„II. Panel Reneszánsz Fesztivál” – Szellemi vásárfia

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ki nem hallott manapság arról a „panelprogramról”, amely arra hivatott, hogy a lakótelepek szürke, jellemtelen, megrongálódott épületeit szebb, megújult köntösbe bújtassa. Sokan éltek és élnek ezzel a lehetőséggel. Ám mit sem ér egy ilyen városkép-fejlesztési folyamat, ha az nem jár karöltve e városrészek kulturális fejlesztésével.

Amiről beszélünk, az egy olyan megújító jellegű program, amely arra hivatott, hogy Szeged északi panel lakóövezetének biztosítson évente megismételhető, ún. hagyományteremtő kulturális programot, s ezáltal a rendezvény idejére a városközpont a panelba költözik. Ez a „Panel Reneszánsz Fesztivál”. A program a Mester Tanoda Alapítvány, a Dugonics András Alapítvány és a Dugonics András Piarista Gimnázium összefogásának köszönhetően jött létre. A fesztivál támogatója az Ördögszekér Bt., a szegedi Cuháré Kulturális Egyesület, a Retek Utcai Máltai Játszótér – Játszóház. A rendezvény fővédnöke Solymos László, a rókusi városrész Szeged városi önkormányzati képviselője.

A Mester Tanoda Alapítvány kiemelten támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a fiatalok neveléséhez és a hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő családok gyermekeinek támogatásához és a környékben élők, a panelnegyedben lakók életének színesítésével kapcsolatosak.

A Panel Reneszánsz Fesztivál helyszíneként szolgáló iskolaépület, a Dugonics András Piarista Gimnázium, Újrókuson található, egy olyan panelvárosrészben, ahol semmilyen igényes szabadidő-eltöltési lehetőség nem biztosított az itt élők számára, holott részarányosan a város lakóinak nagyobb része él panelekben, mint kertvárosi városrészekben.

A „II. Panel Reneszánsz Fesztivál” 2009. április 19-én, vasárnap került megrendezésre a Rókus városrészen, a Mester Tanoda Alapítvány képviseletében eljáró Ivánovics Tünde népdalénekes szervezésében, a Dugonics András gimnázium területén, a környékben élő családok mikrokörnyezetének kulturális fejlesztése céljából.

„Az I. Panel Reneszánsz Fesztivál 2008. április 19-én valósult meg, igen szép sikerrel. A környék családjai már ismerik és keresik, várják ezt a programot, de a város más részeiből is sokan látogattak el hozzánk, mert kínálatunk hiánypótló jellegű, színvonalas és ráadásul ingyenes. Nagyon fontos számunkra, hogy abban a silány, mostoha, embereket egymástól elidegenítő környezetben, ahol sokan csellengők, céltalanok, szegények, biztosítsunk egy olyan találkozási pontot, amely az itt élők szellemi gyarapodását szolgálja. Büszkén mondhatjuk, hogy olyan rendezvényt kínálunk Szeged északi városrész lakóinak, amely fel tudja venni a versenyt Szeged központi rendezvényeivel” – mondta Tünde.

A „II. Panel Reneszánsz Fesztivál” olyan egynapos rendezvény, melynek programkínálata rendkívül színes, ezért ezen a napon a legfiatalabbaktól az idősekig, mindenki meg tudta találni az ízlésének megfelelőt.

„Már a reggeli órákban megnyitottuk kapuinkat és a gimnázium mögötti kézműves foglalkozásokkal, a Máltai Szeretetszolgálat játszóházával. A piarista gimnázium sportcsarnokának udvarra néző ajtóit kitártuk, így fél-sátorként funkcionálva helyet kapott benne a kirakodóvásár és mesterségbemutató, mely szintén a reggeli óráktól este 19 óráig tartott nyitva. Ide olyan árusokat is hívtunk, akik mesterségüket be is tudják mutatni, hogy a látogatók interaktívan részt vehessenek a forgatagban, és ingyen elvihessék a saját maguk által készített „vásárfiát”. Különlegesen szép élménynek ígérkezett a reneszánsz színekbe öltöztetett vasárnap reggeli mise, melyet a piarista templomban celebráltunk. Különleges színfoltja volt a rendezvénynek a Pavane Történelmi Táncegyüttes tánca a szentmise végén” – folytatta a főszervező.

A nap előrehaladtával a családos, gyermekközpontú programokat felnőtteket megmozgató programok váltották: volt íjászverseny, családi zsákban futás, ill. megválasztották Szeged-Rókus „Erős Emberét”. Mindezt igényes koncertek fűszerezték. Két helyszínen – az aulában elhelyezett kis színpadon, és a sportcsarnokban lévő „vásári színpadon” váltakozva léptek fel az együttesek, köztük a Pavane Történelmi Táncegyüttes, a Kender zenekar és a Nyenyere Egylet dél-alföldi tekerőmuzsikával, Patyi Zoltán és barátai borivóknak való muzsikával, a Babtársulat óriásbábjai, a Cuháré Táncműhely és a Rozsdamaró zenekar vonós népzenével, a Mentés Másként Trió moldvai muzsikával. A Pavane Történelmi Táncegyüttes nem csupán bemutatta a középkori és reneszánsz udvari táncokat korhű viseletben, de tanulni is lehetett tőlük. Előadásra került továbbá a Kövér Béla Bábszínház társulatának „Rest mese” c. vásári komédiája.

A nap egyik leglátványosabb mozzanata minden bizonnyal a II. Panel Reneszánsz Felvonulás volt, melynek útvonala a Bálint Sándor utcától a Rókusi körút és a Csongrádi sugárúton és a Makkoserdő soron keresztül vezető óriásgyűrűn kígyózott. A díszes, színes, zenés felvonulást a Pavane zászlódobálói és dobosai vezették, utánuk sorakoztak a néptáncosok, népzenészek és a Babtársulat óriásbábjai Zugman Zoltán-Cugi vásári hoppmesterrel. A felvonulásban a rendezvény nézői is részt vehettek – nekik a Pavane Történelmi Táncegyüttes ruhatárából biztosítottak korhű öltözéket.

A fentiekből jól kitűnik, hogy a II. Panel Reneszánsz Fesztivál igazán egyedülálló vállalkozás, mely a város egyéb rendezvényeihez képest sok újító jellegű programponttal tudott szolgálni. A szervezők és az együttműködő partnerek zöme szegedi illetőségű, így a város értékeinek gazdagítása mindnyájuk közös célja volt. Sikerült a panelnegyedben élő családok szürke mindennapjaiba egy kis derűt csempészni.

„A „II. Panel Reneszánsz Fesztivál” alkalmával igényes művészi, kulturális értékeket hoztunk létre, pozitív, életigenlő gondolkodást közvetítettünk, színesítettük az itt élő családok lelki életét, Szegednek további hírnevet szereztünk, de legfőképpen a város lakótelepen élő polgárai számára kulturális és művelődési lehetőségeket, művészi élményt, tartalmas szórakozást kívántunk nyújtani. Sikerült!” – fejezte be Ivánovics Tünde.

no images were found

Előző sztori

Rendteremtés a Pick Szegednél – jövőre kevesebb pénz lesz

Következő sztori

“Egy-házunk” – egy Földünk