Bulvár

Nőtt a szubjektív biztonságérzet Szeged egyes körzeteiben

Nőtt a szubjektív biztonságérzet Szeged egyes körzeteiben

2009. május 13., szerda
Nőtt a szubjektív biztonságérzet Szeged egyes körzeteiben

Bizonyos mértékig nőtt a szubjektív biztonságérzet Szeged egyes körzeteiben, de a javulás okának és mértékének megállapítására még folynak a vizsgálatok - mondta el a Szegedi Tudományegyetem szociológia tanszékének vezetője kedden, a Tisza-parti városban egy, a rendőrség felkérésére végzett kutatást értékelve.

A Szegedi Rendőrkapitányság "Biztonságos Élet-Tér" című projektjének záró konferenciáján

Feleky Gábor

kifejtette: a szociológiai vizsgálatot márciusban és áprilisban végezték el, négy önkormányzati körzetben, a fél éve indult rendőrségi program vizsgálatára. Az egyetem 2000 óta végez szociológiai kutatásokat, mellyel a diákok megtanulják a különböző módszereket, és emellett objektív kép szerezhető a város életéről. Ennek a felmérésnek része a biztonságérzet kutatása is, melyről speciális vizsgálatot is kért a rendőrség 2009-re, hogy az általuk elindított program hatásaira következtethessenek - tette hozzá. A kutatásból kiderült, hogy a biztonságérzetet leginkább befolyásoló jogsértések Szegeden, a zaklatás, gépjárműfeltörés, gépjárműlopás, utcai garázdaság, randalírozás, testi épség megsértése, illetve a lakások biztonságát érintő veszélyek. A szubjektív biztonságérzet a most elvégzett kutatás alapján a kiemelt rendőrségi munka hatására nőtt, de a vizsgálat még nem zárult le tejesen, és az okok, illetve a javulás mértékének pontos meghatározása még hátra van - tette hozzá a tanszékvezető.

Csala-Pellek Borbála

, a szegedi rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársa az MTI-nek elmondta: tavaly szeptemberben nyújtották be pályázatot az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz és a korábbi évek vizsgálataiból készült egyetemi tanulmány alapján, négy önkormányzati választókörzetre - Felsőváros, Móraváros, Makkosháza és Rókusváros - koncentrálva hajtották végre a vállalt feladatokat. Ezek közt szerepeltek lakossági fórumok, a kapcsolódó iskolákban bűnmegelőzési órák, gyermekvédelmi kerekasztal-beszélgetések. Több helyen legális graffiti falat avattak, "közös járőrözés" indult az érintett választókerületekben a civil szervezetekkel és több alkalommal készítettek bűnmegelőzési magazint és forgattak kisfilmet. A statisztika alapján ezekben a körzetekben az elmúlt időszakban a regisztrált bűncselekmények száma tizenöt százalékkal csökkent. Főleg a vagyon elleni bűncselekmények, tehát a lopás, lakásbetörés, rongálás bűncselekmények számának csökkenése a számottevő - tette hozzá a százados.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.