Közélet

Navracsics: Országunk mindenben utolsó

Navracsics: Országunk mindenben utolsó

2009. május 4., hétfő
Navracsics: Országunk mindenben utolsó
dsc00052
A parlament hétfői ülésén Bajnai Gordon miniszterelnök napirend előtti felszólalásában az EU-csatlakozás 5 éves évfordulója kapcsán beszélt a tagság előnyeiről, Magyarország teljesítményéről és az összefogás szükségességéről. Navracsics Tibor (Fidesz) tényekkel, adatokkal reagált: a gazdasági fejlődés az újonnan csatlakozott államok közül nálunk a legalacsonyabb, mindössze 9,9 %-os, szemben a szlovákok 35,8 és a lengyelek 23 %-val.

Bajnai

szerint hazánk az EU-s támogatások lehívásában az élen jár, bár ezt sokan tagadják, de mindenki szembesülhet az új utak, terek, iskolák építésével, felújításával saját környezetében. Bajnai szerint az unió a válsággal szemben védelmet is jelent. Eddig brüsszeli és hazai források átcsoportosításával sikerül 1400 milliárd forintot a kis és középvállalkozások, míg 1800 milliárdot a beruházások megsegítésére elirányozni. A miniszterelnök brüsszeli tapasztalata szerint ismét kezd visszaállni a bizalom országunk iránt az unióban. Bajnai úgy fogalmazott, hogy az európaiságban, mint minőség, gondolkodásmód sok elmaradásunk van, akadnak magatartási hibák, működési elégedetlenségek. A kormányfő Szent István keresztény Európához való csatlakozását hozta példának, ahol az államalapítás után is akadtak olyanok, akik vissza akarták állítani a régi rendet, épp úgy, ahogy ma is. De ahhoz, hogy mint mondta a hajónk ismét kikössön Európa partjainál, össze kell fogni, egy irányba kell evezni.

Kullogunk a sor végén

Navracsics Tibor

, a Fidesz frakció vezetője történelminek nevezte 2004. május 1-ét, amikor az emberek joggal reménykedhettek, hogy az addigi kormányok törekvése elérte a célját, és elindult egy valódi változás, immáron jóléti értelemben. De a legújabb felmérések azt mutatják, hogy 2009-re már az emberek kétharmada fejezi ki csalódottságát az EU-val kapcsolatban, és a velünk csatlakozott országok között, szinte minden mutatóban utolsók vagyunk. A frakcióvezető a német statisztikai felmérést említve sorolta a velünk csatlakozott országok gazdasági fejlődésének számadatait: Szlovákiáé 35,8 %, cseheké 25,6%, Lengyelországé 23%, Magyarországé 9,9%. Navracsics - érzékeltetve a politikai felelőtlenséget, hiteltelenséget, választási nagyotmondást - emlékeztetett az MSZP 2006-os választási ígéreteire a párt programfüzetéből, ahol 14 havi nyugdíjat és a családi pótlék kibővítését ígérték.

Mesterházi „kezet nyújtott, majd karmolt"

Az SZDSZ részéről

Eörsi Mátyás

szólalt fel, aki az unió egyik nagyon fontos érdemeként a béke jelenlétét említette, majd közölte, hogy nem lehet csak a jó és rossz eredményeket emlegetni folyamatosan. A csatlakozás fontos tanulsága, hogy az EU helyettünk nem old meg semmit. Az MSZP soraiból

Mesterházy Attila

is szót kért, aki szintén az összefogás szükségességét emelte ki, példának hozva az íreket, ahol ez 15 év belpolitikai harcok után valósult meg. Majd a Fideszt nevezte hibásnak azért, hogy az EU-val kapcsolatban megszűnt a pártok közötti konszenzus, és az ellenzéki párt 2002-óta belpolitikai tőkét kovácsol az EU-ból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.