Közélet

Ismeretlen a MOL orosz résztulajdonosa

Ismeretlen a MOL orosz résztulajdonosa

2009. április 9., csütörtök
Ismeretlen a MOL orosz résztulajdonosa

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is vizsgálja, hogy a MOL-ban 21,2 százalékos tulajdonrészt szerző orosz Surgutneftegaz a törvényeknek megfelelően járt-e el, amikor az osztrák OMV-től váratlanul megvásárolta a részvénycsomagot - tudta meg a zoom.hu. A MOL igazgatósága a két hét múlva esedékes közgyűlésen az eddig ismeretlen orosz céggel szembeni védekezésül a társaság alapszabályának módosítására készül.

Hiába hirdették meg a két hét múlva, április 23-án esedékes közgyűlést a MOL-nál, a jelentős részesedést szerzett orosz cég képviselői még mindig nem vették fel a kapcsolatot a magyar olajtársasággal.

Hernádi Zsolt

elnök-vezérigazgató „meglepő és cseppet sem barátságos" lépésnek nevezte az ügyletet, mivel a Surgutneftegaz a tőzsdei ár kétszereséért, a MOL vezetősége és a magyar kormány számára is teljesen váratlanul vásárolta meg a cég több mint 20 százalékát. A MOL vezetősége által közzétett közgyűlési dokumentumban úgy fogalmaznak, „a jelenlegi részvényesi átrendeződés és struktúra indokolttá teszi, hogy a társaság lopakodó felvásárlása ellen megfelelő mechanizmusok működjenek", ezért a módosítások szerint csak akkor kaphat szavazati jogot bármely részvénytulajdonos, ha nyilvánosságra hozza, ki is a tulajdonrész tényleges birtokosa. Bizonyos információk szerint az orosz olajkonszern átláthatatlan tulajdonosi körében jelentős részesedéssel bír

Vlamigyir Putyin

orosz miniszterelnök is. Az igazgatóság a válság miatt bizonytalan olajipari környezetre való hivatkozással azt is javasolja a közgyűlésnek, hogy a MOL ne fizesse ki a 2008-as üzleti év után járó osztalékot, hanem a teljes tavalyi eredményt az eredménytartalékba helyezzék át. A köztársasági elnök is aggodalmát fejezte ki Hernádi Zsoltnak az orosz tulajdonszerzés hatásai miatt.

Sólyom László

személyes egyeztetésen fogadta a MOL elnök-vezérigazgatóját és felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaellátás biztonságát és a tranzakció lehetséges hatásait a jövőben is vegye figyelembe az ügyben tett intézkedéseknél. A

teljes cikk itt

olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.