Kultúra

Múmiák nyavalyái és járványtörténet - paleopatológusok tanácskoznak a múzeumban

Múmiák nyavalyái és járványtörténet - paleopatológusok tanácskoznak a múzeumban

2009. április 29., szerda
Múmiák nyavalyái és járványtörténet - paleopatológusok tanácskoznak a múzeumban

2009-ben a szegedi Móra Ferenc Múzeumban tartja nemzetközi kongresszusát a Frankofón Paleopatológus Társaság. Az április 30. és május 3. között megrendezésre kerülő nagyszabású konferencián részt vesznek a szakma elismert magyar és frankofón képviselői, az előadások így angol és francia nyelven zajlanak majd. A tanácskozáson kiemelten foglalkoznak a fertőző megbetegedések járványtörténetével, a régi emberi maradványokon, csontokon és múmiákon megfigyelhető kóros elváltozások elemzésével - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

A résztvevők megismerhetik az elmúlt korok betegségeit, járványait, bepillanthatnak az orvostudomány fejlődésébe. A tudósok előadást tartanak mind hazai, mind nemzetközi kutatások eredményeiről - így szó lesz a szegedi vár ásatási munkálatairól,

Széchenyi Pál

, 17. századi kalocsai érsek múmiájának vizsgálatáról, csakúgy, mint II. Ramszesz fáraó betegségének lehetséges okairól, vagy egy 3200 éves egyiptomi múmia agyának MR vizsgálatáról. A különlegesnek ígérkező konferencián szót ejtenek a ma is létező betegségek elődeiről: a tuberkulózis különböző formáiról - az egyik előadás témája egy több, mint ötezer éves csonttuberkulózisban elhunyt gyermek múmiájának vizsgálata - vagy a HIV 18. századi elterjedéséről. A múzeumba érkezők az előadások segítségével bebarangolhatják Théba városának sírkamráit, körbejárhatják a középkori Magyarország és Franciaország tájait, miközben megismerkednek az adott kor orvostudományi rejtélyeivel, a nagy betegségek és járványok talányaival. A Frankofón Paleopatológus Társaság kongresszusának előadásait május 1-jétől 2-ig tartják a Csongrád megye Móra Ferenc Múzeum falai között. A résztvevők megtekintik a közgyűjtemény pestis kiállítását is - tudatta a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.