Kultúra

Kedden nyílik a bortöténeti kiállítás

Kedden nyílik a bortöténeti kiállítás

2009. május 18., hétfő
Kedden nyílik a bortöténeti kiállítás
borcimke

Egy ötvenötezer darabból álló borcímke-gyűjtemény legértékesebb darabjait tekintheti meg a nagyközönség a Móra Ferenc Múzeumban. A május 19-én 15 órakor nyíló kiállítás anyagát a Szent Vince Borrend nagymestere, Fülöp Mihály kollekciójából válogatták össze - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense. A borcímke-kiállítás a "Vörös aszúk, ürmösök, sillerek" címet viseli.

A tárlat egy képzeletbeli utazásra hívja a látogatókat, amely során felfedezhetik az 1918 előtti Magyarország elfeledett pincészeteit, messze földön híres borait.

Mód László

, a kiállítás rendezője szerint azon túl, hogy leírást olvashatunk az adott italról, a borcímke egyben fontos kordokumentum is. A címkéken a történelmi korok is rajta hagyták a bélyegüket, hiszen különböző hatalmi jelképek bukkanhatnak fel rajtuk, kifejezve ezzel az adott korszak ideológiáját. A címkék változatossága ráirányítja a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medence szőlőtermő tájain milyen sokféle bort termeltek és palackoztak. A határon túli magyar területek közül bemutatásra kerül többek közt a ma Szerbiához tartozó versec-fehértemplomi borvidék is; a verseci nedű kézzel festett borcímkéje a világháború előtti időszak korhű lenyomata. A látogatók képzeletben szintén bebarangolhatják az aradi borvidéket. Itt termett a világhírű ménesi aszú, mely a tokaji aszú testvérének tekinthető, és amelyet a Habsburg udvarban is előszeretettel fogyasztottak. A tárlat legrégebbi darabja egy 1870-ből származó zalaszabari borcímke. Az elfeledett szabari bor az 1890-es évek londoni borvilág kiállításának aranyérmes itala. Mivel a modern értelemben vett borcímkék megjelenésével és széleskörű elterjedésével szorosan összefügg a palackok használata, ezért a tárlat olyan borosüvegeket is bemutat, amelyeket a 19-20. század fordulóján használtak - tudatta a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.