Közélet

Schmitt és Semjén a püspöki palotában

Schmitt  és Semjén a püspöki palotában

2009. május 14., csütörtök
Schmitt  és Semjén a püspöki palotában
schmittsemjen

A püspöki palotában látta vendégül a KDNP szegedi szervezete Schmitt Pált, az Európai Parlament Kulturális, Oktatási és Médiabizottságának első számú alelnökét és Semjén Zsoltot, a KDNP és a párt parlamenti frakciójának elnökét csütörtökön.

A vendégek az EP-választási kampány keretében beszéltek Magyarország unióban betöltött szerepéről, a választás jelentőségéről.

Schmitt Pál

először bemutatta az "Igen, Magyarország többre képes" című, 280 oldalas programfüzetet, melyben részletesen foglalkoznak az ország EU-ban betöltött szerepével, lehetőségeivel. „Lassan mondom, hogy mindenki megértse: van programunk" - utalt ironikusan a politikus a Fideszt ért válságkezeléssel kapcsolatos kritikákra.

Élmezőny helyett sereghajtók

A legnagyobb ellenzéki párt európai parlamenti képviselőjelöltje elmondta, hogy a mostani választásokon, hasonlóan, mint 2004-ben a Fidesznek legalább az 50%-os eredményt kell produkálnia. Bár az előrejelzések alapján a 60% is elérhető, azaz a 22 magyar képviselői helyre 13-14 jelöltet küldhet a párt. Schmitt szerint az EP-választás iránt az egész kontinensen jellemző a visszafogottság, a részvételi átlag 36%. Viszont mivel a magyarországi választások egy év múlva lesznek, nálunk felfokozottabb a hangulat. Az EP-választás a 2010-es voksolásoknak egyfajta első fordulós erőfelmérője is lehet. Két dolog érdekelheti igazán a magyarokat Brüsszellel kapcsolatban - hangsúlyozta a fideszes politikus. Egyrészről a különböző biztosi posztok kijelölése, másrészről az unós pénzek elosztása. Országunknak 8 ezer milliárd forint jutott hét évre, melynek csak a 16%-át sikerült lehívni. Növelni kell a lehívhatósági hatékonyságot. Az is lényeges kérdés, hogyan kerültünk a frissen belépő országok élmezőnyéből sereghajtóvá. Az európai átlag gazdasági fejlődés 16%, Szlovákjáé 36, Magyarországé pedig csak 9. Schmitt szerint elmondható, hogy erős kormányzat nélkül nincs erős európai pozíció. A politikus szerint az Európai Néppárt - ahová a magyar jobb oldal is delegálja jelöltjeit - 288 képviselőjével az unió vezető pártja, melyben az egy MDF-es, két felvidéki és három erdélyi képviselővel együtt 18 magyar ajkú, a magyar érdekekért elkötelezett politikus dolgozott, épp annyi, amennyit például Franciaország delegált.

Egy miniszter már belebukott az EP-választásokba

Semjén Zsolt

, mielőtt az uniós választások belpolitikai vonatkozásairól beszélt volna, kiemelte, hogy a balliberális kormány egyik legnagyobb hibája a szervilizmus, miszerint nagyon gyakran nemzeti érdekeket adott fel a brüsszeli bürokrácia érdekei miatt. Semjén szerint Európában újra a keresztényi értékrendet kell építeni, hiszen ez volt az unió alapítóinak is a szándéka. A KDNP elnöke úgy véli, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány politikája ellentétes az európai trendekkel. Már sehol sem működik az a neoliberális gazdaságpolitika, amely az emberek javainak sarcolásából, a túladóztatásból kívánja növelni bevételeit. Szinte minden országban adócsökkentéssel, vállalkozástámogatásokkal, vásárlási kedvezményekkel próbálták kezelni a válságot. A mi kormányunk növekedésellenes programja nem enyhíti, hanem mélyíti a válságot. Nem igaz az a nézet - érvelt Semjén -, hogy az EP-választás nincs hatással a belpolitikára, hiszen annak idején

Medgyessy

épp az uniós vereség miatt bukott meg. De az embereknek a június 7-i voksolás egy lehetőség arra is, hogy beleírják a kormányzó pártok könyvébe az elégtelent, ami akár egy újabb lépés is lehet egy előrehozott választás felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.