Centrum–MSZDP-frigy: A Parlamenten kívül is van élet

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közös listát állít az európai parlamenti választásokon a Centrum Összefogás Magyarországért Párt és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, erre paritásos alapon kerülnek föl a két fél képviselői-jelöltjei. A listát Pászti Ágnes Centrum-elnök vezeti – hangzott el a pártok csütörtöki közös sajtótájékoztatóján Szegeden. A Centrum vezetése szerint az országnak súlyos válsághelyzetében nagykoalícióra és előrehozott választásokra van szüksége.

A Centrum Párt és az MSZDP tavaly júliusban szintén Szegeden írt alá együttműködési megállapodást – az aktusról a SZEGEDma.hu is beszámolt. A szerződés a 2009-es EP-választásokra, illetve a 2010-ben esedékes országgyűlési választásokra szól. Ennek jegyében a két párt közös listán méretteti meg magát a június 7-én – jelentette be csütörtökön Pászti Ágnes Centrum-elnök és Beck Zoltán MSZDP-alelnök.

A jelöltek sorát Pászti Ágnes vezeti, majd paritásos alapon következnek a képviselő-jelöltek a felek részéről. A Centrum elnöksége már jóváhagyta névsorát, a szociáldemokraták választmánya a jövő héten végzi el az utolsó simításokat. A közös felkészülés és kampány április 6-án indul. A listaállításhoz 20 ezer ajánlószelvény szükséges, ezt teljesíthetőnek tartják a szerződők.

Pászti Ágnes úgy fogalmazott: céljuk a magyarországi politikai paletta szélesítése, a két nagy pártra szűkült honi politikai rendszer kibővítése. Összefogásuk révén a magyar érdekeket szeretnék képviselni határainkon kívül és belül, nem „árulkodni” vagy „acsarkodni” mennének Brüsszelbe. A civil társadalomnak azt üzenik: a Parlamenten kívül is van élet! Az elnök asszony nem tartja továbbá kizárhatónak, hogy a szövetség civil szervezetekkel, parlamenti vagy azon kívüli pártokkal bővül a jövőben. Ami pedig a jelen helyzetet illeti, a Centrum elnöksége az ország számára a nagykoalíciót tartaná ideális megoldásnak, de az előrehozott választások szükségességével is egyetért.

Beck Zoltán, az MSZDP országos alelnöke példaértékűnek nevezte az együttműködést, utalva arra, hogy a választójogi törvények nem nagyon hagynak más utat, más lehetőséget a kis pártok számára. Véleménye szerint a sikeres júniusi szereplés megalapozhatja a Centrum és a szociáldemokraták hosszú távú kooperációját.

Előző sztori

Nyílt nap a szegedi golfpályán

Következő sztori

Könnyedén szerzett előnyt a Szeviép a negyeddöntőben