Egészség

Stroke: Ne késlekedjen! Kampány az életért

Stroke: Ne késlekedjen! Kampány az életért

2009. április 29., szerda
Stroke: Ne késlekedjen! Kampány az életért
stroke
A Magyar Stroke Társaság április elsejétől országos kampányt indított, ezzel is felhívni a társadalom figyelmét a Stroke veszélyére, az időablak fontosságára. Ugyanakkor szeretné megismertetni a lakosságot a szélütés tüneteivel - tájékoztat a kampány sajtóanyaga.

Március 31-én a Magyar Stroke Társaság Budapesten a Duna Palotában tartotta a kampányindító sajtótájékoztatóját, amelyet Várkonyi Andrea a TV 2 közismert személyisége vezényelt le.

Csiba László

professzor, a Magyar Stroke Társaság elnöke a tájékoztatón hangsúlyozta: a most induló kampány fő célja, hogy megismertessék a lakosságot a Stroke tüneteivel, hangsúlyozva, hogy azok észlelésekor azonnal hívják a mentőket. Az időfaktor fontosságát jelképezi a kampány jelmondata is „Stroke - ne késlekedjen", " Minden perc számít!" Sajnos a betegek nincsenek tisztába a Stroke tüneteivel, szívesen várnak, gondolván, hogy másnapra kialusszák, nem is számítva arra, hogy ezzel mekkora bajt okoznak nemcsak maguk, hanem a közvetlen környezetük és a társadalom számára is.

Tünetek és előjelek

- hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen) - hirtelen kialakuló beszéd megértési zavar, szóformálási nehézség - hirtelen bekövetkező látászavar: kettőslátás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség - hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok - a térérzékelés hirtelen elveszítése, hirtelen memóriazavar Ezek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak. Akár már egyetlen jel megléte is figyelmeztethet a Stroke kialakulására. A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik, például ébredéskor, vagy pár perc alatt. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak.

A Társaság szeretné, hogy a kampány hozzájáruljon a Magyarországon egyre nagyobb teret hódító Stroke visszaszorításához, a szélütést kísérő szövődmények csökkentéséhez, az azonnali orvosi ellátáshoz különös tekintettel az azonnali vérrögoldásra. Csiba László professzor hangsúlyozta, a Stroke megelőzhető, gyógyítható, ám csak akkor várható gyógyulás, ha a kezelést azonnal, legfeljebb három a legújabb protokoll szerint 4,5 órán belül elkezdik. Hozzátette azt is, hogy ehhez szükséges a mentőszolgálattal való szoros együttműködés is, hiszen a gyorsaság életet menthet. A statisztikai adatok szerint a Stroke később jelentkezik, mint a szívinfarktus. Utóbbit átlagosan Magyarországon 58 évesen kapják meg az emberek, ezzel szemben az agyi érkatasztrófát 8-10 évvel később - mondta a professzor, aki szerint, ha a népesség öregszik, akkor valószínűleg a Stroke-ok száma is növekedni fog. A Stroke ugyanakkor fűzte hozzá, Csiba doktor igen komoly szociális problémát is jelent, hiszen a beteget teljesen ledönti a lábáról, aki ez által állandó ápolásra szorul, ami nemcsak a családnak, hanem magának a társadalomnak is komoly terhet jelent. A stroke-os betegek kórházi kezelése közel háromszor annyiba kerül, mint egy szívinfarktusosé. A tájékoztatón megjelent az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője

Győrfi Pál

is, aki a Stroke kezelés tekintetében beszélt a mentősök szerepéről, és arról, hogy a szélütés tüneteinek észlelésekor azonnal hívják a mentőt, hiszen az időablaknak a beteg szempontjából igen nagy jelentősége van. Nagyon fontos tette hozzá, hogy a jövőben javítsák a mentőszolgálat hatékonyságát, ugyanakkor kellő hangsúlyt kell fektetni arra, hogy ne fussanak felesleges köröket, a beteg valóban az ellátási helyre kerüljön. Nem utolsó sorban - tette hozzá - fontosnak tartja a megfelelő lakossági kommunikációt is.

Két eset

Két stroke-os beteggel is találkozhattak a sajtó képviselői. Mind a kettőnek sikerült hamar felépülnie, amely elsősorban a gyors intézkedésnek köszönhető. Zita tavaly áprilisában 42 évesen kapott stroke-ot. Több mint húsz éve magas a vérnyomása, gyógyszereit rendszeresen szedte. Egyik reggel éppen szokásos kávéját itta, amikor furcsa érzések törtek rá, egyik percről a másikra elejtette a poharát, annyi ereje még volt, hogy odamenjen a kolleganőihez, azonban már megszólalni nem tudott. A jobb szája lefittyent, a jobb keze nem engedelmeskedett. Azonnal értesítették a mentőt, akik nemsokára megérkeztek, majd a kórházba szállították. Elmondása szerint 4-5 nap teljesen kiesett az emlékezetéből. A kezelést követően következett a rehabilitáció, melynek segítségével újra megtanult írni, olvasni és számolni. Miután hazabocsátották, tovább folytatta a gyógytornát és végezte a beszéd-készségfejlesztő gyakorlatokat. Erős akaratának köszönhetően néhány hónap elteltével sikerült újból bekapcsolódnia a dolgos hétköznapokba. Mint bevételellenőr nap mint nap számlákat egyezett. Néha még keresi a szavakat, néha elakad a hangja, az írása csúnyább lett, de boldog, hogy a stroke-nak nem lett komolyabb következménye, jól tudja, hogy vigyáznia kell magára, hiszen bármikor kaphat egy újabb szélütést, éppen ezért állandó kontrollra jár, és rendszeresen szedi a gyógyszereket. István 2008 decemberében, 58 éves korában kapott stroke-ot. Otthonában érte a szélütés, többször elesett a szobában, ügyetlenné vált, egyensúlyzavara volt, nem értette, hogy mi történik vele, nem találta a szavakat, nem tudott megszólalni. Felesége és lánya vöröskeresztes lévén azonnal felismerték a Stroke tüneteit, késlekedés nélkül hívták a mentőt, akik kórházba szállították, ahol azonnal ellátták, vérrögoldót kapott. Másnapra már jobban érzete magát, büszke férfi révén nem bírta elviselni, hogy megmosdassák, így összeszedte minden erejét és kiment a fürdőszobába. Egyre több szó jutott az eszébe, a beszéde folyamatosan javult. Sosem volt semmi baja, gyógyszert nem szedett, azonban egy lelki trauma érte, hiszen 57 évesen elveszítette munkáját, a stressz hatására egészségi állapota megromlott. Jelenleg galériaőrként éli mindennapjait. Igen kemény küzdelem áll mögötte, hiszen a több stoke-s sorstársához hasonlóan kemény harcot kellett megvívnia, logopédus és gyógytornász segítségével megtanult újra beszélni és mozogni. A szélütés nem múlt el nyomtalanul, hiszen még mindig előfordul, hogy keresnie kell a szavakat, és nemegyszer újrakezdi mondandóját, de jól tudja, hogy kitartó munkával az állapota egyre jobb és jobb lesz. Mind a két beteg családjában volt stroke-os beteg.

Terápiás ablak

A tájékoztatón felszólalt

Pánczél Gyula

, a Magyar Stroke Társaság vezetőségi tagja, a Péterffy S. utcai Kórház Neurológiai Osztályának vezető főorvosa is, aki az úgynevezett "terápiás ablak" jelentőségéről valamint a vérrögoldás fontosságáról beszélt. A tünetek megjelenésétől kezdve, mint mondta csak nagyon rövid ideig lehet sikeresen harcolni az idegsejtek túléléséért. Csupán három a legújabb protokoll szerint 4.5 belül lehet feloldani az eret, elzáró vérrögöt. Ha ez nem történik meg, nincs remény az ér által ellátott területet megmentésére. Érthető tehát, hogy a stroke bekövetkezésekor minden egyes perc számít, hiszen a késlekedés idegsejtjeink millióinak és ezzel együtt az érintett agyterületeknek az elhalásával járhat. Nem mindegy, hogy a tüneteket, még ha múló jellegűek is, komolyan vesszük vagy sem, mint ahogy az sem mindegy, hogy mikor kérünk segítséget. Ha a beteg időben megfelelő szakorvoshoz kerül, és megtörténnek a szükséges vizsgálatok, akkor van rá esély, hogy az agyi katasztrófát kiváltó ok megszüntethető, és a beteg maradéktalanul meggyógyul. Azonban minden perc késlekedés jelentősen rontja a beteg esélyeit.

Németh Lajos

, a TV meteorológusa családjában is előfordult szélütés. Mintegy 30 esztendeje édesanya ebédfőzés közben lett rosszul, sajnos rajta nem lehetett segíteni. Németh Lajos hangsúlyozta, ő mindent elkövet egészsége érdekében: nemcsak a mozgásra, de az étkezésre is megpróbál odafigyelni.

A harmadik

A rák és a szívbetegségek után a Stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában, hiszen éves viszonylatban 1, 4 millió halálesetet regisztrálnak. Magyarországon évente 30-40 ezer új eset fordul elő az országban és 18 ezren halnak meg szélütés következtében Minden negyedik beteg 60 év alatti, azaz a Stroke sajnos nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is. A szélütött betegek egyharmada egy hónapon belül meghal, másik harmada tartósan fogyatékos marad.

Friss statisztikai adatok szerint 2008-ban 118 061 esetet kezeltek Stroke miatt (kb. Győr lakossága) és összesen 370 lízis történt. A 118 061-ben benne vannak azok is, akik másodszor vagy harmadszor kényszerültek kórházi kezelésre, az új esetek száma 50 000 lehet. Mivel 2007-ben 195 lízis történt, a lízisszám megduplázódott, de még így is csak 0.74%-át lizáljuk. Ebből a 370-ből 85-öt a debreceni neurológia klinika csinált, tehát 25%-ot. Emiatt országosan 0.6% körül lehet az átlagos lízisszám. Miért van szükség mindehhez egy kampányra? Eddig csak a betegségről olvashatott a lakosság, most egy meghökkentő spot formájában ismerheti meg a szélütés tüneteit és az időfaktor fontosságát. A kampány nemcsak a televízióban, hanem a rádióban az írott és az online médiában is kellő hangsúlyt kap, amelyet a kültéri média egészít ki. Ugyanakkor az orvosi rendelőkben a stroke-ról készült betegtájékoztatóból tájékozódhat a lakosság. Felmérések bizonyítják, hogy az emberek nincsenek tisztában a betegség tüneteivel, és nem tudják, mikor kell a mentőt hívni. Éppen ezért van nagy jelentősége a felvilágosításnak. A sajtótájékoztató egyben a Magyar Stroke Társaság most elkezdett országos Stroke kampányának startja és első állomása is volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.