Bulvár

Pályázatot nyújt be Szeged árvízvédelmi rendszere felújítására

Pályázatot nyújt be Szeged árvízvédelmi rendszere felújítására

2009. május 15., péntek
Pályázatot nyújt be Szeged árvízvédelmi rendszere felújítására

Pályázatot nyújt be a szegedi önkormányzat a Tisza belvárosi szakaszán az árvízvédelmi rendszer felújítására, a kedvező döntés esetén a másfél milliárd forintos összegűre tervezett beruházás 2011-re készülhet el - közölte Nagy Sándor (SZDSZ), városfejlesztési alpolgármester pénteken.

Az előzetes tervek szerint a pályázati támogatás segítségével a teljes, több mint két kilométeres szakaszon megtörténhet az árvízvédelmi fal rekonstrukciója és mobil gátrendszerrel a védmagasság kiépítése 11,2 méteres szintig - mondta a politikus. A város árvízvédelmi biztonságának fenntartásában kitüntetett szerepet tölt be a szegedi partfal, amely a Tisza jobb partján elhelyezkedő árvízvédelmi fővédvonal része. Az árvízvédelmi fal első formájában 1880-ban készült el, majd az 1970-es árvizet követően 1974-79 között átépítették - közölte az alpolgármester. 2006-ban, amikor rekordnagyságú, Szegednél 1009 centiméteres szintnél tetőző árhullám vonult le a folyón, kiderült, hogy az árvízi kockázat indokolatlan növekedését okozza a szükséges vízzárás hiánya, illetve a partfalat keresztező, vagy annak közvetlen környezetében lévő, használaton kívüli csatornáknál és más közműveknél bekövetkező vízbetörések. Az árvízi kockázatot a beruházás során mentett oldali szivárgók és szivárgóval kombinált résfal építésével csökkentenék. A belterületi magasság-hiányt pedig alumíniumból készült mobil gátrendszer telepítésével szüntetnék meg - tudatta

Nagy Sándor

. A pályázat kétfordulós: az első körben a tervezéshez nyerhető 85 százalékos támogatás, a második körben pedig a kivitelezési munkák teljes költségét kaphatja meg a város - közölte az alpolgármester, hozzátéve: a rekonstrukció előfeltétele a Tisza szegedi szakasza mentén tervezett városrehabilitációs beruházásnak.

A közgyűlésről részletesen holnap számolunk be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.