Sport

Triplaeső hullott a Sopronra - Egyenlített a Szeviép

Triplaeső hullott a Sopronra - Egyenlített a Szeviép

2009. április 22., szerda
Triplaeső hullott a Sopronra - Egyenlített a Szeviép

Folytatódik a szegedi csoda a női kosárlabda NB I/A végjátékában: az elődöntőben a tízszeres bajnok Pécset búcsúztató Szeviép-Szeged a döntő második mérkőzésén az MKB-Euroleasing Sopron skalpját is begyűjtötte, s ezzel kiegyenlítette a párharcot. A hazaiak tucatnyi hármast süllyesztettek el a címvédő gyűrűjében. Folytatás pénteken Sopronban, majd vasárnap újra Szegeden.

Lassan gyülekeztek a nézők a bajnoki döntő második mérkőzése előtt, ám a labda feldobására mintegy ezren már összejöhettek újszegedi sportcsarnok lelátóin. A mintegy harminc soproni drukkert leszámítva a többség abban bízott, hogy a Szeviép-Szeged újabb bravúrt arat, s visszavág a címvédőnek a hétfői idegenbeli vereségért.

Fürész Emőke

hárompontosával kezdődött a találkozó, s ekkor még nem tudhattuk: további tizenegy alkalommal landol majd a játékszer a soproniak gyűrűjében távoli szegedi kísérletet követően. Rengeteg hibát, ideges játékot, nagy pozícióharcot hozott az első negyed, hol egyik, hol másik gárdánál volt az előny, a játékrész végén pedig 17-17-et mutatott az eredményjelző. Szegedi oldalon a csapatkapitány, Fürész vitte a prímet (8/6-nál tartott), a vendégeknél

Honti

Kata

erőszakossága és mozgékonysága tűnt föl: a fiatal játékos hat pontot dobott, és kiharcolt négy személyi hibát. A második tíz percben több labdát is eladtak a hazaiak, ezt pedig ki tudták használni a látogatók, s magukhoz ragadták a vezetést.

Donkó Orsolya

beváltotta ígéretét, sokat cserélt, igyekezte pihentetni

Laczi Editet, Zserzserunovát

és – a sajnos gyenge napot kifogó –

Maslowskit, Vincze Viktória, Russai Petra

és

Szakács Ildikó

is hamar játéklehetőséget kapott. A játékvezetők sem fújtak hazai pályát ezekben a percekben, 3-9-es faultaránynál kaptak észbe, hogy a vendégek ellen is lehet fújni – látványosan hozzá is kezdtek a „kompenzáláshoz”, akadt olyan szegedi akció, mikor három soproni neve mellé is „bunkó” került gyors egymásutánban. A 15. percben

Horti Dóra

kosarával 26-21-re vezetett a bajnok, majd az ausztrál

Macleod

hármasával tovább hízott a vendégelőny (23-29). Szerencsére a negyed végén Zserzserunova és Fürész – ki más – is észbe kapott, így mindössze hárompontos MKB-fórral (28-31) vonultak öltözőbe a csapatok. A félidő utolsó perceiben jól működött a szegedi magas szerkezet (Vincze, Maslowski és Zserzseunova is a pályán volt), ám ami az első félidő egészét illeti, Maslowski gyengélkedése feltűnő volt, és Zserzserunova is csak vergődött Horti Dóra szorításában. Szerencsére a vendégeknél is pocsék napot fogott ki az egyik kulcsember:

Milovanovics

kedvetlenül, erőtlenül kosárlabdázott, az ő pontjai pedig mindig nagyon hiányoznak a Sopronnak...

A harmadik negyedben Fürész újabb trojkájával érte utol ellenfelét a Szeviép (33-33), majd Laczi duplájával már újra a Tisza-partiak vezettek. Zserzserunova is betalált, zónára váltott a Sopron, de rosszul tette: Laczi és Fürész hármasa is ült (45-41). A lassan, de biztosan bemelegedő

Amber Holt

kosara zárta a felvonást (45-43) – tíz perccel a vége előtt teljességgel nyitott volt az összecsapás! Egyre jobban belejöttek a szegedi nézők is, hangosan buzdították a hazai lányokat. A záró játékrészben közel három pernyi kosárcsendet figyelhettünk, majd – nem találják ki – bepottyant az újabb Szeviép-hármas: Szakács Ildikó bocsátotta útjára a labdát. Horti kettő plusz egyével lopakodott a Sopron, de Russai megint csak eredményes tudott lenni a vonalon túlról – 51-46-ra vezetett ekkor a Szeged, mely már kilenc(!) triplánál tartott. És messze volt még a vége! 54-48-at követően kisebb hullámvölgybe kerültek a vendéglátók, Holt vajkézzel eleresztett dobásai révén a 38. perc végén átvette a vezetést a Sopron (54-55). Szerencsére a szeviépes lányok észbe kaptak: ha továbbra sem megy közelről, próbálkozni kell hát távolról: Fürész és Russai a tizenegyedik, illetve a tizenkettedik hárompontost is elhelyezték a gyűrűben. Fantasztikusan izgalmas utolsó percet láthattak a drukkerek: többször is visszazárkózott két pontra a címvédő, ám a büntetődobásokkal is jól sáfárkodtak a szegedi lányok, és mivel Honti Kata hárompontos kísérlete a dudaszó pillanatában lejött a gyűrűről, 66-63-as sikerüket követően a hazaiak ünnepelhettek hason csúszva. Fantasztikus győzelmével a Szeged kiegyenlített a bajnoki döntőben. A három nyert meccsig tartó aranycsata pénteken Sopronban folytatódik. Ha a szeviépes lányok ekkora szívvel játszanak, semmi sem elképzelhetetlen a hűség városában.

Az Uniqa női kosárlabda NB I/A döntőjében, 2. mérkőzés: Szeviép-Szeged - MKB Euroleasing Sopron 66-63 (17-17, 11-14, 17-12, 21-20).

Szeged, 1000 néző, vezette: Földházi, Ádám, Gál.

Szeviép:

Németh B. 7/6, Fürész 25/15, Laczi 8/3, Maslowski, Zserzserunova 11. Csere: Szakács 3/3, Vincze 3, Russai 9/9. Vezetőedző: Donkó Orsolya,

Sopron:

Macleod 10/6, Honti 12, Holt 18, Milovanovics 4, Horti 14. Csere: Eördögh, Horváth Zs. 3/3, Krivacsevics 2. Vezetőedző: Székely Norbert.

A bajnoki döntő állása: 1-1.

Statisztika:

Kétpontos dobószázalék: 10/30 (33%), ill. 20/43 (47%) Hárompontos dobószázalék: 12/21 (57%), ill. 3/11 (27%) Büntető dobószázalék: 10/14 (71%), ill. 14/17 (82%) Lepattanó: 19 (Zserzserunova 10), ill. 31 (Holt 9) Gólpassz: 17 (Zserzserunova, Fürész, Németh 4-4), ill. 10 (Honti 4) Szerzett labda: 21 (Németh, Zserzserunova 6-6), ill. 13 (Milovanovics, Horti 3-3) Eladott labda: 16, ill. 19 Személyi hiba: 19, ill. 18 IBM: 95 (Fürész 27), ill. 82 (Holt, Honti 19-19)

A további mérkőzések időpontjai:

3. meccs:

április 24. (péntek) 18 óra, Sopron

4. meccs:

április 26. (vasárnap) 18 óra, Szeged

5. meccs (ha szükséges):

április 28. (kedd) 18 óra, Sopron

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.