Kultúra

Műemléki világnap Csongrád megyében

Műemléki világnap Csongrád megyében

2009. április 16., csütörtök
Műemléki világnap Csongrád megyében

Csongrád megyében Szentes és Szegvár rejtett kincseiből tekinthetnek meg néhányat szombaton, a műemléki világnapon az érdeklődők; megnyílik a szentesi Fridrich Fényírda, az egykori múzeum épülete, de a szegvári malom és új tárlattal a felújított Falumúzeum is.

A szentesi Fridrich Fényírdát 1905-ben építtette

Fridrich János

. A napfénytetős fotóműhely 1997-ig az egyetlen vidéki fotótörténeti emlékhely volt. Fridrich János fa felvevő kamerái mellett speciális nagyító- és másológépek, valamint egy Calderoni-féle ívfényes projektor is látható a kiállításon. Nyitva lesz április 18-án az 1830 körül épült klasszicizáló stílusú Péter Pál polgárház is, mely Szentes egyik első téglaháza volt. A legenda szerint

Petőfi Zoltán

bölcsője is ringott e falak között.

Pollácsek Albert

legkisebb fia

Pál

, a gyógyszerész-orvos 1954-ig a házban kialakított rendelőben végezte munkáját, így a korhűen berendezett orvosi rendelő mellett a kisvárosi polgárcsalád ebédlője, szalonja és hálószobája is látható. A Csallány Gábor Kiállítóhely 1860-ban épült a város szívében, és az egykori múzeumnak adott otthont. Az épületben múzeumtörténeti kiállítás várja a látogatókat. Szegváron megnyitja kapuit a volt Károlyi-kastély, amely 1773-ban a vármegye központja lett. A szép új barokk vármegyeházát drágán, ám mégis kicsire sikerült építeni, így gyakorta az udvarán felállított sátorban tartották a megyei közgyűléseket. Az udvarban egykor börtön állt, ahol a legenda szerint Rózsa Sándor is raboskodott. Szintén ingyenesen látogatható a község egyetlen szélmalma, amely 1865 körül épült. A szélmalom 1948-ban befejezte működését, majd 1964-ben az állam megvásárolta és 1995 óta látogatható. A felújított szegvári Falumúzeum reggel kilenc órakor kiállítás-megnyitóval várja az érdeklődőket. A tárlaton egy

Kossuth Lajos

által dedikált képeslap és a legendás államférfi személyes tárgyai láthatók. Ezt követően gyermekfoglalkozások színesítik a programot, a napot a Vízjárta puszták vidéken című film vetítése zárja majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.