenzéki képviselők közül többen szóba hozták, hogy a városnak ki kellene használnia a geotermikus energiában rejlő lehetőségeket – a polgármester két héten belül szakmai egyeztetést rendelt el az ügyben.

Haág Zalán szerette volna napirendre vetetni a III. honvéd huszárezred hősi emlékmű áthelyezésének kérdését is, ám Botka ezt megakadályozta, mondván: új szempontok nem merültek föl, csak egyes „állítólagos civil” szervezetek keltik a feszültséget…

no images were found

Előző sztori

Lelkisegély Szolgálat: Telefonos Nap

Következő sztori

Matematika határok nélkül

Legutóbbi hasonló cikkek