Egészség

A betegekért - melanomaklub alakult a bőrklinikán

A betegekért - melanomaklub alakult a bőrklinikán

2009. május 11., hétfő
A betegekért - melanomaklub alakult a bőrklinikán
melanomanap1

Megalakult a Szegedi Melanoma Klub a bőrklinikán. Az ötletgazda Csonka János szegedi festőművész volt, de ő már nem élte meg a mai napot. Barátja, Bene Tamás vitte tovább gondolatait. A szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika minden szakmai támogatást megad az önszerveződő csoportnak.

A melanomanapon, május 11-én megalakult a Szegedi Melanoma Klub, betegönsegítő csoport, melynek keretében olyan emberek szeretnének segíteni a melanomában szenvedőknek, akik már átélték a betegséget. Az önszerveződő csoport megalakítását a 60 éves

Bene Tamás

vetette fel, akinél hét éve diagnosztizálták a betegséget. "Soha nem adtam fel és nem is adom fel. Többek között ezt a hozzáállást szeretném, ha elsajátítanák betegtársaim" - mondta Bene Tamás hétfőn a szegedi bőrklinikán. Hozzátette: az ötlet valójában jó barátjától, a szegedi festőművész,

Csonka Jánostól

származik, aki sajnos nem élte meg a klubalapítást, mert melanomában elhunyt. Bene Tamás szeretné

Oláh

Judit

tanárnő segítségével létrehozni kis csoportjukat

.

A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciójának elnöke, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi docense az alakuló ülésen kifejtette, ha a betegségről egy beteg mondja el a tapasztalatait, másképpen hangzik. "Óriási erőt adhat a betegeinknek, ha egy olyan pácienstől hallják a terápia lényegét, aki például kigyógyult" - mondta Oláh Judit. Bene Tamás a hallgatóság előtt elmesélte betegsége történetét. Először hét éve operálták, egy melanomát vettek ki hátából, már akkor majdnem lemondtak róla az orvosok is. Majd kapta a kemoterápiás kezeléseket, tavaly ismét megoperálták, és azóta jól érzi magát. Hatvan kemoterapáis és hatvan sugárkezelésen van túl. Bene Tamás a klubtól azt várja, hogy a kemény kórban szenvedő betegek összetartsanak. "Nagyon nehéz a betegeket összetartani, de egymásnak erőt adhatunk a melanoma legyőzéséhez" - mondta az alapító.

Kemény Lajos, az

SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára kijelentette, minden segítséget megadnak a klubnak. Szerinte akkor fog jól működni a csoport, ha a betegek és a hozzátartozóik szervezik a programokat. Példaként megemlítette a pikkelysömörösök klubját, amely kitűnően működik. "Sajnos egyes daganatos betegségek szűrésére és ezzel kapcsolatos programok szervezésére ad az állam támogatást, míg más esetekben nem. Az aránytalanságra is felhívhatják a hasonló klubok a figyelmet" - magyarázta a professzor.

melanomanap5

A melanomaklub alapítására eljött

Debreczeni Zita

is. A modell minden melanomaprogramon részt vesz. Elmondta, sajnos édesanyja és édesapja is rákos beteg. Többször kigyógyultak már, de a kór szervezetükben újabb helyeken jelenik meg. Szülei nem tágítanak, küzdenek, jókedvűek. "Most érkeztem haza tíznapos nyaralásból. Nagyon félek a melanomától, ezért ahogy leértem Szegedre, mindjárt részt vettem egy szűrésen. Szerencsére negatív eredménnyel zárult a vizsgálat" - mesélte Debreczeni Zita. A jelenlévők rövid összefoglaló előadást is meghallgathattak a betegklubok hasznosságáról.

Széllné Andóczi Mónika

asszisztens, szociális munkás kifejtette, a betegcsoportok alulról szerveződnek, a klinika háttértámogatást tud adni. Ha komolyan veszik a betegek a klubéletet, akkor akár más csoporttal együtt civil szervezetet alkothatnak, amely nagyobb erővel tud fellépni. "A csoportok általában lélekvédő funkciót adnak a betegeknek. Sajnos az a tapasztalat, az idült betegségben szenvedők, mint például a cukorbetegek, felvállalják a betegségüket, míg a rákban szenvedők kevésbé. Ezért is nagyon fontos az ilyesfajta kezdeményezés, aminek ma szemtanúi lehettünk" - magyarázta Széllné Andóczi Mónika.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.