Közélet

I. Roma Kisebbségi Fórum Szegeden

I. Roma Kisebbségi Fórum Szegeden

2009. május 9., szombat
I. Roma Kisebbségi Fórum Szegeden

Összefogásra és az EP-választáson való részvételre buzdítottak

lungodrom1

A Lungo Drom Csongrád Megyei Szervezete megrendezte az I. Roma Kisebbségi Fórumot. Az eseménynek a Csongrád Megyei Önkormányzat épülete, a Megyeháza adott otthont. A fórumon részt vett Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, országgyűlési képviselő, Bodó Imre országgyűlési és megyei közgyűlési képviselő, valamint Károlyi Sándor megyei kisebbségi tanácsnok, a Lungo Drom Csongrád Megyei Szervezetének elnöke. Mindhárman az összefogásra és az európai parlamenti választáson való részvételre buzdítottak - tájékoztat Károlyi Sándor, a Lungo Drom Csongrád Megyei Szervezete elnökének sajtóközleménye.

Az I. Roma Kisebbségi Fórum témája A kormány szociálpolitikája és annak hatásai a cigány közösségek életére volt. Az eseményen a megyében lévő települési cigány kisebbségi önkormányzatok képviselői, kisebbségi szervezetek vezetői vettek részt. A kormánynak azon intézkedéseit vitatták meg, amelyek kifejezetten érintik a hazai cigányságot. Annak lélekszáma ma Magyarországon 800 ezer, Csongrád megyében pedig 20 ezer. A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a magyarországi cigányságnak továbbra sincsenek meg az emberi és közösségi jogaik az integrálódáshoz; emellett a beilleszkedésükhöz nagyobb társadalmi elfogadásra lenne szükség. Miközben a mai „erőfeszítések” nem érnek célba, 1998-2002 között, az Orbán-kormány idején megindult ennek a rétegnek a felemelkedése – megnyíltak az egyetemek kapui a cigány közösségek tagjai előtt, és az országvezetés a munkanélküliséget is jobban tudta kezelni. Elhangzott: ezzel szemben ma, a Gyurcsány-Bajnai-kormány politikájának köszönhetően napról-napra rosszabb helyzetben van a cigányság. Nem véletlenül nem dicsekszik ma a kormány azzal, hogy közel áll a cigánykérdés megoldásához. Nem dicsekszik a mai kormány azzal sem, hogy munkahelyeket teremt a munkaképes, aktív korú romáknak. (Ma 85-90 százalékos átlagban a munkanélküliség a cigányság körében, Magyarcsanádon a legrosszabb a helyzet, ott ez a szám eléri a 95 százalékot.) Ugyanígy, nem dicsekszik ez a kormány azzal sem, hogy megteremtik a feltételeket a roma fiatalok oktatásához, képzéséhez. Hozzátették: a már amúgy is szegénységben élők helyzetét súlyosbítja a szociális kedvezmények megnyirbálása, a cigány családok a teljes ellehetetlenülés határára sodródnak. Éppen ezért buzdított összefogásra

Farkas Flórián

, a Lungo Drom elnöke, országgyűlési képviselő,

Bodó Imre

országgyűlési és megyei közgyűlési képviselő, valamint

Károlyi Sándor

megyei kisebbségi tanácsnok, a Lungo Drom Csongrád Megyei Szervezetének elnöke. Emellett azt is kérték a cigány kisebbségi szerveződések képviselőitől, hogy menjenek el szavazni június 7-én, az európai parlamenti választáson. Ugyanakkor kinyilvánították azt is, hogy a Fidesz listájára szavaznak majd, mivel ez a párt képes csakis képviselni a roma kisebbség érdekeit - írja a sajtóközlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.