Bővítik a zenés színházi uniót

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Prágában tanácskozik a tavaly Szegeden létrehozott Európai Zenés Színházi Unió. A magyar alapítók közül Lőrinczy György, a Pentaton Koncertügynökség vezetője, a Budapesti Operettszínház külföldi kapcsolatainak menedzsere szerdán beszámolt az MTI-nek arról, hogy megállapodtak: bővítik a tagok körét.

Lőrinczy György kifejtette, hogy a régióban általános színházi struktúra szerint olyan teátrumok tagságát szorgalmazzák, amelyek állandó épületben állandó társulattal és repertoár-rendszerben operettet, valamint musicalt játszanak.
Elmondta, hogy az alapítók (Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Jurij Schwarzkopf, a szentpétervári, Razvan Ioan Dinca, a bukaresti Ion Dacian és Egon Kulhanek, a prágai Karlin Színház igazgatója) megállapíthatták, hogy az unió sikeres első évadot zárt.
Tucatnyi közös projekt, premierek, koprodukciók jellemezték a szezont. Legutóbb a Budapesti Operettszínházban nagy sikert aratott Párizsi életet vitte színre Szentpéterváron Béres Attila főrendező, a tanácskozás idején pedig két alkalommal cseh-magyar operettgálát mutattak be Prágában.
A cseh fővárosban megvitatják a következő évad terveit, hogy mikor, hol, milyen fesztiválra vagy koprodukcióra kerül sor a 2009-10-es szezonban. A szentpétervári Pompadour-előadást várják például legközebb a Nagymező utcába, valószínűleg a prágaiak Carmenjét is fogadják, hiszen a zeneszerző, Frank Wildhorn is szinte “házi komponistának” számít a Budapesti Operettszínházban. Lévay Szilveszter új darabjához, a Rebeccához is jelentkeztek koprodukciós partnerek – a művet a 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be.
Lőrinczy György felidézte: május 20-án állva tapsolt az egész nézőtér a Szentpétervári Zenés Komédia Színházban. Offenbach Párizsi élet című erotikus operettjét egyszer már megrendezte a Nagymező utcában Béres Attila. Sokadik közös projektje volt ez a Budapesti Operettszínháznak a szentpéterváriakkal, ahogy nem először dolgozott együtt a Nagymező utcai teátrum a prágai Karlin Színházzal sem.

Előző sztori

Őssejt-transzplantációs részleget adtak át a Szegedi Tudományegyetemen

Következő sztori

Koncepciós vádakról beszél a szegedi Jobbik