Közélet

Bajnai: a fejlesztésekkel a válságon túlra kell nézni

Bajnai: a fejlesztésekkel a válságon túlra kell nézni

2009. május 26., kedd
Bajnai: a fejlesztésekkel a válságon túlra kell nézni
alairas2

A jelenlegi fejlesztések döntik el, a válság után hol jönnek újra létre a most megszűnő munkahelyek - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök kedden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) műszaki-természettudományos képzését erősítő, 7,726 milliárd forintos fejlesztési program támogatási szerződésének aláírásakor.

Most kell kezünkbe venni a saját sorsunkat, meghozni azokat a sokszor fájdalmas vagy átmeneti nehézségeket okozó döntéseket, amelyekkel új pályára állíthatjuk az országot - mondta a kormányfő. A most induló fejlesztések arról szólnak, hogyan kerül ki erősebben a válságból Magyarország, hogyan lesz sokkal több új munkahely, például Szegeden is, mint amennyi megszűnt - közölte a kormányfő.

Szabó Gábor

rektor elmondta, a SZTE, a bajai és a szarvasi főiskolákkal konzorciumban, 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán a műszaki-természettudományos képzés fejlesztésére, a kutatás-fejlesztési szolgáltatások javítására, valamint informatikai beruházásokra. A 2011-ig tartó munka során tizenegy ingatlant újítanak föl, elkészül az SZTE Mérnöki Karának új, 3.300 négyzetméteres oktatási épülete is, s beszereznek több mint 1.600, oktatást és kutatást szolgáló laboreszközt, műszert. A XXI. századi színvonalnak megfelelően felújítják a természettudományi kar laboratóriumait a Dóm tér körül, melyek még Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszter kezdeményezésére épültek a múlt század húszas éveiben. Három hónap múlva elkezdődik az egyetem központi épületének rekonstrukciója is, ahol regionális innovációs és szolgáltató központot alakítanak ki, valamint folytatódik az SZTE informatikai infrastruktúrájának korszerűsítése - foglalta össze a fejlesztési program főbb elemeit a professzor. Hozzátette: emellett a bajai és a szarvasi főiskolán is felújítanak több oktatást szolgáló ingatlant.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.