Kultúra

Májusi Tiszatáj: a Radnóti-szám

Májusi Tiszatáj: a Radnóti-szám

2009. május 17., vasárnap
Májusi Tiszatáj: a Radnóti-szám
tiszataj_majus_

A Radnóti-emlékév kapcsán Szeged nem maradt adós emlékkötetekkel, amik mellé számítandó a Tiszatáj Radnóti-különszáma, benne értékes tanulmányokkal Bíró-Balogh Tamás, Gergely Gábor, Kovács Krisztina, Lengyel András, Péter László, Sebők Melinda és Turi Tímea tollából, Radnóti három eclogájának angol fordításával és Darvas Ferenc visszaemlékezésével a bori táborra.

A májusi szám beköszöntője Juhász Ferenc verse Radnóti Miklósról:

Kristály-súly szívverésű ember-világítótorony

. Tandori Dezső

Apollinaire romantikus társa, Radnóti

címmel elmélkedik, majd Péter László két tanulmánya következik, az egyikben a költő

Pontos vers az alkonyatról

című verséről ír, a másikban pedig szegedi lakásait veszi sorra. A további tanulmányok is a széles rálátást biztosítanak Radnóti életművének egy-egy szegmensére: Lengyel András

Radnóti, Vas István és az Őszi rombolás

című írása következik, majd Bíró-Balogh Tamás tanulmánya, aki érdeklődésének középpontjában Radnótit és Szemere László - mint a tanulmány címe szól:

A költő és fordítója

- áll. Sebők Melinda a haláltudatot keresi Radnóti

Istenhegyi kert

című versében, Gergely Gábor a költő szubjektumalkotását figyeli meg eclogáiban. Kovács Krisztina a költő doktori disszertációjáról értekezik, Turi Tímea az

Ikrek havá

ra mint „az önéletírás születésére" tekint. Nagyon érdekes továbbá Jon Roberts bevezető írása Radnóti három eclogájának - a

Száll a tavasz...

című előhang, valamint a hatodik és hetedik ecloga - angol fordítása elé: „A fordító véleménye szerint az itt részben bemutatott sorozat, amely egy olyan költő alkotása, aki szerette és ismerte a klasszikus római költészetet, annak műfajait és formáit, még nem kapta meg az azt megillető elismerést sem a költő hazájában, sem pedig a világ angolul beszélő részein."

Ha vers nyitott, vers is zár: Fenyvesi Félix Lajos

Májusi reggel

című, Radnóti emlékére írt költeménye olvasható még Darvas Ferenc visszaemlékezései előtt. Darvas Ferenc bori táborról szóló írása előtt magáról a visszaemlékezés szerzőjéről ír bevezetőt a bori munkaszolgálat kutatója, Csapody Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.