Szerda: Aki a Szent Jobbot hazahozta – Gogo és George – filmbemutató

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerdán a Belvárosi Moziban a rendező részvételével bemutatják a Kovách György magyar származású amerikai ezredes életéről készült filmet, aki az amerikai katonai misszió magyar tagozatának vezetőjeként hazahozta a Szent Jobbot 1945. augusztus 20-án. Mozgalmas nap lesz a Színház életében is: lesz Filharmóniai koncert, Balta a fejbe, és az egyetemi hallgatók részére kiírt drámapályázat díjnyertes drámájának felolvasó színházi bemutatója. Ismét Önképzőkör és folytatódik a ZMK koncertsorozata a Reökben, érdekes programokat kínál a Somogyi-könyvtár és a Közéleti Kávéház, és szerdán lesz az V. Magyar Jelen Sajtóklub Szegeden. Az Egyetemi Tavasz programsorozatában szerdán ismét Szabadegyetem: Bibó István a politikai hisztériákról; Szevasz Tavasz – Bölcsész Sportnap az SZTE Sportközpontban, fotókiállítás nyílik, szavalnak, komédiáznak és zenélnek a Millenniumi Kávéházban és Klubban. Lesz táncház, este jó bulik, és egész nap várják a közönséget a mozik.

Hangverseny és színielőadások

A Szegedi Nemzeti Színházban szerdán 19.30-kor Filharmóniai koncert a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A műsoron: Mozart: Don Giovanni – nyitány, Mozart: C-dúr (“Jupiter”) szimfónia, Beethoven: Hármasverseny hegedűre, gordonkára és zongorára, C-dúr, Op.56. Vezényel: Alexander Frey (USA). Szólisták: Kosztándi István – hegedű, Anton Niculescu – gordonka (Románia), Zsigmond Zoltán – zongora. A koncertre a Vaszy-bérlet/6 érvényes.

A Kisszínházban szerdán 19 órakor Balta a fejbe. A Kazinczy Ferenc 1. bérlet érvényes.

Szerdán 20 órakor a Nagyszínházban (817-es próbaterem) az SZTE Kulturális Iroda és a Szegedi Nemzeti Színház által egyetemi hallgatók részére kiírt drámapályázat díjnyertes drámájának felolvasó színházi bemutatója. A győztes darab: Dodóka McChicken – dráma hat felvonásban, margarin, utasítások nélkül.  Írta: Molnár Dávid. Szereplők: a Szegedi Nemzeti Színház művészei, rendező: Bodolay Géza. A belépés ingyenes!

Reök – Önképzőkör, ZMK koncertsorozat és tavaszköszöntő

Szerdán 16.30-kor ismét Önképzőkör a Reökben. Ezúttal Cserjés Katalin tart előadást. A témák: Modern magyar művészet.  Az akcióművészet: európai, magyar alkotók.

19 órakor az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatóinak komolyzenei koncertsorozata folytatódik. A sorozatban az SZTE-ZMK minden egyes tanszaka – többek között a zongora, cselló, fuvola – bemutatkozik. A közönség többek között Bach, Mozart, Chopin, Sosztakovics, Dvořák műveit élvezheti a hallgatók előadásában. A koncertek ingyenesen látogathatók.

Tavaszköszöntő Koncertet hallhatunk a SZTE ZMK és a Liszt Ferenc Társaság Szegedi Tagozatának szervezésében szerdán 18 órakor a SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay Ferenc Hangversenytermében. Műsoron: Kodály, Haydn, Bach, Shubert, Dvorak, Sztravinszkij… és más jelentős zeneszerzők művei.

A Somogyi-könyvtár és a Közéleti Kávéház programjai

Szerdán 16 órakor a Somogyi-könyvtárban könyvbemutató: Péter László: Kálmány Lajos életrajza. A könyvet bemutatja Barna Gábor (SZTE tanszékvezető, egyetemi docens). Vendég: Nagy István (Pécska). Házigazda: Majzik István, a Bába és Társa ügyvezető igazgatója.

A Francia utcai fiókkönyvtárban szerdán 16.30-kor A mesék és a női lélek címmel Marton Gabriella lélek- és sorselemző tart előadást.

A Brnoi étterem és sörözőben (Kelemen László u. 3.) szerdán 18 órakor Kulisszatitkok. Vendég: Almási Tóth András, a Szegedi Nemzeti Színház irodalmi vezetője. Beszélgetőtárs: Tatár Rózsa jogász.

Szerdán 17 órakor a Nemzeti Klubban, a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület Klubhelységében (Szent-Györgyi Albert u 2.) a Magyarok (civil) Szövetségének jövőt alakító beszélgetése. 18 óra Veres János András beszél a magyarországi földkérdésről. A rendezvények szervezője és műsorvezetője: Bene Gábor.

Magyar Jelen Sajtóklub

A Jobbik Székház és Nemzeti Klubban (Petőfi sgt. 20.) szerdán 17 órakor V. Magyar Jelen Sajtóklub Szegeden. Toroczkai László vendége Siklósi András (Tárogató Újság) és Magyaródy Szabolcs (a kandai Cserkész Szövetség elnöke). A belépés ingyenes.

Az Egyetemi Tavasz programjai

A Szabadegyetem – Szeged sorozatban Bibó István a politikai hisztériákról címmel tart előadást az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (Ady tér 10.) szerdán 18 órakor Balog Iván egyetemi docens (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet Szociológiai Tanszék).

Müller Miklós (Nicolas Muller) fotókiállításának megnyitója lesz szerdán 17.30-kor a SZTE Bölcsészettudományi Kar Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék folyosói Galériájában (Egyetem u. 2.). A kiállítást megnyitja: Anderle Ádám egyetemi tanár (SZTE BTK Hispanisztika Tanszék). A kiállítás megtekinthető május 30-ig, hétköznap 8 – 18 óráig.

A Millenniumi Klubban szerdán 16 órakor Szögedi Kincsestár – felolvasóest és beszélgetés két fiatal szegedi költővel. Vendégek: Lázár Bence András és Mészáros Péter.

Este 20 órakor Monthy Python-est az Artstab szervezésében.

A Millenniumi Kávéházban szerdán 20 órakor Peter & Pan koncert – két ének, két gitár – Balázs Péter és Lengyel Tibor válogatása a rockzene klasszikus műveiből (Simon and Garfunkel, Clapton, Sting, stb).

Szevasz Tavasz – Bölcsész Sportnap a SZTE Sportközpontban (Hattyas sor 10.). Szerdán 10 – 17 óráig falmászás, kosárlabda, röplabda, bográcsfőző verseny, póker, airsoft, lasertag, rekeszépítés, kalózlétra, csocsó és még sok minden más. A versenyekre a kari HÖK Irodán lehet jelentkezni. A regisztrálók, résztvevők pólót kapnak. A sportnap után afterparty lesz a JATE Klubban.

Aki a Szent Jobbot hazahozta

Gogo és George címmel filmbemutató lesz a Belvárosi Mozi Balázs Béla termében szerdán 18.30-kor. Rendező: Konecsny Emőke. Dőry Ilona és Kovách György nem mindennapi szerelméről szól a film. Kovách György magyar származású amerikai ezredesnek sokat köszönhet a II. világháború utáni Magyarország. Az amerikai katonai misszió magyar tagozatának vezetőjeként ő hozta haza a Szent Jobbot 1945. augusztus 20-án. A film után beszélgetés a rendezővel.

Szerdai moziműsorok

A Grand Caféban szerdán:
18 órakor: Elcserélt életek (Changeling), feliratos amerikai film, rendező: Clint Eastwood.
21 órakor: A másik Boleyn lány (The Other Boleyn Girl), feliratos angol film, rendező: Justin Chadwick.

A Belvárosi Mozi szerdai műsora:

Zsigmond Vilmos terem:
14 és 16 órakor: Szörnyek az űrlények ellen 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs film, rendező: Conrad Vernon, Rob Letterman.
18 és 20 órakor: Dragonball – Evolúció – színes, szinkronizált amerikai akció-fantasy. Rendező: James Wong.

Balázs Béla terem:
16 órakor és 20.30-kor: Őrült Szentivánéj – színes feliratos lett-angol-osztrák-orosz film. Rendezte: Alexander Hahn.

Csőke József terem:
16.15-kor, 18.30-kor és  20.45-kor: A felolvasó – színes, feliratos amerikai-német dráma. Szereplők: Kate Winslet, Ralph Fiennes, Karoline Herfurth. Rendező: Stephen Daldry.

Szerda esti bulik

Szerdán 18 órakor a Nemzetiségek Házában (Osztrovszky u. 6.) Bolgár táncház. Vezeti: Bajusz Kata (Balkán Táncegyüttes).
A SZOTE Klubban szerdán 22 órakor BLACK SERIES – Funky, RnB, Hip Hop ALL night long / Novákkal.
A JATE Klubban szerdán 22 órakor BTK-s és ZMK-s Est – Gin – Tonic akció! A Nagyteremben: Dj. Alma. A Kisteremben: Dzsi & Zoll. BTK-soknak és ZMK-soknak ingyenes!
Az M-Klubban (Roosevelt tér 5.) szerdán este Kívánság szerda.
Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) szerda este Funky Night fever – a legnagyobb funky, r’N’b, hip-hop zenék a 80-as évektől napjainkig. Fellép: DJCybere.
A Garaboncziás Borozóban (Kálvária sgt. 9-11.) szerda este Béla – szülinap meglepetésekkel.

Előző sztori

Szűcs Csaba nem jön a Pickhez

Következő sztori

Péter Szabó Szilvia: Olyat alkotni, ami még nem volt