ARC

Pelczné Gáll Ildikó: „Itthon kell tartani a fiatalokat!"

Pelczné Gáll Ildikó: „Itthon kell tartani a fiatalokat!"

2009. május 29., péntek
Pelczné Gáll Ildikó: „Itthon kell tartani a fiatalokat!"
pelcznegalildiko2

A Fidesz Női Tagozata által szervezett „Nők a közélet tisztaságáért" című kampány keretében tartott fórum

apropójából járt Szegeden Pelczné Gáll Ildikó. A Fidesz alelnöke többek között szegedi tapasztalatairól, a Bajnai-kormány családellenes intézkedéseiről, illetve a családtámogatások teljes újragondolásának és a fiatalok megtartásának fontosságáról beszélt lapunknak.

- Alelnök asszony, több női képviselőtársával együtt látogatást tett a Szeged-Szentmihályteleken lévő családok átmeneti otthonában. Mit tapasztaltak ott?

- Ez a központ tökéletesen leképezi a magyarországi szociális háló összes problémáját. Ez a rendszer nem jól működik, kiegészítésekre szorul és igen drága a fenntartása, mivel ahelyett, hogy végleges megoldást kínálna, a hiányosságok miatt egyre többen kerülnek vissza ugyanoda, ahonnan elindultak. Először is gond, hogy az idekerült kisgyermekes anyák számára az otthon csak rövid ideig (másfél évig) kínál átmeneti megoldást a gondjaikra, aztán újra egyedül kénytelenek szembenézni a nehézségekkel. Másodszor az innen távozó anyáknak nagyon kevés lehetősége adódik arra, hogy munkát és lakást találjanak, emiatt gyakran előfordul, hogy a hatóságok alkalmatlannak ítélik őket az anyaságra és még a gyermeküket is elveszik tőlük. Éppen az a gyermek kerül állami gondozásba, akiért a legtöbb lemondást vállalta az édesanyja. Átmenetinek nevezik ezt a szállást, de igazából az állam által kínált számukra megoldás az, hiszen ezt a helyet elhagyva egyáltalán nem tudnak újra a társadalomba integrálódni.

- Mi lehet a megoldás egy ilyen otthonban élők számára?

- Ezen a problémán egy szociálisan érzékeny, az emberek gondjaira figyelő városvezetés tudna segíteni. Megoldás lehet például a szociális bérlakások rendszerének átalakítása, hogy az otthonból kikerülő, munka nélkül lévő kisgyermekes anyák is kapjanak lehetőséget ezek megpályázására. Esetleg segíthetik őket lakás-előtakarékosságban, munkahely-ajánlattal vagy mondjuk a rezsi átvállalásával. Ebből a látogatásból azonban úgy tűnt, hogy a szegedi városvezetés érzéketlen e probléma iránt. Amikor érzéketlenségről beszélünk, mindig eszembe jut az az országos botrány, amiből kiderült, hogy egy óvoda nem tud versenyezni egy kaszinóval.

Megadni a lehetőséget mindenkinek

pelcznegalildiko31

- A Parlament elfogadta a Bajnai-kormány által beterjesztett szociális törvény-javaslatot, ami miatt jövő májustól jelentősen megnehezedik a magyar családok sorsa. Készül-e a Fidesz arra, hogy választási győzelem esetén az ingatlanadóhoz hasonlóan ezt a jogszabály-módosítást is eltörli?

- Ez egy abszolút rossz, pazarló, átgondolatlan, szükségtelen és indokolatlan intézkedés. Csak a kormány rendkívül rövid távú céljait, konkrétan a költségvetési hiány egy éven belüli pótlását szolgálja. Nem ez a megoldás. Ehelyett egy gazdasági növekedési programot kell elindítani, de erre csak olyan kormány képes, amely nemcsak megteremti a lehetőségeket a családoknak, de hozzátesz egy olyan családpolitikát is, amit a polgári kormány képviselt 1998 és 2002 között. Mi akkor nem azt néztük, kitől vegyük el, miből finanszírozzuk mindezt, hanem egyszerűen elindítottuk az új támogatási rendszert és ez működött. Mindenki jó néven vette a gyermekek után járó adókedvezményeket, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást és annak a 13. havi részét, az otthonteremtési támogatást vagy az ehhez kapcsolódó kamattámogatásokat. És ezeket a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok mind-mind megszüntették. A polgári kormány idején visszaállítottuk az alanyi jogon járó családi pótlékot, amit előtte szintén egy szocialista kormány,

Horn Gyuláék

a Bokros-csomaggal szüntettek meg, mondván, hogy nincs forrás és lehetőség rá. Ez nem igaz, mert lehetőség mindig van, csak akarni kell és prioritásokat kell felállítani. Ehelyett inkább azt mondanám: tehetetlen kormányok vannak, amelyeknek láthatóan nem fontos a családpolitika. Az intézkedéseikből látszik, mennyire családellenes irányvonalról van szó, hiszen egymás után szüntetik meg a korábbi vívmányokat. Én úgy gondolom, ezek a pénzügyi szemléletű döntések az ország érdekeit semmiféleképpen nem szolgálják. A családok számítottak a gyedre és a családi pótlékra, a családi kassza fontos elemei voltak ezek, amikből lehet, hogy a hitelt törlesztették vagy gyermekük iskoláztatását segítették, esetleg albérleti díjat fizettek a 23 éves gyereknek Ezt most visszavágják, befagyasztják. Hát milyen gondolkodás ez? Sokkal átgondoltabban kell ezt a területet kezelni. Itt nemcsak egy költségvetési tételről van szó. Nem lehet anyagias szemlélettel hozzálátni a családok helyzetének megoldásához - ez annál sokkal-sokkal fontosabb és összetettebb kérdés. Ez a rövidlátó kormány nemcsak hogy nem tudja, de úgy tűnik, nem is akarja megoldani ezt a problémát. Számukra a családok nem fontosak. Minden egyes bevezetett intézkedés, amit a válságkezelés ürügyén adnak elő, arról szól, hogy valakiktől el kell venni. Újabb és újabb terheket raknak a családok vállára és nem segítenek ezek cipelésében. Ez a válságkezelés szocialista módja, ehhez adják a szocialista képviselők - köztük Szeged vezetője,

Botka László

is - támogatásukat, amikor igennel szavaztak a gyed és a gyes megrövidítésére.

- Mi lehet a hatása ennek a döntésnek?

- Nyilvánvalóan csökkenni fog a gyermekvállalási kedv. Ha a gyermekvállalás egyúttal a szegénység vállalását jelenti, lehetetlen helyzet elé állítják a nőket. A kényszerhelyzetbe kerülőknek döntenie kell: munka vagy család. Ez nagyon rossz felvetés, ez egy csapdahelyzet. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség célja az, hogy ne kényszerpályára kerüljenek a nők, hanem lehetőséget kapjanak a döntésre. Majd mi, nők eldöntjük, mikor van szükségünk arra, hogy otthon maradjunk a gyerekünk mellett és mikor érezzük, hogy a gyerek megérett az óvodára vagy iskolára. A gyerekek eltérő ütemben érnek, minden gyereknek különböző ideig tart, amíg szüksége van az anyja szeretetére. Ezt a „szolgáltatást" legjobb minőségben az édesanyja tudja biztosítani a gyerekének.

Szeged nincs felkészülve Bajnaiék javaslataira

pelcznegalildiko1

- A kormány részéről arra is hivatkoznak, hogy Európában nálunk az egyik legmagasabb a szülés után otthon tölthető idő és a családtámogatás összege.

- A szocialisták rendszeresen összehasonlítják az hazai ellátórendszert más országokéval: Franciaországgal, Németországgal, Portugáliával vagy a skandináv államokkal. De mindig figyelmen kívül hagyják azt a nagyon fontos tényt, hogy ott az édesapák, mint családfenntartók képesek arra, hogy a jövedelmükből eltartsák az egész családot. Magyarországon a kétkeresős családmodell terjedt el, ezért itthon az édesapák ezt nem tudják biztosítani. Sőt, sok esetben, amikor az édesapa elveszítette a munkahelyét, míg az anyának ez megvan, akkor ebből komoly családi konfliktus keletkezhet. A most meglátogatott szentmihályi átmeneti otthonba több anya is amiatt került be, mert a párjuk nem tudta ezt a terhet elviselni. Nem tudtak megélni, a személyes problémák családon belüli erőszakká fajultak, így az édesanyának a gyermekével együtt menekülnie kellett. Az így okozott személyes tragédiák egyébként arra is alkalmasak, hogy a kormánypárt visszaéléseiről eltereljék a figyelmet.

- Milyen lehetőségei vannak szülés után a egy anyának?

- Jóformán semmilyen. Hogyan menjen vissza szülés után dolgozni egy kismama, ha nincs elegendő bölcsőde vagy óvoda, de nincs elegendő munkahely sem? Szeged sincs felkészülve a Bajnai-kormány által áterőltetett szociális törvény módosításainak következményeire. A városnak 15 bölcsődéje van, amelyek 120 százalékos kihasználtsággal, várólistával működnek. A 823 férőhelyre 1130 gyereket fogadnak be, és ez ennek a korcsoportnak így is csak a 10 százalékát jelenti. És milyen mértékű cinizmus, amikor a városvezetés részéről a probléma megoldására rákérdező képviselőnek azt válaszolták: bővíteni fogják a bölcsődei férőhelyeket - most kapaszkodjanak meg! - 23 fővel. Ez megoldás bármire is?

A nyugdíjasokat könnyebb bevonni a politikába...

- Van-e a Fidesznek koncepciója a fiatalok megszólítására, mozgósítására? Hiszen ez az a korosztály, akikre leginkább épülhet a következő évtizedek Magyarországa.

- A fiataloknak azt kell képviselniük, hogy a demokráciában nélkülük, a megkérdezésük nélkül ne történhessenek fontos döntések a jövőre nézve. Furcsa helyzet van Magyarországon: a nyugdíjasokat könnyebb bevonni a demokráciába, mint a fiatalokat. Én bízom abban, hogy ez nagyon gyorsan változni fog, és a fiatalok belátják, hogy azok az üzenetek, amiket a kormány küld nekik - gondolok itt Gyurcsány Ferencre, aki azt mondta, hogy el lehet menni az országból; vagy Bajnai Gordonra, aki folytatta elődje munkáját és úgy fogalmazott, hogy el lehet költözni - nem jó üzenetek számukra. A fiatalokat itt kell tartani Magyarországon! Csak az a gazdaság növekszik, ahol a munkaerőpiacra belépők száma legalább eggyel több, mint az onnan kilépők száma. Nálunk sajnos, sokkal több a nyugdíjba vonulók száma, mint a pályakezdőké - így ez a gazdaság már most is fenntarthatatlan, működésképtelen. Be kell őket vonni, itthon kell tartani, lehetőséget kell számukra biztosítani munkahellyel, otthonteremtéssel, megbecsüléssel, jövőképpel. A fiatalok előtt most nincs jövőkép. Erre jó példa, hogy olyan szakmákat tanulnak, amikre a piacnak nincs szüksége, ezáltal nincs értéke. Rossz üzenet az is, amikor kijön a fiatal az iskolából, ahol négy-öt évig tanult, és akkor azt mondják neki, hogy nem kell a diplomád és munkanélküli leszel. Ezen is változtatni kell!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.