/

„Elég volt! – hogy nincs egy labdád!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

millenniumi19Fenti címmel szervezett jótékonysági rendezvényt a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Wass Albert Baráti Társaság és a Szegedi Fidesz, amely során 100 futball-labdát osztottak szegedi iskolák, gyermekotthonok és kollégiumok részére. A Millenniumi Kávéházban Kiss-Rigó László megyéspüspök, Varga Zoltán, olimpiai bajnok labdarúgó, Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke és Péter Árpád, a Wass Albert Baráti Társaság elnöke várták az érdeklődőket egy kötetlen, sportot és közéletet egyaránt érintő beszélgetésre.

„Az egyháztól sosem volt idegen a sport, a fiatalok nevelése, csak előfordult, hogy nem volt elég lehetőségünk egy ehhez hasonló fejlesztésre” – osztotta meg a hallgatósággal a Grosics Gyula Futballakadémia megalapításának hírét Kiss-Rigó László, aki azt is elmondta, hogy az intézmény ugyan ebben az évben még bérelt pályát és kollégiumot használ, a következő évtől viszont már egy újonnan épült sportkomplexumban focizhatnak a gyerekek Gyulán. Határozott céljuk az akadémiával, hogy a tehetséggondozást segítsék. A határ túloldaláról is várnak gyerekeket, ezzel is szeretnék még jobban összehozni a Kárpát-medence magyarságát.

Társadalom és futball

„Szorgalommal és akaraterővel bárki érhet el jó eredményeket” – fogalmazott a püspök, majd hozzátette, hogy ebben az iskolában fontos szempont lesz a nevelés keresztény értékrendje is. „Vannak, akik cégérnek használják a hitre való hivatkozást – mi inkább azt mondjuk, ilyen szellemben szeretnénk foglalkozni a fiatalokkal.” A püspök szerint ne a külsőségekben – keresztvetés a pályára lépéskor stb. – nyilvánuljon meg egy játékos hite, hiszen ezt akár babonának is tarthatná bárki. Példaként Kiss-Rigó László az akadémia névadóját, Grosics Gyulát állítaná a labdarúgók elé, aki életével és tartásával tett tanúbizonyságot keresztény hitéről.
Péter Árpád kérdésére a megyéspüspök kifejtette, hogy a futball mindig is társadalmi kérdés volt, illetve mindig hitelesen leképezte a társadalom állapotát. A püspök szerint a jelenlegi helyzetben mindkét területen olyan mélyen vagyunk, hogy innen már csak felfelé vezet az út. Reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a kettő közül bármelyik gyógyulása magával viszi a másikat is.

Szervezetlenség országos szinten

millenniumi22

Varga Zoltán, az akadémia szakmai vezetője úgy véli, Magyarországon az a fő gond az utánpótlás-neveléssel, hogy a gyerekeknek nincsenek már grundjaik, ahová lejárhatnának játszani. Ezt kellene visszaadni nekik: a szabadságot, a játék szeretetét. A gyulai iskolában napi két alkalommal foglalkoznak majd velük kiváló edzők. Az ötven helyre már csaknem 150-en jelentkeztek, tehát látszik az érdeklődés a képzés iránt.

A szakember szerint régebben a politikának sokkal fontosabb volt a sport, büszkék voltak rájuk és a sportban elért sikerekkel a politikusok is dicsekedtek mindenfelé. Most ez már nem érezhető, sőt a politika inkább úgy jelenik meg a futballban, hogy az erős szurkolói bázissal rendelkező klubokat ellehetetlenítik, mert a hatalom veszélyesnek tartja, ha sok ezer ember összegyűlik valahol. Varga felidézte, amikor a Ferencváros az ő edzősége alatt játszott a Newcastle United-del és azt a meccset húszezer néző látta. Talán ennek is köszönhető, hogy őt eltávolították akkor a posztjáról – vélte az olimpikon labdarúgó.

Varga az 1968-ban a mexikói olimpiáról már nem jött haza, ezt azzal magyarázta, hogy az akkori magyarországi állapotokat a teljes szervezetlenség jellemezte, ahol már nem lehetett érdemi szakmai munkát végezni. Amikor viszont a rendszerváltás után hazatért, megdöbbenve tapasztalta, hogy a politika következtében ez az egész országban eluralkodott. Az edző úgy fogalmazott, még ma sem érti, hogyan veheti tudomásul szó nélkül ez a nép, amit vele csinálnak.

Egy focilabda is értéknek számít

Gyimesi László elmondta, hogy ez a jótékonysági rendezvény azért is jött létre, mert az oktatásban olyan forráshiány tapasztalható, hogy az iskolákban már nemhogy egy futball-labda, de már egy kréta is komoly értéknek számít. Szegedi vállalkozók támogatásának köszönhetően osztották ki a labdákat az iskolák képviselőinek. A program végén a Tisza Volán focisuli játékosa, Szélpál Norbertrövid bemutatója következett, amit Varga Zoltán úgy kommentált:  „Ha ez a fiú átutazik Gyulán, biztosan nem hagyjuk továbbmenni.”

no images were found

Előző sztori

Amikor a sütés gyerekjáték…

Következő sztori

Júniusi sörünnep a ligetben