Közélet

EP 09 szubjektív 01 - (Még csak nem is!) futottak még…

EP 09 szubjektív 01 - (Még csak nem is!) futottak még…

2009. május 17., vasárnap
EP 09 szubjektív 01 - (Még csak nem is!) futottak még…

Május eleje óta gőzerővel folyik a kampány - 2004 után második alkalommal tartanak hazánkban európai parlamenti választásokat. Június 7-én tíz párt nyolc listájára adhatjuk le voksunkat. Kollégánk, Haág Zalán sorozatában az erőviszonyokat elemzi majd a következő hetekben. Az első részben azokról olvashatnak, akik már a kopogtatócédula-gyűjtésnél elbuktak.

28-ból 10

Az európai parlamenti választáson való induláshoz a pártoknak először nyilvántartásba kell magukat vétetniük az Országos Választási Bizottságnál (OVB). Ezzel 28 párt próbálkozott. Már az első, tulajdonképpen formálisnak tűnő akadálynál is elvérzett egy alakulat: a Szent Koronát Szolgálók Szövetsége nyilvántartásba vételét ugyanis az OVB megtagadta. De olyan, a nyilvántartást sikerrel abszolváló pártokra sem szeretnék ezúttal túl sok szót vesztegetni, mint a szegedi székhelyű Pajzs Szövetség vagy az Amerikából hazatelepült seriff(helyettes?) által gründolt Magyar Republikánus Politika Párt. Ezeknek a választáson való tényleges indulása amúgy se fenyegette törékeny demokráciánkat. Ahhoz ugyanis, hogy valamelyik párt elinduljon a megmérettetésen, az összes magyarországi választópolgár mintegy egynegyed százalékának (húszezer embernek) az (érvényes) ajánlószelvényét kell(ett) egy hónap alatt összegyűjtenie. Így végül a 27 szervezetből tíz párt nyolc listája (két-két párt közös lajstromot állított) indulhat csatasorba 2009-ben a hazánknak járó uniós parlamenti helyekért.

Kísérletek a balos szavazók elhódítására

Minden korábbinál erőteljesebb szervezkedés indult meg annak érdekében, hogy a szocialista-szociáldemokrata voksok ne számítsanak az MSZP privilégiumának. Ám a körülmények szerencsétlen összjátéka (vagy talán a szocialista párt hathatós aknamunkája) miatt végül az MSZP ismét egymaga kísérelheti meg egy táborba terelni a potenciális középbal szavazókat. Eddig hazánkban egyszer volt uniós parlamenti választás, így akkor járnánk el a legkorrektebb módon, ha a mostaninak az eredményét az öt évvel korábbihoz hasonlítanánk. Ám a többség természetesen nem a 2004-es csata visszavágójának, hanem az előttünk álló országgyűlési választások főpróbájának tekinti az idei EP-szavazást. Az öt évvel ezelőtti résztvevők közül nem indulhat a választáson a „történelmi" (tehát nem posztkommunista) Szociáldemokrata Párt. Ám az SZDP indulása önmagában még nem rendítette (volna) meg az igencsak megcsappant támogatottságú MSZP-t. Viszont a jórészt (ex)szocialista párti tagokból és képviselőkből verbuválódott Magyarországi Szociáldemokrata Párt szervezkedése annál inkább aggodalommal tölthette el a kormánypárt korifeusait (hiszen már egy-két százaléknyi baloldali szavazó „leszalámizásán" is mandátum múlhat idén csakúgy, mint jövőre). Ám a Centrummal kötött frigy egyelőre nem hozta meg az eredményt: az MSZP sikeresen blokkolta az új baloldali erő színre lépését. (Az MSZDP-Centrum-szövetség szegedi vonatkozása, hogy a magyarországi szociáldemokraták országos vezetésében helyet foglal

Beck Zoltán

önkormányzati képviselő, a Centrum országos elnöke pedig egy korábbi szegedi városanya,

Pászti Ágnes

. Mindketten tanácsnokként voltak tagjai 2002 és 2006 között a

Botka László

nevével fémjelzett városvezetésnek, hogy azután az MSZP helyi erős embere - nem túl európai módon - kiadja az útjukat.) A részben ugyancsak egykori MSZP-s és SZDSZ-es szavazatokra hajtó másik baloldali erőt hasonlóképpen kudarc érte. A szakadár munkáspártiak, korábbi zöldek és

Tamás Gáspár Miklós

alapította Zöld Baloldal kis híján valóban listát állíthatott. De hiába volt meg a kellő számú ajánlószelvényük, nem kapták meg időben a bíróságtól a párt bejegyzéséről szóló végzést, így az OVB megakadályozta indulásukat.

A MIÉP Mohácsa

A kopogtatócédula-gyűjtés talán legnagyobb vesztese viszont - a párt hivatalos magyarázkodásai ellenére - a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP). 1993-as megalakulása óta a Csurka István örökös elnöklete alatt működő nemzeti radikális alakulat minden országos választáson el tudott indulni, és mindig átlépte az állami támogatásra jogosító egy százalékos küszöböt (2006-ban Harmadik Út néven a Jobbikkal közösen értek el 2,2 százalékot). Sőt, 1998 és 2002 között az Orbán-kormány jobboldali (nem túl harcos) ellenzékeként a magyar parlamentben is szerepelhetett. A 2004-es EP-voksoláson 2,35 százalékot szerző MIÉP bukása legkésőbb 2006 ősze óta tart. A Jobbikkal való összeveszés (ami az állami támogatáshoz való hozzájutást is évekig késleltette), egykori politikusainak tömeges elvándorlása a másik nemzeti radikális pártba, a fővárosi és több vidéki városi közgyűlésből (lásd Szeged) való kiesése (2006 ősze) után most úgy tűnik, a párt sorsa végleg megpecsételődött. A Magyar Gárdával, sok fiatallal,

Morvai Krisztinával

, sőt Fidesz-ellenességgel harsányan a radikáljobbos voksokra rárohanó Jobbik az, amelyik végleg kiszoríthatja a „puhábbnak" (polgáribbnak?) számító MIÉP-et a politikai jobbszélről, ezáltal a magyar politika fősodrából.

(Folytatjuk)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.