Kultúra

Munkácsy Honfoglalása visszatért a Móra-múzeumba

Munkácsy Honfoglalása visszatért a Móra-múzeumba

2009. március 26., csütörtök
Munkácsy Honfoglalása visszatért a Móra-múzeumba

Közel három esztendő után ismét megtekinthető Munkácsy Mihály legendás Honfoglalása a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeum dísztermében. A festményt utoljára 2006-ban, a szegedi Munkácsy-kiállítás idején láthatták a múzeum látogatói. Az utóbbi években a Kultúrpalota felújítása és más nagyszabású tárlatok miatt nem volt mód a méretes színvázlat kiállítására - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

A monumentális alkotást 1893-ban készítette a világhírű mester. A szegedi közgyűjtemény néhány esztendővel a mű elkészülte után szerezte meg a hat méter széles és több mint két méter magas alkotást. A Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő monumentális festményt a parlament számára festett Honfoglalás színvázlataként alkotta meg

Munkácsy

. Művészeti szakértők szerint a Szegedre került nagy színvázlaton Munkácsy Mihály sikeresebben érzékeltette a magyarok honfoglalásáról, Árpádról és a korabeli viszonyokról a gondolatait és hatékonyabban valósította meg festői elképzeléseit, mint a véglegesnek szánt parlamenti képen. A színvázlatot évtizedekig a szegedi közintézmény dísztermében láthatta a művészetszerető közönség. Az elmúlt három esztendőben azonban a Móra-múzeum átalakítása és a Rejtett szépségek-, illetve a bibliai műkincs-tárlat miatt nem volt lehetőség a Honfoglalás méltó bemutatására. A múzeum munkatársai az utóbbi napokban állították vissza régi formájába a patinás dísztermet, így ismét megtekinthető Munkácsy remekműve. A Honfoglaláson kívül egy másik Munkácsy-alkotás is látható a megújított múzeumi díszteremben; kiállításra került ugyanis a Felszolgáló leány című festmény is, de része az új állandó kiállítási kollekciónak

Mednyánszky László

Virágzó mandulafa című ismert alkotása, a XIX. században élt

Borsos József

Nő lanttal című műve,

Bernardio Pinturiccio

félezer éves reneszánsz Mária-festménye és a nemrég restaurált Angyali üdvözlet című mű is. A milliárdos értéket képviselő gyönyörű díszteremben a biztonság érdekében a látogatók mozgását kamerákkal figyelik - tudatta a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.