Bulvár

Végighaladt a Kritikus Tömeg a budapesti belvároson

Végighaladt a Kritikus Tömeg a budapesti belvároson

2009. április 19., vasárnap
Végighaladt a Kritikus Tömeg a budapesti belvároson

Legkevesebb 30 ezren vettek részt vasárnap a Föld napja alkalmából Budapesten tartott Critical Mass (Kritikus Tömeg) elnevezésű demonstráción, amelynek szervezői szerint az idei év a városi kerékpározás robbanásszerű elterjedését hozza.

A legelszántabb városi bringások már vasárnapra virradó éjjel nyeregben voltak és a NightRide (kb. éjszakai tekerés) elnevezésű felvonuláson nyomták a pedált, a Kritikus Tömeg derékhada pedig vasárnap kora délután gyülekezett a Tabánban, ahol biciklivel hajtott generátorral termelt árammal működő hangszórókból szólt a zene a piknikhez. A menet délután háromkor rajtolt. A Tabánból az Erzsébet hídon át Pestre kerekeztek a résztvevők, majd a Ferenciek terét érintve vissza Budára, aztán az Attila úton, az Alagúton, a Lánchídon és az Akadémia utcán a Kossuth térre. Onnan az Alkotmány utcán, a Bajcsy Zsiliszky úton és végig az Andrássy úton a Városligetbe hajtottak, ahol a hagyományos bringaemelés zárta a hivatalos programot fél hatkor. A hosszúra nyúlt járműoszlopban a lábbal hajtott, kerekes közlekedési eszközök szinte minden elképzelhető változata feltűnt. A 12 kilométeres távot sokan egykerekű cirkuszi járgányon, tandemen vagy triciklin tették meg, és voltak bőven gördeszkások és görkorcsolyások is. A felvonulás célja a városi kerékpározás népszerűsítése. A résztvevők egyúttal a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését és a budapesti belváros forgalomcsillapítását célzó intézkedésekre akarják serkenteni a döntéshozókat. A szervezők szerint a beruházások lassúságának ellenére idén minden korábbinál többen fognak biciklire szállni Budapesten. Ennek jele, hogy már kora tavasszal is az eddigi éveknél sokkal többen kerékpároztak. "Ebben szerepe lehet a válságnak is, amelynek hatására visszaszorulhat az irracionális gépkocsihasználat. Azt tapasztaljuk, hogy sokan most először döbbentek rá, hogy biciklivel is lehet piacra menni" - mondta az MTI-nek

László János

, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. A menetet 340 fős rendezőgárda biztosította rendőri segítséggel. A gyalogos átkelőknél és a nagyobb csomópontoknál időnként megállították a kerekeseket, hogy átmehessenek a járókelők és haladhasson a gépjárműforgalom. A Kritikus Tömeg ezúttal kisgyermekes családokkal is bővült. Ők a Kodály köröndnél csatlakoztak a biciklisekhez a járdán. A babakocsis felvonulók az ellen tiltakoztak, hogy sorozatosan sérülnek állampolgári jogaik, mert gyakran el sem férnek a járdán a parkoló autók miatt, alig-alig halad a közintézmények akadálymentesítése, az aluljárókon átkelni és a metróra felszállni pedig szinte lehetetlen babakocsival, ezért másodosztályú, jogaikkal csak korlátozottan élni képes állampolgárként tudnak csak részt venni a város mindennapi életében. A 2004-ben rendezett első nagyszabású fővárosi kerékpáros felvonulás óta kialakult hagyomány szerint évente kétszer gördül végig a Kritikus Tömeg Budapesten. Először tavasszal, a Föld Napja alkalmából, másodszor szeptemberben, az Európai Mobilitási Hetet záró autómentes napon. A mozgalom az egész országban terjed; idén a Föld napja - április 22. - körüli időszakban már összesen 13 városban, egyebek között Debrecenben, Miskolcon és Szegeden tartanak kerékpáros demonstrációt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.