Triplaeső hullott a Sopronra – Egyenlített a Szeviép

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Folytatódik a szegedi csoda a női kosárlabda NB I/A végjátékában: az elődöntőben a tízszeres bajnok Pécset búcsúztató Szeviép-Szeged a döntő második mérkőzésén az MKB-Euroleasing Sopron skalpját is begyűjtötte, s ezzel kiegyenlítette a párharcot. A hazaiak tucatnyi hármast süllyesztettek el a címvédő gyűrűjében. Folytatás pénteken Sopronban, majd vasárnap újra Szegeden.

Lassan gyülekeztek a nézők a bajnoki döntő második mérkőzése előtt, ám a labda feldobására mintegy ezren már összejöhettek újszegedi sportcsarnok lelátóin. A mintegy harminc soproni drukkert leszámítva a többség abban bízott, hogy a Szeviép-Szeged újabb bravúrt arat, s visszavág a címvédőnek a hétfői idegenbeli vereségért.

Fürész Emőke hárompontosával kezdődött a találkozó, s ekkor még nem tudhattuk: további tizenegy alkalommal landol majd a játékszer a soproniak gyűrűjében távoli szegedi kísérletet követően. Rengeteg hibát, ideges játékot, nagy pozícióharcot hozott az első negyed, hol egyik, hol másik gárdánál volt az előny, a játékrész végén pedig 17-17-et mutatott az eredményjelző. Szegedi oldalon a csapatkapitány, Fürész vitte a prímet (8/6-nál tartott), a vendégeknél Honti Kata erőszakossága és mozgékonysága tűnt föl: a fiatal játékos hat pontot dobott, és kiharcolt négy személyi hibát.

A második tíz percben több labdát is eladtak a hazaiak, ezt pedig ki tudták használni a látogatók, s magukhoz ragadták a vezetést. Donkó Orsolya beváltotta ígéretét, sokat cserélt, igyekezte pihentetni Laczi Editet, Zserzserunovát és – a sajnos gyenge napot kifogó – Maslowskit, Vincze Viktória, Russai Petra és Szakács Ildikó is hamar játéklehetőséget kapott. A játékvezetők sem fújtak hazai pályát ezekben a percekben, 3-9-es faultaránynál kaptak észbe, hogy a vendégek ellen is lehet fújni – látványosan hozzá is kezdtek a „kompenzáláshoz”, akadt olyan szegedi akció, mikor három soproni neve mellé is „bunkó” került gyors egymásutánban. A 15. percben Horti Dóra kosarával 26-21-re vezetett a bajnok, majd az ausztrál Macleod hármasával tovább hízott a vendégelőny (23-29). Szerencsére a negyed végén Zserzserunova és Fürész – ki más – is észbe kapott, így mindössze hárompontos MKB-fórral (28-31) vonultak öltözőbe a csapatok. A félidő utolsó perceiben jól működött a szegedi magas szerkezet (Vincze, Maslowski és Zserzseunova is a pályán volt), ám ami az első félidő egészét illeti, Maslowski gyengélkedése feltűnő volt, és Zserzserunova is csak vergődött Horti Dóra szorításában. Szerencsére a vendégeknél is pocsék napot fogott ki az egyik kulcsember: Milovanovics kedvetlenül, erőtlenül kosárlabdázott, az ő pontjai pedig mindig nagyon hiányoznak a Sopronnak…

A harmadik negyedben Fürész újabb trojkájával érte utol ellenfelét a Szeviép (33-33), majd Laczi duplájával már újra a Tisza-partiak vezettek. Zserzserunova is betalált, zónára váltott a Sopron, de rosszul tette: Laczi és Fürész hármasa is ült (45-41). A lassan, de biztosan bemelegedő Amber Holt kosara zárta a felvonást (45-43) – tíz perccel a vége előtt teljességgel nyitott volt az összecsapás! Egyre jobban belejöttek a szegedi nézők is, hangosan buzdították a hazai lányokat.

A záró játékrészben közel három pernyi kosárcsendet figyelhettünk, majd – nem találják ki – bepottyant az újabb Szeviép-hármas: Szakács Ildikó bocsátotta útjára a labdát. Horti kettő plusz egyével lopakodott a Sopron, de Russai megint csak eredményes tudott lenni a vonalon túlról – 51-46-ra vezetett ekkor a Szeged, mely már kilenc(!) triplánál tartott. És messze volt még a vége! 54-48-at követően kisebb hullámvölgybe kerültek a vendéglátók, Holt vajkézzel eleresztett dobásai révén a 38. perc végén átvette a vezetést a Sopron (54-55). Szerencsére a szeviépes lányok észbe kaptak: ha továbbra sem megy közelről, próbálkozni kell hát távolról: Fürész és Russai a tizenegyedik, illetve a tizenkettedik hárompontost is elhelyezték a gyűrűben. Fantasztikusan izgalmas utolsó percet láthattak a drukkerek: többször is visszazárkózott két pontra a címvédő, ám a büntetődobásokkal is jól sáfárkodtak a szegedi lányok, és mivel Honti Kata hárompontos kísérlete a dudaszó pillanatában lejött a gyűrűről, 66-63-as sikerüket követően a hazaiak ünnepelhettek hason csúszva.

Fantasztikus győzelmével a Szeged kiegyenlített a bajnoki döntőben. A három nyert meccsig tartó aranycsata pénteken Sopronban folytatódik. Ha a szeviépes lányok ekkora szívvel játszanak, semmi sem elképzelhetetlen a hűség városában.

Az Uniqa női kosárlabda NB I/A döntőjében, 2. mérkőzés: Szeviép-Szeged – MKB Euroleasing Sopron 66-63 (17-17, 11-14, 17-12, 21-20). Szeged, 1000 néző, vezette: Földházi, Ádám, Gál.
Szeviép: Németh B. 7/6, Fürész 25/15, Laczi 8/3, Maslowski, Zserzserunova 11. Csere: Szakács 3/3, Vincze 3, Russai 9/9. Vezetőedző: Donkó Orsolya,
Sopron: Macleod 10/6, Honti 12, Holt 18, Milovanovics 4, Horti 14. Csere: Eördögh, Horváth Zs. 3/3, Krivacsevics 2. Vezetőedző: Székely Norbert.
A bajnoki döntő állása: 1-1.

Statisztika:
Kétpontos dobószázalék: 10/30 (33%), ill. 20/43 (47%)
Hárompontos dobószázalék: 12/21 (57%), ill. 3/11 (27%)
Büntető dobószázalék: 10/14 (71%), ill. 14/17 (82%)
Lepattanó: 19 (Zserzserunova 10), ill. 31 (Holt 9)
Gólpassz: 17 (Zserzserunova, Fürész, Németh 4-4), ill. 10 (Honti 4)
Szerzett labda: 21 (Németh, Zserzserunova 6-6), ill. 13 (Milovanovics, Horti 3-3)
Eladott labda: 16, ill. 19
Személyi hiba: 19, ill. 18
IBM: 95 (Fürész 27), ill. 82 (Holt, Honti 19-19)

A további mérkőzések időpontjai:

3. meccs: április 24. (péntek) 18 óra, Sopron
4. meccs: április 26. (vasárnap) 18 óra, Szeged
5. meccs (ha szükséges): április 28. (kedd) 18 óra, Sopron


Előző sztori

Jubileumi gitárfesztivál Szegeden

Következő sztori

Egy felmérés szerint nem ösztönöz vásárlásra az erotika a reklámokban

Legutóbbi hasonló cikkek