Közélet

Régi-új kormánya van Magyarországnak

Régi-új kormánya van Magyarországnak

2009. április 14., kedd
Régi-új kormánya van Magyarországnak

Húsvéthétfő éjszakáján derült ki, kikből áll a Gyurcsány Ferenc elleni bizalmatlansági indítvány megszavazása után várhatóan ma megválasztandó új miniszterelnök, Bajnai Gordon kormánya. Hat régi miniszter mellett néhány új vagy arc is található a némileg átszervezett kabinetben.

Megtarthatja bársonyszékét Draskovics Tibor, Gráf József, Hiller István, Szabó Imre, Szekeres Imre és Székely Tamás. A kormányfő politikai helyettese lesz Kiss Péter, aki emellett a társadalmi egyeztetésért is felelős lesz. A Miniszterelnöki Hivatalt helyette Molnár Csaba, eddigi közlekedési hírközlési és energiaügyi miniszter vezeti majd, az ő helyére pedig Hónig Péter kerül.

A korábban sok vitát kiváltó Veres JánostOszkó Péter váltja a Pénzügyminisztérium élén, az új miniszterelnök helyett Vahl Tamás felügyeli tovább a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárcát. Szilvásy György helyett a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat Ficsor Ádám irányítja tárca nélküli miniszterként. A külügyminiszteri poszton is változás várható: Göncz Kinga helyére hazánk első uniós biztosa, Balázs Péter kerül.

Szűcs Erika szociális és munkaügyi minisztert államtitkára Herczogh László váltja, Gyenesi István helyére pedig Varga Zoltánt, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnökét nevezik ki önkormányzati és területfejlesztési miniszternek.

A kormány szerkezetében is történik néhány változás. A kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri poszt megszűnése után annak feladatait a gazdasági tárca látja el. Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt elképzeléseit ma reggel egyeztette az MSZP és az SZDSZ elnökségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.