Bulvár

Sarkantyús teknősfióka és sörényes farkas

Sarkantyús teknősfióka és sörényes farkas

2009. március 30., hétfő
Sarkantyús teknősfióka és sörényes farkas

A Vadasparkban először kelt sarkantyús teknős, amely a kontinensek egyik legnagyobb termetű szárazföldi teknőse. A pici, keltetőben töltött 101 nap után tört ki a tojásból, s jelenleg a hüllőovi lakója. Remélhetőleg több kis társa is követni fogja, ugyanis e hüllők kelési ideje változó, akár 200 napnál több is lehet.

A felnőtt sarkantyús teknősök között nem ritkaság a 70 kg tömegű egyed sem, a fióka apja, Ernő, a Vadaspark egyik kedvence, maga is 60-70 kg-ot nyom. A teknőcök által lerakott tojásokat a gondozók nyomban felszedik és biztos, meleg, védett keltetőbe helyezik, így szinte biztos a páncélos utánpótlás. A Vadaspark egyik legnagyobb különlegessége a Dél-Amerikában honos, kutyaféle ragadozó, a kinézetre is különleges sörényes farkas. Tavaly, miután elpusztult egy idősebb egyed, ez a faj hiányzott a gyűjteményből. Sok látogató érdeklődött, mikor találkozhatnak ismét e ritkasággal. Az európai fajmegmentési programmal együttműködve sikerült egy új egyedet szerezni. Karaba az olaszországi Agrate állatkertben született fiatal nőstény márciusban vette birtokba felújított kifutóját. A következő feladat lesz párt hozatni mellé, hogy szaporíthassák e veszélyeztetett fajt. A sörényes farkasok Dél-Amerika síkságain, bozótos, füves, mocsaras területein élnek. Hosszú lábuk is magas fűben való vadászathoz alkalmazkodik. Nagy termetük ellenére kisebb gerinceseket, ízeltlábúakat, sőt növényeket is fogyasztanak. Európa állatkertjeiben kb. 150 egyed él, Magyarországon csak Szegeden található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.