Bulvár

A CITES egyezményt bemutató kiállítás nyílt a Szegedi Vadasparkban

A CITES egyezményt bemutató kiállítás nyílt a Szegedi Vadasparkban

2009. május 12., kedd
A CITES egyezményt bemutató kiállítás nyílt a Szegedi Vadasparkban

A világ legjelentősebb természetvédelmi megállapodását, a CITES egyezményt bemutató kiállítás nyílt kedden a Szegedi Vadasparkban.

Az aláírásának 1973-as helyszíne alapján Washingtoni Egyezménynek is nevezett megállapodás a veszélyeztetett állat- és növényfajok kereskedelmét szabályozza, sőt, a leginkább veszélyeztetettek esetén egyenesen tiltja. Magyarország 1985 óta tagja az egyezménynek, amely mintegy 35 ezer állat- és növényfajra vonatkozik. A Vadaspark Ázsia-házában a vám- és pénzügyőrséggel és a környezetvédelmi tárcával együttműködve létrehozott tárlat a határokon elkobzott állatpreparátumok és tárgyak, valamint tablók segítségével mutatja be az egyezmény legfontosabb szabályait. A kiállításon látható kikészített farkasbőr, kitömött papagáj, elefántcsontból készített ékszer, kígyóbőr pénztárca, varánusz- és alligátorbőr táska, sőt olyan különlegességek is, mint kobrapálinka vagy krokodilhúskonzerv.

Sipos Jenő

, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta, 2008-ban 47 esetben derítettek föl a vámosok természetkárosítás bűncselekményét, az elkövetési érték mintegy 110 millió forint volt. A legkomolyabb problémát az olasz vadászok jelentik, akik védett madarak tetemeit próbálják meg keresztülcsempészni az országon. A pénzügyőrök gyakran bukkannak az egyezmény hatálya alá tartozó állatfajokból készült termékekre, illetve védett növényekre is. A Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontja évről évre rengeteg, közel félezer olyan védett állatot fogad be, amelyeket a határon koboztak el csempészektől, vagy éppen tudatlan állattartóktól a vámosok - mondta el

Veprik Róbert

igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.