Bulvár

Program az illegális hulladéklerakók felszámolására a Tisza vízgyűjtőjén

Program az illegális hulladéklerakók felszámolására a Tisza vízgyűjtőjén

2009. május 13., szerda
Program az illegális hulladéklerakók felszámolására a Tisza vízgyűjtőjén

Közös szlovák, ukrán, román, magyar program indul a Tisza vízgyűjtőjén található hulladéklerakók felszámolására, a több évig tartó munkához uniós forrásokat is igénybe vennének - közölte Kóthay László, a magyar környezetvédelmi tárca vízügyi szakállamtitkára szerdán Szegeden.

A kezdeményezés egyik célja a vizek hullámtereiben található illegális lerakók felszámolás egyszer és mindenkorra, emellett azonban a lakosság szemléletében is változást kell elérni - mondta a szakember a Magyar-Román Vízügyi Bizottság XX. ülésszakát követő sajtótájékoztatón. Az azonnali intézkedések mellett oktatással, neveléssel, a környezettudatos életmódra szoktatással érhető el, hogy az illegális hulladéklerakók ne képződjenek újra - tette hozzá. A program megvalósításához hamarosan uniós források is elérhetőek lesznek. A munkálatok tervei egy éven belül elkészülhetnek, s a következő esztendőben elindulhat az illegális lerakók felszámolása - közölte a szakállamtitkár. A tervezést tízmillió forintos nagyságrendűre, a kivitelezési munkák költségeit pedig több milliárd forintra becsülte

Kóthay László

az MTI kérdésére. A háromnapos tanácskozás témái közül az államtitkár kiemelt vízgazdálkodási kérdéseket is. A magyar és a román fél közel került a küszöbértékek meghatározásához, vagyis annak rögzítéséhez, mekkora az a legkisebb vízhozam, melyet a felvízi ország Románia köteles átvezetni Magyarországra - mondta.

Dan Carlan

, a bukaresti Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára leszögezte, az elmúlt egy évben nem történt határon átterjedő hatással járó rendkívüli szennyezés a határvizeken, illetve a határ által metszett folyókon. A rendszeres mérések szerint a határvizek minősége javuló tendenciát mutat. Az államtitkár hangsúlyozta, Románia minél tisztábban vezeti át vizeit Magyarországra, annál tisztábban, szennyezésmentesen kaphatja vissza a Dunán keresztül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.