Közélet

Látni és láttatni akarják Botka hűségnyilatkozatát

Látni és láttatni akarják Botka hűségnyilatkozatát

2009. április 2., csütörtök
Látni és láttatni akarják Botka hűségnyilatkozatát

Botka László józan ésszel nem támogathatja Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt programját, mely valódi program helyett indokolatlan megszorításokat tartalmat, s megoldások keresése helyett csak az MSZP-n belüli helyezkedésről szól. Ha a polgármester aláírásával támogatja, fedezet nélküli biankó csekket ír alá - mindez a szegedi Fidesz-frakció csütörtöki sajtótájékoztatóján hangzott el.

Hüvös László

frakcióvezető és

Póda Jenő

, a pénzügyi bizottság alelnöke némiképp eltértek az előre meghatározott témától, s nem a pénteki szegedi közgyűlés előterjesztéseiről beszéltek. A váltást a rendkívüli országos helyzettel indokolták. Hüvös szerint a formálódó kormányzati elképzelések súlyosan sújtják majd az önkormányzatokat, így

Botka László

(MSZP) országgyűlési képviselő, polgármester sem hiheti, hogy a válság megáll Szeged határában, bárhogy is nyilatkozott csütörtökön a Magyar Televízió reggeli műsorában. A Bajnai-csomag józan ésszel nem támogatható, hiszen valódi program helyett indokolatlan megszorításokat tartalmat, s megoldások keresése helyett csak az MSZP-n belüli kisstílű helyezkedésről szól - mondta a frakcióvezető. Hozzátette: Szegeden 2006 szeptembere és 2009 februárja között több mint 29 százalékkal nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, ami egyre komolyabb gondokat okoz a városban, ugyanakkor a polgármester és párttársai a legutóbbi közgyűlésen nem támogatták a Fidesz által javasolt 500 millió forintos munkahely-teremtési, vállalkozásfejlesztési keretet. Az erre a célra rendelt 50 millióból Hüvös meglátása szerint érdemi lépéseket nem lehet megtenni, s minimum elgondolkodtató, hogy a harmad ekkora Kaposvár is ugyanennyit fordít a munkahelyekkel kapcsolatos támogatásra. Az utóbbi évek intézkedései - az építményadó drasztikus emelése, a mikrovállalatok adómentességi küszöbének felére csökkentése azt bizonyítják: Botka László nem akar segíteni a szegedi kis- és mikrovállalkozásoknak, miközben munkahelyteremtő beruházás megvalósítását sem segítette elő a városban. A frakcióvezető úgy fogalmazott: Szegeden is az országos MSZP-receptet alkalmazzák: megszorítások követik egymást, melyek súlyos szociális válsággal fenyegetnek a megyeszékhelyen. A közüzemi díjak és a közszolgáltatások árai például 60-80-100 százalékkal emelkedtek az elmúlt években - hívta föl a figyelmet. Botka László a csütörtöki Nap-keltében úgy nyilatkozott, minden további nélkül aláírja

Bajnai Gordon

programját, ez azonban nem más, mint egy biankó csekk, melynek nincs meg a fedezete, s nem tudjuk, a szegedieknek milyen terheket kell vállalniuk ezért - mondta Hüvös. Póda Jenő szerint Botka László nem hiheti, hogy Szeged határánál megállítható a szociális, politikai és gazdasági válság. Hangsúlyozta: neoliberális módszerekkel nem lehet kijutni a jelenlegi nehéz helyzetből. A Bajnai-csomagot komolytalannak tekinti, hiszen három nap alatt nem lehet komoly válságkezelő programot összeütni. A pénzügyi bizottság alelnöke úgy véli, a megszorítások kapcsán emlegetett 600 milliárd forintot más úton is be lehetne hajtani. Ebből 350-400 milliárd a büntető kamat, ám az új választások során hatalomra kerülő legitim kormány azonnal helyreállítaná a pénzpiacok bizalmát. Vissza kell szorítani az MSZP és az SZDSZ holdudvarában a korrupciót, a bűnözést, és módosítani a közbeszerzési törvényt, ezekkel újabb 100-150 milliárd lenne behozható. Hüvös és Póda végezetül kijelentették: a Fidesz-frakció látni akarja azt a hűségnyilatkozatot, amelyet Botka László aláír Bajnai Gordon támogatása érdekében. Ezt követően nyilvánosságra is hoznák a dokumentumot, hiszen érvelésük szerint az embereknek tudniuk kell, hogy Botka polgármesterként, országgyűlési képviselőként milyen kötelezettségeket vállal a szegedi családok és emberek terhére, milyen megszorításokhoz adja a nevét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.