Kultúra

A hónap műtárgya: Újabb "kincs" az M43-asról

A hónap műtárgya: Újabb "kincs" az M43-asról

2009. május 9., szombat
A hónap műtárgya: Újabb "kincs" az M43-asról
fibula
Egy ezüstből készült, az M43-as autópálya építését megelőző régészeti feltárás során előkerült horgonyfibula fogadja a hónap műtárgyaként a szegedi Móra Ferenc Múzeumba érkezőket májusban - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense.

Az értékes lelet Makó északkeleti határában, az igási út és a vasútvonal kereszteződésétől mintegy fél kilométerre bukkant elő. A feltárás e részén - közel 17 ezer négyzetméteren - bronzkori, vaskori és Árpád-kori település, valamint honfoglalás kori temető mellett egy szarmata temető 22 sírját tárták fel

Balogh Csilla

ásatásvezető irányításával a szakemberek. „A most bemutatásra kerülő fibula egy szarmata női sírból származik. A sírban nyugvó felnőtt nő felsőruházatának összefogását szolgálta ez a nagyméretű ruhakapcsoló, amely a koponya bal oldalán került elő" - mondja Balogh Csilla. A változatos formájú fibulák - így nevezték a rómaiak a ruhakapcsoló tűket - két részből állnak: a fibulatestből és a hozzákapcsolódó tűből. A tű fogta össze a textílt, a test pedig a tű két végét rögzítette. A fibulák különböző típusai elterjedtek a római kori Barbaricumban is, mind a nők, mind a férfiak körében kedvelt kiegészítők voltak. A bemutatott fibula az ún. horgonyfibulák körébe tartozik. E példány mind méretével, mind pedig kiváló minőségével kiemelkedik a kevés számú barbaricumi példány közül - tudatta a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.