Kultúra

Bővítik a zenés színházi uniót

Bővítik a zenés színházi uniót

2009. május 27., szerda
Bővítik a zenés színházi uniót

Prágában tanácskozik a tavaly Szegeden létrehozott Európai Zenés Színházi Unió. A magyar alapítók közül Lőrinczy György, a Pentaton Koncertügynökség vezetője, a Budapesti Operettszínház külföldi kapcsolatainak menedzsere szerdán beszámolt az MTI-nek arról, hogy megállapodtak: bővítik a tagok körét.

Lőrinczy György

kifejtette, hogy a régióban általános színházi struktúra szerint olyan teátrumok tagságát szorgalmazzák, amelyek állandó épületben állandó társulattal és repertoár-rendszerben operettet, valamint musicalt játszanak. Elmondta, hogy az alapítók (

Kerényi Miklós Gábor

, a Budapesti Operettszínház főigazgatója,

Jurij Schwarzkopf

, a szentpétervári,

Razvan Ioan Dinca

, a bukaresti Ion Dacian és

Egon Kulhanek

, a prágai Karlin Színház igazgatója) megállapíthatták, hogy az unió sikeres első évadot zárt. Tucatnyi közös projekt, premierek, koprodukciók jellemezték a szezont. Legutóbb a Budapesti Operettszínházban nagy sikert aratott Párizsi életet vitte színre Szentpéterváron

Béres Attila

főrendező, a tanácskozás idején pedig két alkalommal cseh-magyar operettgálát mutattak be Prágában. A cseh fővárosban megvitatják a következő évad terveit, hogy mikor, hol, milyen fesztiválra vagy koprodukcióra kerül sor a 2009-10-es szezonban. A szentpétervári Pompadour-előadást várják például legközebb a Nagymező utcába, valószínűleg a prágaiak Carmenjét is fogadják, hiszen a zeneszerző, Frank Wildhorn is szinte "házi komponistának" számít a Budapesti Operettszínházban. Lévay Szilveszter új darabjához, a Rebeccához is jelentkeztek koprodukciós partnerek - a művet a 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be. Lőrinczy György felidézte: május 20-án állva tapsolt az egész nézőtér a Szentpétervári Zenés Komédia Színházban.

Offenbach

Párizsi élet című erotikus operettjét egyszer már megrendezte a Nagymező utcában Béres Attila. Sokadik közös projektje volt ez a Budapesti Operettszínháznak a szentpéterváriakkal, ahogy nem először dolgozott együtt a Nagymező utcai teátrum a prágai Karlin Színházzal sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.